"טקסס של קנדה" מאיימת בפרישה: "טראמפ הוא האיש"

"טקסס של קנדה" מאיימת בפרישה: "טראמפ הוא האיש"
ראש ממשלת פרובינציית אלברטה, שעשירה בנפט ואוצרות טבע, מאיימת לקיים משאל עם על פרישה מקנדה: "הממשה באוטווה הכריזה מלחמה על הכלכלה שלנו". חלק מהתומכים בפרישה מעוניינים להצטרף לארצות הברית. מומחים מעריכים: הדרך לפרישה עוד רחוקה מאוד
מחבר אלכס נירנבורג מחבר אלכס נירנבורג
Getting your Trinity Audio player ready...
דגלי קנדה וארצות הברית מתנוססים לצד זה במדינת וושינגטון
דגלי קנדה וארצות הברית מתנוססים לצד זה במדינת וושינגטון צילום: AP

ראש ממשלת קנדה החדש מארק קרני התייצב השבוע בבית הלבן והצהיר בפני נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ שקנדה לעולם לא תהפוך למדינה ה-51 של ארצות הברית. עם זאת, ייתכן שהסכנה לשלמותה הטריטוריאלית של קנדה אורבת לה דווקא מבפנים.

ראשת הממשלה של פרובינציית אלברטה, דניאל סמית', הודיעה השבוע שהפרובינציה עשויה לערוך משאל עם על פרישה מקנדה. סמית' נימקה את הצעד בכך שהממשל המרכזי באוטווה מטיל על הפרובינציה מגבלות בנוגע לסחר בנפט ומשאבי טבע נוספים.

אלברטה, המכונה "טקסס של קנדה" נמצאת בחלקה המערבי של המדינה השנייה בגודלה בעולם, וגובלת בארצות הברית. בפרובינציה מתגוררים כארבעה מיליון בני אדם שהם כ-10% מכל אוכלוסיית קנדה. בירתה של אלברטה היא אדמונטון והעיר הגדולה מבחינת גודל האוכלוסייה היא קלגרי, עם 1.4 מיליון תושבים.

ראש ממשלת אלברטה דניאל סמית'
ראש ממשלת אלברטה דניאל סמית' צילום: AP

כלכלת קנדה תלויה במידה רבה בפרובינציית אלברטה, שכן היא עשירה במאגרי נפט ובגז טבעי. חילוקי הדעות בין קלגרי לבין הממשל המרכזי באוטווה צצו ועלו מדי כמה שנים מעל פני השטח, אבל ההכרזה על אפשרות של משאל עם בנוגע לפרישה מהווה עליית מדרגה.

על פי הדיווחים, בקלגרי לא מרוצים מכך שרק חלק קטן מההכנסות של אלברטה מהגז והנפט זורמים לקופת הפרובינציה. על פי המדיניות הנהוגה, ההכנסות מגיעות לממשל המרכזי באוטווה וממנו חלק מההכנסות ממשאבי הטבע של אלברטה מועברות לפרובינציות אחרות בקנדה. הממשל בקלגרי מעוניין להגדיל את הנתח שלו מההכנסות.

ראשת ממשלת אלברטה דניאל סמית', שמשתייכת למפלגה השמרנית, נתנה ביטוי למתח עם השלטון המרכזי, שנשלט בשנים האחרונות על ידי המפלגה הליברלית. לדברי סמית': "בעשור האחרון הממשלות הליברליות באוטווה הכריזו מלחמה על הכלכלה החופשית של אלברטה והגבילו אותה באמצעות ים של חוקים. חוקים אלו כוונו ישירות נגד האוכלוסייה שלנו ועצם המשך הקיום שלה".

"קשר הדוק עם בני הדודים מטקסס"

לא מעט סבורים שהאיום של ראשי פרובינציית אלברטה להכריז על עצמאות מקנדה דווקא בנקודת זמן זו נובע מן ההתפתחויות הפוליטיות האחרונות – העלייה לשלטון של דולנד טראמפ בארצות הברית מחד, ומאידך הניצחון של הליברלים בבחירות הכלליות שנערכו בקנדה לפני פחות מחודש.

על פי הדיווחים, חלק מהתומכים בפרישת אלברטה מקנדה מעוניינים להקים מדינה עצמאית, בעוד אחרים לא פוסלים הצטרפות לארצות הברית. אחד מהם, ג'פרי ראת', אמר לשבועון "ניוזוויק": "יש לנו הרבה מן המשותף עם השכנים שלנו ממדינת מונטנה בארצות הברית (שבה גובלת אלברטה) ועם בני הדודים שלנו בטקסס מאשר עם כל אחד אחר".

טנדר מקושט בדגלי אלברטה וארצות הברית
טנדר מקושט בדגלי אלברטה וארצות הברית צילום: רויטרס

 

פטר דאונינג, תושב אלברטה שמועסק בתעשיית הנפט, המשיך את אותו הקו כשאמר: "אני רוצה שנהייה הכוכב ה-51 (בדגל האמריקני). כשדונלד טראמפ הציע את זה הייתי בעננים. דונלד טראמפ הוא האיש ואנחנו רוצים להיות חלק מזה".

"מאמצת את הגישה של קוויבק"

עם זאת, מומחים בתחום מדעי המדינה סבורים שהכרזת עצמאות מצד מדינת אלברטה או הצטרפות לארצות הברית לא תתרחש בפועל. סקר שנערך באלברטה לאחרונה העלה כי רק שלושה מתוך עשרה תושבים יצביעו בעד היפרדות מהשלטון המרכזי באוטווה.

ג'ון סורוסקי, איש מדעי המדינה מאוניברסיטת קלגרי, סבור שבאמצעות איומי הפרישה מנסה ממשלת אלברטה למקסם את הישגיה מול השלטון המרכזי באוטווה, אך מבלי לשבור את הכלים.

נשיא ארצות הברית טראמפ וראש ממשלת קנדה קרני
נשיא ארצות הברית טראמפ וראש ממשלת קנדה קרני צילום: רויטרס

סורוקסקי הזכיר שמשאלי עם על פרישה מקנדה כבר נערכו פעמיים בחבל דובר הצרפתית קוויבק. ועדיין, למרות הכעס על השלטון המרכזי באוטווה, תושבי קוויבק בחרו להמשיך ולהיות חלק מקנדה הן בשנת 1980 והן ב-1995.

לדברי סורוסקי, "ייתכן מאוד שראשת ממשלת אלברטה סמית' מאמצת את הגישה של קוויבק בניהול מערכת היחסים עם השלטון המרכזי. אני לא חושב שיש לה כוונה אמתית לפרוש. אבל היא מבינה שזה טוב מאוד מבחינתה שבאוטווה יבינו שיש רבים מאוד בקרב תושבי אלברטה שלא מרוצים מהמצב".

בחירת העורכת