בית הדין הבין-לאומי לצדק בהאג סיים אתמול (שישי) שבועיים של דיונים בנושא שינויי האקלים המסכנים את קיומן של מדינות איים שלמות באוקיינוס השקט. את הדיון יזמה מדינת האיים ונואטו, בו השתתפו 98 מדינות, בהן מהפגיעות ביותר כמו גם מהמזהמות ביותר את כדור הארץ. החלטה של בית הדין צפויה בתחילת השנה הבאה.
אומנם חוות דעתו של בית הדין אינה מחייבת, והיא הוזמנה בידי העצרת הכללית של האו"ם, אך צפויות להיות לה השלכות רחבות בהבהרת חובותיהן של מדינות על פי המשפט הבינלאומי, כלפי המדינות הנפגעות. "טובאלו לא תיעלם בשקט אל תוך האוקיינוס הגואה", אמרה למשל בדיונים פיליפה ווב, נציגת המדינה.
כמה מדינות, בהן ונואטו, פיג'י וקוסטה ריקה, דרשו לפסוק להן פיצויים בפרופורציה לנזקי האקלים שנגרמים להן. בין המשתתפים בדיוני בית הדין היו נציגי פולטות גזי החממה הגדולות בעולם כמו ארצות הברית, סין ורוסיה, שגרמו וגורמות לעליית מפלס האוקיינוסים.
"מדינות אלו לא רק אפשרו, אלא עודדו באופן יזום ייצור וצריכה של דלקים מאובנים וממשיכות לעשות זאת גם היום", אמרה סינתיה הוניוהי נציגת איי שלמה, לרשת דויטשה וולה הגרמנית.
ג'וליאן אגאון, עורך דין לזכויות אדם המעורב בהליך, אמר שזה מחמם את הלב לראות את הרוב המכריע של המשתתפים מסכימים שההתנהלות שגורמת לשינויי אקלים היא בלתי חוקית, חייבת להיפסק מיד, וכי על האחראים לתקן כל נזק שנגרם. "הבהירות המשפטית והמוסרית המשותפת הזו לא הייתה יכולה להגיע בזמן מושלם יותר", אמר אגאון.
"חוות הדעת של ה-ICJ עשויה לעצב את מסלול ההתדיינות האקלימית העולמית, ולסלול את הדרך לעידן חדש של פעולה נחרצת להתמודדות עם משבר האקלים העולמי", אמרה ג'וי רייס, עורכת דין לצדק אקלימי. "כבית הדין העליון בעולם, להליכי בית המשפט העולמי יש סמכות ומשקל מוסרי משמעותי", הוסיפה.
עוד לפני שהתקבלה החלטה, נציגת איי שלמה כינתה את ההליכים "אבן דרך בצדק האקלימי", שכן זו הפעם הראשונה שבה קולן של הקהילות החשופות לסכנת עליית מפלס מי הים הובא בחשבון באותה מידה לצד אלו של המזהמים הגדולים.
כעת לשופטים יש את הכוח לתקן כמובן את הגורמים המחוללים את שינויי האקלים, אמרה הוניוהי באופטימיות, "ועוד לא מאוחר מדי", הוסיפה.
