יו״ר יד ושם דני דיין התייחס הבוקר (ראשון) בציוץ נוקב להמלצתו של המיליארדר אילון מאסק לגרמנים להתנער מתחושת האשמה בגין עברם.
הסערה התורנית פרצה לאחר שמאסק נאם אתמול בעצרת הבחירות המרכזית של הימין הקיצון, ״אלטרנטיבה לגרמניה״ בה הוא תומך באחרונה, ואמר בין היתר: ״אני חושב שיש, למען האמת, יותר מדי התמקדות באשמה בעבר שעלינו להתגבר עליה. ילדים לא צריכים לשאת באחריות לחטאיהם של הוריהם או אפילו של סבא וסבתא. צריך להסתכל על עתידה של גרמניה באופטימיות ובהתלהבות".
יו"ר יד ושם דיין מתח על הכרזה זו ביקורת קשה וכתב ברשת X הנמצאת בבעלותו של מאסק: "בניגוד לעצתו של @elonmusk, ההכרה בעברה האפל של גרמניה ועמה בעבר הלא רחוק חייבת להיות מרכיב מרכזי בעיצוב החברה הגרמנית. הימנעות מכך תהווה עלבון צורב לקורבנות השואה וסכנה ממשית לעתידה הדמוקרטי של גרמניה".
"הצהרותיו הן אנטישמיות קלאסית". הכומר יובסט ביטנר (צילום מסך)

מי שעוד יצאו נגד מאסק הם קהילת צאצאי הנאצים בעיר טובינגן בגרמניה, שעושה חשבון נפש עמוק עם עבר אבותיה, שמתבטא בין היתר בתמיכה בלתי מסויגת בעם היהודי ובישראל. והבוקר הגיב מנהיג הקהילה הכומר יובסט ביטנר על נאומו אמש של המיליארדר.
לדבריו: ״גאון טכני לא חייב להיות היסטוריון, אבל הוא צריך להיות מסוגל לחשוב על ההשלכות של הצהרותיו מעבר לאינטרסים של כוח כלכלי. אילון מאסק צריך לדעת שבעצתו לגרמנים לשים את אשמת העבר מאחוריהם, הוא שוב הופך קרבן עשרות אלפי ניצולי שואה ובני משפחותיהם ומעביר אותם לשכחה".
הכומר ביטנר הוסיף: "הצהרותיו הן בין הסטריאוטיפים האנטישמיים הקלאסיים שמזלזלים בשואה. התרבות הגרמנית והערכים הגרמניים לא הצליחו למנוע את מותם של 6 מיליון יהודים. מי שמקדם את הלאומיות הגרמנית ומצמצם את העבר הנאצי של גרמניה, לא הבין שזה הופך אותו ליועץ גרוע לעתידה של המדינה״.
המיליארדר מסתבך בשערורייה אחר שערורייה
דבריו אלו של מאסק הגיעו על רקע שערורייה שעורר באירוע שנערך לאחר השבעתו של מקורבו, נשיא ארצות הברית החדש דונלד טראמפ. טקס שנערך מיד לאחר ההשבעה הניף מאסק את זרועו מול הקהל, במחווה לא ברורה שהזכירה את ההצדעה הנאצית.
מאסק עצמו הגיב לסערה שעוררה תנועת היד שלו וכתב: "האמת, הם צריכים טריקים מלוכלכים טובים יותר. מתקפת 'כולם היטלר' כל כך מעייפת". כיום, מאסק הגיב פעם נוספת: "השמאלנים הרדיקלים התעצבנו שהם היו צריכים לקחת הפסקה מלחלק שבחים לחמאס, בשביל לקרוא לי נאצי".
מי שהתייצב לצידו של מאסק הוא ראש הממשלה בנימין נתניהו. נתניהו צייץ: "מאסק מושמץ בכזבים. הוא חבר גדול של ישראל, וביקר בישראל אחרי טבח 7 באוקטובר. מאז, הוא באופן חוזר ותקיף תמך בזכותה של ישראל להגן על עצמה. אני מודה לו על כך".
עוד בנושא
