פקיסטן: הפלנו לפחות 5 מטוסים של צבא הודו

פקיסטן: הפלנו לפחות 5 מטוסים של צבא הודו
ההודעה הפקיסטנית הגיעה לאחר שצבא הודו פתח "במבצע למיגור טרור" והפגזה של מטרות בצד הפקיסטני של חבל קשמיר. על פי צבא פקיסטן לפחות 26 בני אדם נהרגו במתקפה ההודית. צבא הודו: ניסינו להימנע מפגיעה באזרחים
מחבר איתמר מרגלית אליהו לוי מחבר איתמר מרגלית אליהו לוי
Getting your Trinity Audio player ready...
חייל בצבא פקיסטן
חייל בצבא פקיסטן צילום: AP

צבא פקיסטן הודיע הבוקר (רביעי) כי הפיל לפחות חמישה מטוסים של צבא הודו ולקח בשבי כמה חיילים הודים. ההודעה הפקיסטנית הגיעה לאחר שצבא הודו תקף בטילים תשע מטרות בצד הפקיסטני של חבל קשמיר.

על פי צבא הודו, התקיפות בצד הפקיסטני הן חלק ממבצע ל"סיכול תשתיות טרור". על פי ממשלת פקיסטן לפחות 26 בני אדם נהרגו בתקיפות של הודו. ראש ממשלת פקיסטן שבאז שריף אמר כי המתקפה היא "צעד של מלחמה".

עם זאת, שר ההגנה של פקיסטן מוחמד עסיף אמר: "אנחנו לא רוצים שהמצב הזה יסלים, הודו היא זו שיזמה את מעשי העוינות ולכן נאלצנו להגיב".

מנגד, בצבא הודו הודיעו שהמבצע במסגרתו הושמדו תשתיות טרור, ארך כחצי שעה, והמטרות נבחרו על ידי מודיעין ומתוך כוונה להימנע מפגיעה ונזק לתשתיות אזרחיות ואוכלוסייה אזרחית.

המתיחות בין שתי המדינות התפרצה לפני כשבועיים לאחר ש-26 בני אדם נהרגו בפיגוע טרור בצד ההודי של קשמיר. הודו האשימה את פקיסטן באחריות לפיגוע ובערעור היציבות באזור. פקיסטן טענה כי לא היה לה כל קשר לפיגוע.

שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י צפוי לבקר היום בהודו, לאחר שביקר בפקיסטן השבוע. שר החוץ האמריקני מרקו רוביו עוקב אחר הנעשה בין הודו ופקיסטן, וקרא לשתי המדינות לשמור על קווי תקשורת פתוחים ולהימנע מהסלמה. נשיא ארה"ב טראמפ התייחס לתקיפות ההודיות ואמר שהן "בושה", תוך שהוא מקווה שהקרבות בין המדינות יסתיימו במהירות.

תולדות הסכסוך על חבל קשמיר

הסכסוך בין הודו לפקיסטן על חבל קשמיר מקורו בחלוקת הודו הקולוניאלית, לאחר נטישת הבריטים ב-1947. שליט קשמיר באותה התקופה המהארג'ה הארי סינג החזיק בשאיפה להביא לעצמאות החבל, אך שורת אירועים שכללה התקוממות עממית ופלישת כוחות פקיסטנים לקשמיר הובילה אותו לבחור להסתפח להודו, למורת רוחו של הרוב המוסלמי.

ההתקוממות שפרצה בקרב המוסלמים בקשמיר באותה השנה, והפעולות הצבאיות של פקיסטן נגד הודו, הובילו לפרוץ המלחמה הראשונה בין שתי המדינות הצעירות, שגבתה את חייהם של אלפי חיילים בשני הצדדים. בתום המלחמה כל צד פעל לספח שטחים מחבל המריבה, כאשר כל צד טוען לריבונות מלאה עליו.

הגבול בין הודו לפקיסטן בקשמיר, המכונה "קו השליטה" (LoC), שורטט על בסיס קווי שביתת הנשק בתום המלחמה, ונחשב לאחד מהגבולות החמושים ביותר בעולם, שבו מוצבים כוחות צבא גדולים. משנת 1948 ועד לסוף המילניום נלחמו שתי המדינות בעוד שלוש מלחמות משמעותיות, ללא הכרעה ממשית.

בפברואר 2019 ניצת מחדש הסכסוך בין הודו לפקיסטן, אחרי שנים רדומות יחסית בחבל, כאשר פיגוע קטלני שביצעו איסלאמיסטים פקיסטנים בצד ההודי של קשמיר גבה את חייהם של 40 שוטרים הודים. בעקבות כך החלו התכתשויות הדדיות בין הצדדים.

באותה השנה שלטונו של נרנדרה מודי הוסיף שמן למדורה כאשר ביטל סעיף בחוקה שמעניק אוטונמיה לקשמיר, ובכך הכפיף את החבל ואת יושביו באופן ישיר לשלטון בניו-דלהי. המהלך נעשה למורת רוחם של תושבי קשמיר המוסלמים, כיווון שאפשר להודים שאינם תושבי החבל לרכוש קרקעות, דבר שנתפס בעיניהם כניסיון לשנות את המאזן הדמוגרפי בחבל.

קשמיר הוא שטח אסטרטגי שתופס חשיבות עליונה בסדר היום של הודו ופקיסטן, והעימות בו הפך לאחד הסכסוכים המפורסמים בתבל. עבור פקיסטן מדובר בשטח שיושב על עורק החיים המרכזי שלה - נהר האינדוס, ועבור הודו מדובר בדלת האחורית שמובילה אל מרכזי האוכלוסין שלה. ראשת ממשלת הודו המיתולוגית אינדירה גנדי אף התייחסה אל קשמיר כאל "הכתר של הודו".

הפופולריים