הנסיונות להדוף את החלפת יו"ר הכנסת: בית המשפט העליון דן היום (ראשון) בעתירת כחול לבן וגורמים נוספים נגד יו"ר הכנסת היוצא יולי אדלשטיין, עתירה שמטרתה להביא את ההצעה להחלפת יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין להצבעה בכנסת, חרף ניסיונותיו של האחרון למנוע אותה. השופט ניל הנדל אמר בדיון כי זה "בעייתי לחסום את רצונם של 61 חברי כנסת". הדיון הסתיים ללא הכרעה, ובסיומו אמרו בכחול לבן: "שמחים שבית המשפט הבהיר את חשיבות עבודה הכנסת".
נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות הציעה בתחילת הדיון לצדדים לוותר על החלק של העתירה שעוסק בהקמת הוועדות בכנסת, לאור התשובה של הכנסת שמחר יתקיים דיון והצבעה בהקמת הוועדה המסדרת. חיות: "בהינתן התשובות שקיבלנו אפשר להתכנס סביב הנושא שעליו אין הסכמה - שזה נושא בחירת יו"ר כנסת".
איל ינון, יועמ"ש הכנסת, אמר בדיון דברים שונים מאלה שכתב בחוות הדעת שהגיש מוקדם יותר לבית המשפט. בניגוד למה שכתב בבוקר, בפני השופטים ינון הביע התנגדות לחייב את אדלשטיין להביא להצבעה את מינוי יו"ר הכנסת. "לא נכון בעת הזאת, שישה ימים לאחר השבעת הכנסת, לקבל הכרעות תקדימיות ולהכריח להעמיד נושא על סדר היום", אמר לשופטים. "צריך לתת לדינמיקה הפוליטית להתפתח".
בתגובה לדרישתה של חיות מינון שינקוב במועד שלדעתו יהיה זה נכון להביא את הנושא להצבעה הוא ענה: "אני לא יכול להצביע על היום ועל השבוע שבו זה חייב להיות. לדוגמה, אם יסתיים המו"מ לאחדות אז אני אגיד ליו"ר הכנסת שהוא חייב להביא את זה. אין ל-61 יכולת לקבוע אוטומטית מתי דברים יובאו להצבעה בכנסת".
בתחילת הדיון טען ינון כי "מגבלות משרד הבריאות שמדברות על 10 אנשים לא יגבילו את מספר החברים בוועדות בכנסת. מי שיקבע את מספר החברים בוועדה המסדרת זו מליאת הכנסת. ומי שיקבע את מספר החברים בוועדות הזמניות של כספים וחוץ וביטחון זו הוועדה המסדרת".
בנוגע לדרישת כחול לבן להצביע על מינוי יו"ר כנסת אמר ינון: "לא ניתן לגשר על המחלוקת בשאלת עיתוי בחירת יו"ר הכנסת וגם בשאלת זהות יו"ר הכנסת. הרצון של 61 חברי כנסת להחליף את יו"ר הכנסת הוא לגיטימי אבל בכל זאת לא ניתן להתעלם מהרקע".
יו״ר סיעת כחול לבן, ח״כ אבי ניסנקורן, אמר בתום הדיון, שהסתיים ללא הכרעה: "אני שמח שבית המשפט הבהיר את חשיבות ודחיפות עבודת הכנסת בשעת משבר כזו. מחר נקים את ועדת חוץ וביטחון, ועדת כספים ואת ועדת הבריאות המיוחדת לענייני הקורונה, כדי שחברי הכנסת יוכלו לסייע בהתמודדות המדינה עם האתגר העצום שניצב לפנינו". ח"כ עפר שלח הוסיף: "היה ברור מהערות השופטים שהם מבינים שמדובר פה בכנסת שהיא תחת מתקפה מצד ממשלה שמנסה לבטל את הפעילות שלה, ומיו"ר כנסת שנאחז בקרנות המזבח ופועל בניגוד לרוח תפקידו. אני מברך על עמדת היועץ המשפטי לממשלה שאמר שמבחינתו בחירת היו"ר צריכה להיות בהקדם האפשרי".
יועמ"ש הכנסת: סמכותו של אדלשטיין להתערב בנושא ההצבעה על החלפתו - מצומצמת
היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, מתח ביקורת על התנהלות אדלשטיין ואמר כי על אף ההגבלות של משרד הבריאות - אין סיבה לעכב את דיוני הכנסת ואת הקמת ועדות הכנסת. בתשובה לעתירה לבג"ץ נגד אדלשטיין נאמר כי היועץ המשפטי לממשלה הדגיש את חשיבות הקמת הוועדה המסדרת מוקדם ככל האפשר, כדי להתחיל את עבודת הכנסת, וכי העניין תואם את עמדתו בדבר הצורך החיוני בפיקוח פרלמנטרי על עבודת הממשלה דווקא בעת הזו.
