בהחלטה נדירה וחריגה הורה בית המשפט לפסוק פיצויים לזכותו של חשוד בהליך מעצרים ראשוני, לאחר שהובל אזוק בידיו ורגליו דרך המסדרונות הפומביים של בית המשפט – בניגוד לחוק. כך פורסם הבוקר (שני) בכאן רשת ב. את התנהלות המשטרה הגדיר בית המשפט כפסולה ומבזה, וככזו שהעבירה את העציר "מצעד של בושה".
מדובר בהפרה של זכויות חשודים שחוזרת על עצמה פעם אחר פעם, ובאי בתי המשפט מספרים כי מדובר בתופעה יום-יומית. המשטרה מובילה עצורים במסדרונות, לעיני כל, כשהם אזוקים, פעמים רבות הן בידיהם הן ברגליהם, וזאת – שלא כחוק. דומה שגם הערות חוזרות ונשנות של בתי המשפט, ודרישה כי הנושא יובא לפתחם של מפקדי תחנות המשטרה, אינן נלקחות לתשומת הלב.
ההחלטה החריגה התקבלה בבית משפט השלום בפתח תקווה. לשם הובא ביום שישי צעיר בן 21, שוהה בלתי חוקי מהשטחים, לאחר שנחשד בתקיפת שוטרים. הצעיר הובל דרך המסדרונות הפומביים של בית המשפט בידי שוטרי סיור, אזוק בידיו וברגליו ולא דרך המסדרונות הנפרדים ששב"ס מאבטח. הדבר עורר את זעמה של השופטת התורנית, זהר דיבון סגל, שבשנה האחרונה נזפה לא אחת במשטרה על התנהלותה בנושא זה.
בנפרד מהליך המעצר, שבו הורתה על שחרורו של העציר, ולאחר בקשה של עורך הדין רועי לנג מהסניגוריה הציבורית שייצג את האיש, הנחתה השופטת לפצות את העציר ב-500 שקלים. בהחלטתה תקפה דיבון סגל את התנהלות המשטרה ואמרה: "עצורים אינם אמורים להיות מובאים לבית המשפט כאשר רעש השלשלאות מלווה אותם במסדרונות. מדובר בהתנהגות פסולה, מבזה, מצעד של בושה, וללא כל צורך". היא הוסיפה: "דומה כי הגיעה העת שבית המשפט יעביר מסר ברור וחד משמעי כי אין להוביל עצורים לאולם בית המשפט באופן משפיל שכזה".
עו"ד כריסטינה חילו אסעד, מנהלת מחלקת מעצרים ושחרורים בסניגוריה הציבורית במחוז המרכז, אמרה בתגובה להחלטת השופטת: "החוק אוסר על כבילה של אדם במקום ציבורי אלא במקרים חריגים, ולאחר שהופעל שיקול דעת פרטני ורק כאשר מתקיימות נסיבות מאוד ספציפיות. הדבר מבטא זלזול בכבוד ובזכויות משיקולים של נוחות ומשיקולים בירוקרטיים בלבד".
בבתי משפט רבים, הובלת העצורים נעשית דרך כניסות ייעודיות ובמסדרונות סטריליים, ונושא האיזוק נדון לא אחת בבתי המשפט. לא רק המשטרה ננזפה על התנהלותה, אלא גם שירות בתי הסוהר. בחודש נובמבר אשתקד גערה נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות בנציגי שב"ס שהביאו לפניה עציר אזוק. במסגרת עתירה שהוגשה בעניין זה לבג"ץ ונדונה לפני כשלושה חודשים, עלה כי רוב גורף של עצורים שמובאים לבית המשפט בידי שב"ס נותרים כבולים – שלא כחוק.
מהמשטרה נמסר בתגובה: "במשטרת ישראל מקפידים על זכויות חשודים ונחקרים, החלטת בית המשפט תילמד ויופקו הלקחים בנדון".