גורמים משפטיים מעריכים כי הסיכוי שבג"ץ יפסוק שראש הממשלה בנימין נתניהו אינו יכול לכהן כראש ממשלה בשל כתבי האישום הינו נמוך. לגבי ההסכם הקואליציוני, בתוכנית "השבוע" בכאן 11 דווח הערב (שישי) כי ההערכה היא שברוב ההסכם לא תהיה התערבות של בית המשפט, אולם כמה סעיפים פרטניים נחשבים לבעייתים במיוחד ויש אפשרות שבג"ץ יקבע אחרי חקיקתם כי הם פוגעים בתקנת הציבור ועל כן בטלים.
לפי הערכות הגורמים המשפטיים - בג"ץ לא יתערב בעניין הטלת המנדט על נתניהו. לעומת זאת, בעתירות על ההסכם הקואליציוני - תהיה התערבות, גם אם מינורית. הסעיפים הנחשבים בעייתיים - אלו הנוגעים להקפאת מינויים לחצי שנה וזה הנוגע לוועדה למינוי שופטים
— כאן חדשות (@kann_news) 1 במאי 2020
הדיווח של @almog_tamar, #השבוע pic.twitter.com/u8FllVllPJ
שר האנרגיה יובל שטייניץ ביקר הערב בחריפות את בג"ץ ואמר בריאיון לירון דקל בתוכנית כי אם בג"ץ יבטל את תוצאות הבחירות וימנע מנתניהו להיות ראש ממשלה – הוא "מרים יד על שלטון החוק ופוגע פגיעה אנושה בדמוקרטיה הישראלית". לדברי שטייניץ, יש בבג"ץ יהירות מסוימת ועל בית המשפט לכבד את חוקי הכנסת.
השר @steinitz_yuval ל-@YaronDeckel: אם בג"ץ יבטל את תוצאות הבחירות וימנע מנתניהו להיות רה"מ הוא מרים יד על שלטון החוק ופוגע פגיעה אנושה בדמוקרטיה הישראלית. אני מקווה שבג"ץ, עם היהירות ותחושת העליונות, יכבד את הכרעת העם #השבוע pic.twitter.com/XrycaXShK4
— כאן חדשות (@kann_news) 1 במאי 2020
מבחינת היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, הסעיפים הבעייתים בהסכם הקואלציוני הם בעיקר אלו המקפיאים את המינויים לחודשים הקרובים ומאפשרים התערבות במינויים מסוימים. נקודה בעייתית נוספת מבחינת היועץ נוגעת לוועדה לבחירת שופטים, שאיננה כוללת נציג אופוזיציה ועלולה לפגוע בעצמאות נציגת הליכוד, שכן היא אינה חברת כנסת, אלא נכנסת מכוח החוק הנורווגי. כמו כן הגבלת כוחה של הכנסת נחשבת לבעייתית וישנה אפשרות שתשונה.
המשנה ליועץ המשפטי לממשלה אמר השבוע בכנסת כי ראוי לחוקק את את שינוי חוקי היסוד כהוראת השעה, כדי שזה יהיה "הרע במיעוטו" ולא "כתם בספרי החוקים". הכוונה היא שהחוק יהיה תקף לכנסת ה-23 בלבד.
אוחנה ביקש לפסול את מזוז, אך השתמש בדבריו באותו נושא לפני שלושה חודשים
שר המשפטים אמיר אוחנה ביקש היום לפסול את שופט בית המשפט העליון מני מזוז ולבטל את החלטתו להקפיא בצו ביניים את המשך כהונת ממלא מקום פרקליט המדינה דן אלדד. אלא שהשר אוחנה השתמש בדברי השופט מזוז כתמיכה בבחירה באלדד רק לפני שלושה חודשים.
שר המשפטים אוחנה ביקש היום לפסול את שופט העליון מני מזוז ולבטל את החלטתו בעניין מ"מ פרקליט המדינה דן אלדד. אלא שאותו שר השתמש בדברי אותו שופט בעניין אותו אדם רק לפני שלושה חודשים | הדיווח של @almog_tamar, #השבוע pic.twitter.com/ivQSEZx1VW
— כאן חדשות (@kann_news) 1 במאי 2020
בהודעה על הבחירה באלדד ציטט אוחנה את דברי מזוז כשהיה היועץ המשפטי לממשלה בעשור הקודם. "במהלך כל התקופה האמורה ובעיקר מאז 2004. יכולתי לעמוד מקרוב על סגולותיו האישיות ולהתרשם מכישוריו המשפטיים המגוונים. הוא ניחן בידע משפטי נרחב ובניסיון מקצועי עשיר ומגוון בתחומים השונים של המשפט הפלילי, האזרחי והציבורי, זאת לצד הבנת עומק של מהות תפקידו של פרקליט השירות המשפטי הציבורי ומחויבות אישית", ציטט השר מדברי מזוז.
עוד כתב מזוז על אלדד: "הפגין שיקול דעת בוגר וזהיר, יישוב דעת ורגישות, כמו גם גישה עצמאית וביקורתית, ולא נרתע מלהביע עמדות עצמאיות ומהליכה נגד הזרם, מקום שהדבר היה מוצדק לדעתו. ניחן בראייה ניהולית מערכתית ובמזג אישי נוח, ביכולת לקיים דיאלוג פורה וביכולת לגשר על חילוקי דעות. הקריירה המקצועית המגוונת והמרשימה של עורך הדין דן אלדד משקפת את יכולותיו וכישוריו המקצועיים המגוונים, את הניסיון העשיר בתחומי המשפט השונים ואת סגולותיו האישיות הטובות, אשר עושים אותו מועמד ראוי ומתאים למלא תפקידים בכירים בפרקליטות, כמו גם במערכות ציבוריות אחרות".
אלדד למקורבים: בפרקליטות מציגים אותי כאויב - אני לא כזה
אלדד יחזור לתפקידו בראשות המחלקה הכלכלית בפרקליטות
לאחר שסיים את תפקידו כממלא מקום פרקליט המדינה, צפוי דן אלדד לחזור לתפקידו כראש המחלקה הכלכלית בפרקליטות, תחת היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט. מהרגע שיחזור לתפקיד, הוא יהיה כפוף תחת שני המשנים שלו עורכת הדין ליאת בן ארי ועורך הדין שלמה למברגר.
מתפקיד ממלא מקום פרקליט המדינה, יחזור דן אלדד לעמוד בראשות המחלקה הכלכלית בפרקליטות. שני המשנים לפרקליט המדינה - בן ארי ולמברגר, שאותם אלדד לא זימן לפגישות עת כיהן כממלא מקום, ישובו להיות הממונים עליו | פרשננו מרדכי גילת מסכם את כהונתו הקצרה של אלדד בראש הפרקליטות#השבוע pic.twitter.com/HNFfuu9lxx
— כאן חדשות (@kann_news) 1 במאי 2020