היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, אמר היום (שני) כי מערכת המשפט בישראל נמצאת תחת מתקפה. בנאום שנשא בכנס לשכת עורכי הדין באילת, טען מנדלבליט כי "עלינו להיזהר מסיסמאות שנשמעות קליטות, אך מכרסמות ופוגעות במערכת אכיפת החוק".
מנדלבליט התייחס גם לחקירות ראש הממשלה ואמר כי "ישנן פעולות חקירה משלימות, משמעותיות וחיוניות לחקר האמת בתיקים 1000 ו-2000. במקביל, נחקר תיק 4000 והוא בשלבים מתקדמים ביותר. נגבו מאות עדויות, חלקן מעבר לים. היו הרבה חשודים - חלק בחרו לחתום על הסכם עד מדינה". הוא קרא "לתת למשטרה ולתביעה לסיים את מלאכתן. אנחנו עובדים בשיתוף פעולה ועושים הכול להגיע לחקר האמת במהירות האפשרית. נמשיך לפעול למען שלטון החוק במדינה".
במהלך נאומו אמר היועץ המשפטי כי "המערכת תחת מתקפה. יש עקרון של פעולה ללא מורא - מלבד מורא החוק - וכן אמון הציבור. המהלכים לאחרונה נועדו לשנות את העקרונות האלה. מערכת אכיפת החוק ישרה ועובדת רק מטעמים עניינים. הצעות החוק האחרונות לא נועדו לייעול, אלא יש להן מטרה אחרת".
פרסום ראשון: נתניהו מגבש קו הגנה חדש בתיק בזק לפיו לא ידע על ההתנהלות של אלוביץ. בסביבת רה"מ מבינים כי אלוביץ' מסובך מאוד בגלל הקלטות ומסרונים. מטעמו של רה"מ נמסר: "זהו אינו קו ההגנה של ראש הממשלה אלא נסיון שקוף להטיל דופי באלוביץ" @Roi_Yanovsky #חדשותהערב pic.twitter.com/Bss6d9EqwT
— כאן חדשות (@kann_news) 27 במאי 2018
מנדלבליט הזכיר את פסק הדין האחרון של בג"ץ בנושא הוראות הפתיחה באש בגבול עזה: "אני מציע לכל המבקשים להחליש את כוחו של העליון ולפגוע במעמדו לקרוא את פסק הדין שניתן לאחרונה על הוראות הפתיחה באש בגבול עזה - העתירות נדחו. פסק הדין ממחיש שוב את המחויבות של ישראל לכללי המשפט הבינלאומיים גם במצבים מורכבים כמו בגבול עזה, ומדגיש את התפקיד הייחודי של העליון גם ביחס לאירועי לחימה".
היועמ"ש הוסיף כי "ישראל נמצאת לפני אירועים משמעותיים - לוחמת משפט, שכוללת הקמת ועדת חקירה של מועצת זכויות האדם ופניית הפלסטינים לבית הדין הבינלאומי בהאג. פגיעה במעמדו של העליון, מלבד המשמעות במישורים אחרים, פוגעת ביכולתה של ישראל להגן על עצמה במישור הבינלאומי, ופוגעת ביכולת שלנו להגן על מפקדי צה"ל וחייליו. מדינה שלא מסוגלת לקבל ביקורת, חושפת את עצמה להתערבות מהמישור הבינלאומי".
ניצן: "עבריינים נחשבים לסלב ולמרואיינים לגיטימיים"
פרקליט המדינה, עו"ד שי ניצן, אמר בכנס כי הוא "מוטרד מהיעדר הוקעה ציבורית מספקת של עבריינים מורשים ואלו הנגועים בשחיתות. את המאבק יש לנהל בראש ובראשונה בבתי המשפט, אך בכל זאת אין די. ללא הוקעה ציבורית של התופעה לא תצלח המלחמה. גם היום בעבירות שחיתות ציבורית חמורות מוזמנים עבריינים לאולפני הטלוויזיה וכנסים והם נחשבים למרואיינים לגיטימיים וסלבים".
ניצן התייחס להופעותיו של ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט בתקשורת: "רק לאחרונה, רגע לאחר שחרורו מהכלא, מצא לנכון עבריין ראש ממשלה לשעבר להתראיין ברבים וזאת תוך השתלחויות בוטות במערכת אכיפת החוק, ביועמ"ש לשעבר ובפרקליט לשעבר - כולם זכו אצלו לכינויים מבזים ומבישים. אדם אחד בסדר גמור - הוא עצמו. אני גיניתי זאת עוד באותו היום, אבל הארץ לא רעשה, ולא היתה שום מחאה על דבריו. עובדה זו ראוי שתטריד את כולם".
עד המדינה ניר חפץ נקרא לשוב מחופשתו, ככל הנראה לאור התחדשות החקירה. עדותו רלוונטית לא רק לתיק בזק אלא גם לתיקי 1,000 ו-2,000 בהם יש עדים חדשים וכן למקרים נוספים @almog_tamar #חדשותהערב pic.twitter.com/KRnKMGEo23
— כאן חדשות (@kann_news) 27 במאי 2018
לאחר מכן דיבר ניצן גם על יו"ר ועד עובדי נמל אשדוד לשעבר, אלון חסן: "דוגמא נוספת היא על אדם שזוכה בתום משפט ארוך והוגש ערעור על החלטת בית המשפ. מיד לאחד הזיכוי החלה מצידו מסכת של השתלחויות אישיות וגידופים נגד אנשים שעמלו נאמנות למלא את תפקידם. לא נוכל להסכים מצב בו כאשר התוצאה היא לטובת הנאשם, אז משבחים את מערכת המשפט אבל משתלחים בפרקליטים, וכאשר התוצאה הא לרעת הנאשם - משתלחים במערכת המשפט כולה. יש לגנות בעיני ביקורת אישית המייחסת שיקולים זרים כביכול למערכת המשפט. אם חפצה החברה בישראל לקיים מערכת תביעה עצמאית שתוכל להילחם בפשיעה, והיא איננה עניין אישי שלי, היא חייבת לקבל גיבוי רחב".
נשיאת בית המשפט העליון, אסתר חיות, אמרה בכנס כי "בשנים האחרונות אנו עדים להתדרדרות מדאיגה בכל הנוגע לתרבות השיח בחברה הישראלית, שהולך והופך בוטה יותר ויותר. הרשתות החברתיות - לצד היתרונות הגלומים בהן - תורמות את תרומתן להתדרדרות זו. אמצעי התקשורת המסורתיים מחרים-מחזיקים אחריהן, וגם נבחרי הציבור לא תמיד משמשים דוגמה ומופת לשיח מכבד וענייני.