תחקיר: כיצד התקבלה בארה"ב ההחלטה להפסיק לתקוף בתימן

תחקיר: כיצד התקבלה בארה"ב ההחלטה להפסיק לתקוף בתימן
על פי הניו יורק טיימס, נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ ביקש לראות תוצאות בתוך 30 יום. ביום ה-31 דווח כי המערכה האמריקנית הייתה יקרה ולא יעילה
מחבר ישי בר יוסף מחבר ישי בר יוסף
Getting your Trinity Audio player ready...
טראמפ לצד תיעוד מתקיפה אמריקנית בתימן בחודש שעבר
טראמפ לצד תיעוד מתקיפה אמריקנית בתימן בחודש שעבר צילום: AP

הניו יורק טיימס פרסם היום (שני) תחקיר על תהליך קבלת ההחלטות בארצות הברית, על הפסקת התקיפות בתימן. בתחקיר נבדק מי היו הבכירים שתמכו, וכן הקשר של נצירת האש לסעודיה.

"מערכה יקרה ולא יעילה": מה גרם לטראמפ להגיד - די

כשאישר את פתיחת המערכה האמריקאית בתימן, דרש נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ לראות תוצאות בתוך 30 יום לאחר התקיפה הראשונה נגד החות'ים. ביום ה-31, ביקש לראות דוח על ההתקדמות, כך לפי גורמים בממשל שדיברו עם הניו-יורק טיימס. לפי הדיווח, התוצאות "לא היו שם", וארצות הברית אף נכשלה להשיג עליונות אווירית על המורדים החות'ים.

בנוסף, הדוח העלה כי המערכה האמריקנית הייתה יקרה ולא יעילה. לפי הדיווח, החות'ים יירטו מספר כטב"מים אמריקניים מסוג MQ-9 Reaper והמשיכו לירות לעבר ספינות צבאיות בים האדום, כולל נושאת מטוסים אמריקנית. התקיפות האוויריות של ארצות הברית עלו כמיליארד דולר בחודש הראשון לבדו. לאחר מכן, ולאחר ששני מטוסים בשווי 67 מיליון דולר נפלו מנושאת מטוסים אמריקנית, הנשיא טראמפ החליט שהספיק לו.

לפי גורמים אמריקנים וערבים, השליח המיוחד למזרח התיכון סטיב ויטקוף דיווח לממשל שבכירים עומאנים הציעו לנשיא טראמפ נקודת יציאה: ארצות הברית תפסיק את המערכה נגד החות'ים, וארגון הטרור לא יתקוף ספינות אמריקניות ביד האדום. זאת, בלי שום התחייבות לסיום התקיפות נגד הספינות שקשורות לישראל.

הרצון במערכת הביטחון האמריקנית להמשיך

ב-5 במאי, פיקוד המרכז של צבא ארה"ב קיבל הוראה מהבית הלבן להפסיק את התקיפות בתימן. לפי הדיווח, מפקד הפיקוד, מייקל קורילה, דחף למערכה עצימה נגד החות'ים, שתימשך בין שמונה לעשרה חודשים. הוא זכה לתמיכה מהיועץ לביטחון לאומי לשעבר מייק וולץ ומשר ההגנה, פיט הגסת', וגם מבכירים סעודים.

לפי הדיווח, סעודיה סיפקה לקורילה רשימה של 12 בכירים חות'ים אשר חיסולם יפרק את הארגון הטרור. עם זאת, דווח כי התחזיות של איחוד האמירויות היו פחות חיוביות מאלו של סעודיה. במסגרת התוכנית של קורילה, ארצות הברית הייתה אמורה להילחם בתימן קרוב לשנה. אך הנשיא טראמפ ביקש לראות תוצאות כבר בחודש הראשון של המערכה.

עוד עלה בתחקיר, כי בחודש הראשון ארגון הטרור הצליח ליירט שבעה כטב"מים אמריקניים. בנוסף, כמעט הופלו מספר מטוסי קרב של ארצות הברית, ועלה חשש לאבדות של חיילים אמריקנים. הדבר הפך למציאות כשני מטוסים נפלו מנושאת מטוסים, וחיילים נפצעו. בו זמנית, מספר גורמים בצוות הביטחון הלאומי של טראמפ האשימו את שר הגסת' בכך שסיכן חיילים אמריקנים כששלח מידע על התקיפות ב'סיגנל'.

לפי הפנטגון וצבא ארצות הברית, יותר מאלף מטרות בתימן נפגעו, ועשרות בכירים חות'ים נהרגו. לצד זאת, המערכה עלתה מעל מיליארד דולר רק בחודש הראשון שלה. עוד דווח, כי החות'ים שיחזרו חלק גדול מהבונקרים ומחסני הנשק שלהם תוך כדי ההפצצות האמריקניות.

עד כמה החות'ים באמת נפגעו, ומי החל להעלות ספקות?

בעיתון האמריקני פורסם כי המודיעין של ארצות הברית סיפק מידע שהצביע על ערעור מסוים ביכולות החות'ים, אך טען כי הארגון יכול לבנות את עצמו מחדש בקלות. בכירים בצוות הביטחון הלאומי של ארצות הברית שקלו שתי דרכים:

  • הראשונה: לעצור את התקיפות לחודש, ולקיים תרגילים של "חופש התנועה" בים האדום באמצעות נושאות מטוסים. אם בתקופה זו החות'ים יפסיקו את התקיפות על הספינות, ארצות הברית תכריז על ניצחון.
  • השנייה: להרחיב את המערכה כדי לאפשר לתימן לדחוק את החות'ים החוצה מהבירה שלה ומהנמלים המשמעותיים בה.

בכך, ארגן שר ההגנה הגסת', שיחת זום עם בכירים סעודים ואמירותים במאמץ לחשוב על פתרון יעיל אותו יציגו לנשיא. הקבוצה לא הצליחה להגיע להסכמה, כך לפי גורמים אמריקנים. הגנרל קיין, יושב ראש המטות המשולבים החדש, שהצטרף לשיחות בנושא, היה סקפטי ביחס להרחבת המבצע.

בכירים סקפטים נוספים היו: סגן הנשיא ואנס, ראש המודיעין הלאומי טולסי גאבארד, שר החוץ רוביו, ראש הסגל של הנשיא, סוזי ווילס, ושר ההגנה, הגסת'. אך היה עוד אדם סקפטי – הנשיא טראמפ, שהחליט להכריז על המערכה כניצחון, מבלי להרחיב אותה.

הפופולריים