"קבינט הקורונה" צפוי לדון ביום שני במוכנות הלאומית לגל השני, ובהקמת מרכז ניהול לאומי למשבר - כך פורסם היום (שישי). בדיון צפויים השרים לאשר את הפעלת מרכז השליטה בקורונה עד לסוף שנת 2021 - מה שמעיד על כך שבישראל נערכים להתמודדות ממושכת עם הנגיף.
בסוף חודש מאי נסגר 'בור' השליטה שהוקם על ידי מערכת הביטחון, ובו פעלו המוסד, צה"ל ומערכת הבריאות. מרכז השליטה החדש יהיה אחראי על גיבוש תמונת המצב במאבק בקורונה, על סינכרון בין המשרדים הממשלתיים, ועל תפעול מערך הבדיקות החקירות האפידימיולוגיות. קצין חיל האוויר, תת אלוף במיל' אורי זייפרט, שהיה אמור לעמוד בראש מערך הבדיקות, ביקש לסיים את תפקידו בימים האחרונים. נוסף כך, המרכז יהיה אחראי על ריכוז תחומי הרכש, שעד כה בוצעו בעיקר על ידי משרד הביטחון.
היועמ"ש: חוק הקורונה מעניק סמכויות מתוחמות
היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלביט הוציא היום (שישי) הודעה המתייחסת לחוק הסמכויות המיוחדות להתמודדות עם נגיף קורונה, ואמר כי "החוק גובש כדי להעניק לממשלה סמכויות ברוות ומתוחמות, יותר מהתקנות, תוך פיקוח ואיזון". היועץ הדגיש כי על אף שהתקבלו מאות הערות להצעת החוק, לא ניתן יהיה להאריך את מועד קבלת הערות הציבור, אך ציין: "ההערות יישמעו בהמשך בהליך פומבי".
הצעת החוק הופצה ב-28 במאי על ידי משרד ראש הממשלה להערות הציבור, ובשל הפניות הרבות שהתקבלו הוארך מועד קבלתן עד ל-4 ביוני. היועץ המשפטי נימק בהודעתו כי מאחר שהתקנות לשעת חירום הראשונות שוהתקנו צפויות לפקוע באמצע חודש יוני, ישנה דחיפות בקיום הדיונים ובאישור הצעת החוק עד למועד זה.
חוק הסמכויות המיוחדת להתמודדות עם נגיף קורונה מעגן בצורה מסודרת את התקנות לשעת חירום, שהותקנו בזמן התפרצות הנגיף בישראל. החוק נותן כוח לממשלה, בין השאר, לעצור התכנסות, להגביל את המשק ולהגביל חינוך. אך בניגוד לתקנות, החוק מאפשר לבצע זאת בצורה מסודרת תוך הגדרת לוחות זמנים ופיקוח ובקרה גדולים יותר.
שר המשפטים אבי ניסנקורן צפוי להביא את הצעת החוק לאישור ועדת השרים לחקיקה ביום ראשון. בהצעה נערכו מספר תיקונים, ובהם: כנסת ישראל ובתי המשפט ימשיכו בפעילותם גם בעת משבר; הזכות להפגין תישמר; שוטר לא יורשה להיכנס לביתו של אדם ללא צו; ההכרזה על יישוב או שכונה כאזור מוגבל תהיה תקפה לשבוע והממשלה תחוייב בהתחשבות מיוחדת באנשים בעלי צרכים מיוחדים.
עוד צויין בהצעת החוק כי ההכרזה על מצב חירום תהיה תקפה ל-30 ימים, והכנסת תהיה רשאית לבטל את ההכרזה בכל עת. תקנות מכוח החוק יהיו חייבות לקבל את אישור הכנסת תוך שבוע, והחלטות הממשלה יתקבלו תוך התייחסות להשלכות הכלכליות על הציבור והמשק.
על הנוסח הקודם של טיוטת החוק נמתחה ביקורת חריפה בכנסת מהאופוזיציה, אך גם מהקואליציה. גורמים בליכוד הבטיחו שהחוק ישתנה במהלך הכנתו. בש"ס הגישו הסתייגויות לחוק, ובהן: פעולות הממשלה במסגרת החוק יהיו טעונות אישור של ועדה מוועדות הכנסת; שוטר יוכל להכנס למקום מגורים רק בכפוף למתן צו שיפוטי.
בהכנת הידיעה השתתפו: גילי כהן, תמר אלמוג, אמוץ שפירא ויערה שפירא.