תוכנית סיוע הומניטרית לעזה, שנועדה לעקוף את האו"ם והציגה עצמה כניטרלית, נחשפה כמיזם שמקורו בישראל, כך נחשף הבוקר (ראשון) בתחקיר ה"ניו יורק טיימס".
על פי התחקיר, הרעיון להוציא את חלוקת המזון מידי סוכנויות סיוע בין לאומיות והעברתן לידי ידיים פרטיות של קבלנים מחו"ל, עלה כבר בדצמבר 2023, במסגרת פורום שנקרא "מקווה ישראל", שכולל בכירים צבאיים, אנשי עסקים ומומחים המקורבים לממשלת ישראל.
בין היוזמים הבולטים: יותם הכהן, ששימש כעוזר למפקד אגף מתפ"ש (מתאם פעולות בשטחים), תא"ל רומן גופמן (מזכירו הצבאי בהווה של נתניהו), איש ההון סיכון האמריקאי-ישראלי מייקל אייזנברג והיזם לירן טנצמן – שלושתם היו שותפים להובלת הפורום ולהצגת התוכנית בפני הדרגים הצבאיים והפוליטיים.
הקבוצה הייתה זו שהובילה את הרעיון לשכור קבלנים פרטיים שיחלקו אוכל בעזה ויעקפו את סמכויות האו"ם. במהלך 2024, הם גייסו את תמיכתכם של פוליטיקאים ישראלים ומפקדים בצה"ל והחלו לפתח את הרעיון עם קבלנים זרים.
לצורך ביצוע המהלך, גויסו אנשי מקצוע מה-CIA והמרינס האמריקני, שהקימו את חברת Safe Reach Solutions, שתאבטח את מרכזי החלוקה. לצידו הוקם ארגון Gaza Humanitarian Foundation, שיגייס את המימון למיזם - כולל תקציב של יותר מ-100 מיליון דולר שנתרם, לפי הדיווחים, ממדינה מערב-אירופית לא מזוהה.
על אף שהפרויקט הוצג כמהלך עצמאי, החקירה העלתה כי לאנשי יוזמת "מקווה ישראל" הייתה השפעה מכרעת על עיצובו, וכי מדובר בפועל ביישום של מדיניות שמטרתה החלשת חמאס תוך שליטה אזרחית ישירה יותר של ישראל בשטחי הרצועה.
האו"ם הזהיר שהמהלך יגביל את הגישה לסיוע, יסכן אזרחים פלסטינים ויחזק מגמות של עקירת אוכלוסייה מצפון הרצועה. התוכנית כבר החלה לפעול באופן ניסיוני, והגורמים המעורבים ממשיכים לגייס כספים להפעלתה המלאה - שמוערכת בעשרות מיליוני דולרים.