העליון קבע: המצב נפשי של לייפר לא מונע את הליך ההסגרה

העליון: מצבה הנפשי של לייפר לא מונע את הסגרתה
בית המשפט דחה את הערעור שהגישה לייפר. המשמעות: הליך ההסגרה שלה לאוסטרליה יימשך בביהמ"ש המחוזי בירושלים עד להכרעה סופית
author מחבר KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
מלכה לייפר, המבוקשת באוסטרליה בגין התעללות במין, בדיון בבית המשפט המחוזי בירושלים. 20.07.20
צילום: צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

בית המשפט העליון דחה היום (רביעי) את הערעור שהגישה מלכה לייפר וקבע - אין במצבה הנפשי כדי למנוע את המשך הליכי הסגרתה לאוסטרליה. בהחלטת בית המשפט נכתב: "דחיית הערעור שמה סוף לסאגה שנמשכת שנים ארוכות בנושא כשירותה של המערערת, ושצברה ממדים ונפח הרבה מעבר לנדרש". משמעות ההחלטה היא שההליך בבית המשפט המחוזי בירושלים בבקשת ההסגרה של לייפר, המואשמת באוסטרליה ביצוע עבירות מין בקטינות, יימשך עד להכרעה סופית. 

ניקול מאייר, אחת מנפגעות לייפר, בירכה על החלטת בית המשפט ואמרה: "עברו שש שנים מאז שמצבה הנפשי של לייפר עלה לדיון. שש שנים חיכינו להחלטה שהיא כשירה לעמוד לדין. אנחנו נרגשים וחשים הקלה שזה סוף-סוף ישים קץ לכל הדיונים העוסקים במצבה הנפשי. כעת פנינו ל-21 בחודש, אז אנחנו מצפות להחלטה שתאפשר את הסגרתה". 

עורכי הדין טל גבאי ויהודה פריד, המייצגים לייפר בתיק ההסגרה, מסרו: "הסיבה שהעליון קבע היום, שלייפר כשירה לעמוד לדין נעוצה בפסיקה תקדימית, על פיה רף הכשירות לעמוד לדין בהליך ההסגרה הינו נמוך משמעותית מהרף הפלילי הנהוג. בית המשפט לא שלל את העובדה שלייפר טופלה בתרופות פסיכיאטריות, ואף הדגיש כי העובדה הזו מעוררת תמיהה, ובסופו של יום לא קבע כי הייתה 'התחזות' מצידה. נוסף לכך, בית המשפט הותיר את ההכרעה הסופית בשאלת הכשירות לרשויות המשפט האוסטרליות. נזכיר שסוגיית ההסגרה טרם הוכרעה, והדרך עד להחלטה סופית בעניין ארוכה״.

מארגון "מגן" שמלווה את הנפגעות מלייפר, נמסר: "החלטת בית משפט מהווה עוד חותמת למה שטענו מהרגע הראשון, מלכה לייפר היא עבריינית מין שמולה יש אינסוף סעיפי אישום חמורים. זהו צעד נוסף חשוב שמקדם אותה למקום שבו הייתה אמורה להיות מזמן - אוסטרליה, שם תיתן את הדין על מעשיה החמורים". 

בחודש מאי קבע בית המשפט המחוזי בירושלים שלייפר כשירה לעמוד לדין. לייפר מואשמת באוסטרליה בעבירות מין שביצעה בשלוש אחיות קטינות, תוך ניצול מעמדה כמנהלת בית הספר שלמדו בו. היא נמלטה לישראל לפני כ-12 שנים, וכעבור שש שנים ביקשה אוסטרליה להסגירה אליה. הליכי ההסגרה הופסקו לאחר שהפסיכיאטר המחוזי קבע שהיא אינה כשירה לעמוד לדין.

לאחר שהפרקליטות טענה שבידה ראיות כי לייפר מתחזה, החליט בית המשפט למנות צוות מומחים שיקבע את מידת כשירותה לעמוד לדין. השופטת חנה לומפ אימצה את חוות הדעת של הצוות וקבעה שהליכי הסגרתה לאוסטרליה יחודשו.

לאחר החלטה, בתחילת חודש יולי, הגישה לייפר ערעור על כך שהיא כשירה לעמוד לדין. פרקליטיה הודיעו היא סובלת ממחלת נפש וביקשו להוסיף ראיה חדשה - מסמך של קצין רפואה ראשי בשירות בתי הסוהר. עורכי הדין ציינו בערעור את ההחלטה ב-2016, שקבעה שלייפר סובלת ממחלת נפש סכיזואפקטיבית וגם מדיכאון פסיכוטי ואינה כשירה לעמוד לדין. הם הציגו כי היא מקבלת טיפול תרופתי אנטי פסיכוטי במינון משמעותי. 

הפופולריים