ועדת פרס הנובל הכריזה היום (שלישי) על הזוכים בתחום הפיזיקה לשנת 2024. המדענים ג'ון הופילד וג'פרי הינטון יקבלו את הפרס על עבודתם בנושא הבינה המלאכותית, שהניחה את היסודות לטכנולוגיות למידת מכונה עוצמתיות המשמשות כיום במגוון רחב של תחומים.
> הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחר הערוץ הרשמי
ג'ון הופילד פיתח רשת עצבית מלאכותית המסוגלת לאחסן ולשחזר תמונות ודפוסים אחרים בנתונים. הרשת שלו, המכונה "רשת הופילד", משתמשת בעקרונות פיזיקליים כדי לשמור ולשחזר דפוסים, ומסוגלת לשחזר תמונה שלמה מגרסה מעוותת או חלקית שלה.
המודל המתמטי של הופילד מחקה את האופן שבו נוירונים (תאי עצב) במוח האדם מתקשרים זה עם זה. זה היה צעד ענק קדימה בהבנה כיצד אפשר לגרום למחשבים "לחשוב" בצורה דומה למוח האנושי.
ג'פרי הינטון בנה על עבודתו של הופילד ופיתח שיטה המכונה "מכונת בולצמן". שיטה זו מסוגלת ללמוד באופן עצמאי כיצד לזהות מאפיינים בנתונים ולבצע משימות כמו זיהוי אלמנטים ספציפיים בתמונות. עבודתו של הינטון תרמה להתפתחות המהירה של למידת מכונה בימינו, במה שנקרא "למידה עמוקה".
ועדת הפרס ציינה כי עבודתם של הזוכים כבר הביאה תועלת רבה. בתחום הפיזיקה, למשל, משתמשים ברשתות עצביות מלאכותיות במגוון רחב של תחומים, כולל פיתוח חומרים חדשים עם תכונות ספציפיות.
ועדת פרס הנובל הכריזה אתמול על הזוכים בתחום הרפואה לשנת 2024, ויקטור אמברוס וגארי רובקון אשר קיבלו את הפרס על הגילוי של מיקרו RNA, ותפקידו בוויסות גנים.