זה קרה ביום-שישי האחרון. ראש ממשלת יפן החדש, שיגרו אישיבה; התייצב בפני הפרלמנט ושטח את מדיניותו. למעשה מדובר היה ביריית הפתיחה לבחירות-הבזק שייערכו בעוד שלושה שבועות (27 באוקטובר).
בגיל 67, ולאחר חמישה ניסיונות, אישיבה הוותיק סופסוף מנהיג מפלגתו – המפלגה הליברל-דמוקרטית השולטת ביד-רמה מאז 1955 כמעט ברצף – וראש ממשלת יפן. הוא יכול היה לכהן שנה, ואז ללכת לבוחר; אך הוא העדיף לצאת לבחירות מהירות – ואולי מסתכן בכהונה קצרה במיוחד.
> הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחר הערוץ הרשמי
אישיבה התחייב "לתמוך באנשים הסובלים מעליית המחירים" עד שיצליחו לבסס מעגל צמיחה כלכלית חיובית שתביא להעלאת-שכר, שתגבר על עליית האינפלציה. משבר יוקר-המחייה העולמי לא פסח על יפן, ובמידה רבה הביא לצניחה באהדה הציבורית לרה"מ הקודם, קישידה; חרף ההערכה לה זכה בעולם. לאישיבה ברור כי בלא מתן מענה למשבר, שלטון ה-LDP עלול להתערער.
בנוגע למדיניות החוץ, קישידה שיבח את קודמו פמיו קישידה והעלה על נס את ההתקרבות בין יפן לקוראה הדרומית. לשתי המדינות היסטוריה משותפת מורכבת אך ראש ממשלת יפן החדש, בדיוק כמו קודמו, מבטיח לשתף פעולה עם טוקיו. לדברי אישיבה: "נבנה על האמון שנוצר בין רה"מ קישידה והנשיא יון כדי להעמיק עוד יותר את שיתוף הפעולה בין המדינות". הוא הוסיף: "יפן, ארה"ב וקוריאה-הדרומית תפעלנה יחד קרוב עוד יותר".
לגבי סין, השכנה העולה שמעוררת את חשש מערך הבריתות של ארצות הבית באזור, אמר אישיבה: "נתעמת עימם בסוגיות הדורשות מענה, ואנו דורשים התנהלות אחראית. נשתף-פעולה באתגרים משותפים; כך שנוכל לבנות יחסים בונים ויציבים עם סין באמצעות מאמץ משני הצדדים".
ימשיך במדיניות החימוש
אישיבה, שר-בטחון לשעבר, דיבר בעבר על יצירת "נאט"ו אסייתי" מתוך מטרה מוצהרת של בלימת התפשטותה של סין והגנה-משותפת מפניה. יפן אומנם באופן רשמי הינה מדינה פצפיסטית – ארה"ב כפתה עליה חוקה השוללת מיפן את הזכות להכריז על מלחמה; אך בפועל מחזיקה את אחד מהצבאות הגדולים והחזקים בעולם. גם אם רשמית אותה חוקה שהכתיב הכיבוש האמריקאי, אוסר על צבא יפני. דומה כי אישיבה ימשיך במדיניות החימוש וההתחזקות של קודמיו, למול עליית סין והאתגרים האזוריים המשותפים.
ובכן, לגבי הבחירות. ביפן, באופן מעניין ולא מקובל במחוזותינו, כן סופרים ומפרסמים את עמודת אלה שטרם החליטו למי להצביע. רק עכשיו, עם בחירת אישיבה להנהגת ה-LDP והיציאה לבחירות; חצתה עמודת ה-LDP את רף ה-40% ועקפה את עמודת המתלבטים. ה-LDP יוצאת לבחירות כשבידיה 258 מתוך 465 מושבי הפרלמנט – בחישוב פשוט, 233 מושבים נדרשים לרוב. כלומר, ל-LDP יש עוד מרחב בטחון, צר אמנם, להיחלשות, לפני שתאבד את הרוב ותהיה תלויה באחרים. אולם כל היחלשות עלולה להעיד רעות על אישיבה ועתידו; ולשלוח את המערכת הפוליטית היפנית לסחרור נוסף.
עוד בנושא