בעמדת היועץ המשפטי לממשלה שהוגשה, כחלק מעתירות של מפלגת כחול לבן וגופים נוספים נגד סירובו של אדלשטיין להעלות על סדר היום הצבעה להקמת ועדה מסדרת ובחירת יושב ראש לכנסת, נכתב עוד כי פיקוח זה חשוב גם בהקשר תקנות שעת החירום שחוקקו שבוע שעבר ומקנות סמכויות יוצאות דופן לשב"כ ולמשטרה.
בתגובתו של היועץ המשפטי לכנסת, איל ינון, נכתב גם כי לאדלשטיין סמכות מצומצמת יחסית להתערב בעניין ההצבעה על יושב ראש חדש. זאת, בין היתר מפני שאדלשטיין מכהן בתפקיד כ"פקדון זמני" מכוח עקרון הרציפות, ורוב חברי הכנסת מבקשים שייבחר יושב ראש קבוע באופן מיידי.
בתשובת הכנסת ויו"ר הכנסת אדלשטיין לעתירה נכתב כי גורמי המקצוע בכנסת עמלים על מציאת פתרונות טכנולוגיים לקיום ועדות בנות יותר מ-10 אנשים, כך שלא יהיו יותר מ-10 אנשים במרחב אחד, ומצד שני, שכל חברי הוועדה יוכלו להשתתף בדיון ולהצביע. כך למשל, נכתב, "יחוברו שני חדרי ועדה באמצעות מצלמות ויקיימו דיון בשיחת ועידה בווידאו". עוד נמסר כי מקובל על יו"ר הכנסת כי במקרים מיוחדים, ככל שלא ניתן יהיה לתת מענה טכנולוגי שיאפשר לוועדות מסוימות להתכנס במגבלות שתוארו, הן יוחרגו מהחלת צו הקורונה.
אדלשטיין עצמו אמר הבוקר לכאן רשת ב כי אין סכנה לדמוקרטיה וכי הוא ובית המשפט העליון מתפקדים. בריאיון לאריה גולן בתוכנית "הבוקר הזה" אמר אדלשטיין כי בניגוד לכל השמועות הכנסת פתוחה ועובדת. לדבריו, המטרה של כולם היא לראות הקמת ממשלת אחדות אך אם ינסו לבחור יושב ראש קבוע כשאין עדיין ממשלה זה יהיה יום עצוב מאוד ומסר ברור לאזרחים שהולכים לבחירות בפעם הרביעית. "את זה אני מנסה למנוע", אמר. "אם יהיה יושב ראש כנסת לעומתי הממשלה תלך הביתה מהר. אם מישהו מצפה שאהיה טפט על הקיר הוא טועה ומטעה".
"אם יודח יו"ר הכנסת – המגעים לאחדות ייפסקו"
בתוך כך, בליכוד איימו היום כי אם יחליטו בכחול לבן להמשיך לקדם את החלפת אדלשטיין, יפסיקו את המגעים הקואליציוניים. אחרי שראש הממשלה בנימין נתניהו חשף אתמול את ההצעה לכחול לבן במשא ומתן הקואליציוני, והבהרת כחול לבן כי בכוונתה להמשיך לקדם את החלפת יו"ר הכנסת והחקיקה בכנסת, בליכוד איימו: "אם כחול לבן ידיחו את יו״ר הכנסת, המגעים לאחדות ייפסקו מיד". בכחול לבן הגיבו: "מציבים אולטימטום גם בשיאו של משבר".
"הדחת יושב ראש הכנסת תחסל את ממשלת האחדות ותביא בהכרח לבחירות רביעיות", טענו בליכוד. "זה יהיה צעד של חוסר אחריות מזעזע בזמן מגיפת הקורונה. מה שאזרחי ישראל רוצים עכשיו זה שלא נעסוק בהדחות אלא נאחד כוחות".
בליכוד לא הסתפקו בהודעת האיום אלא אף פעלו להחתים את חברי בלוק הימין, ש"ס, יהדות התורה וימינה, על הצהרה שלפיה אם יוחלף אדלשטיין ויקודמו חוקים נגד כהונת ראש ממשלה שהוגש נגדו כתב אישום, המשא ומתן לא יימשך.
בתגובה לדברים אמרו בכחול לב כי "הניסיון של הליכוד להציב אולטימטומים ולפגוע בדמוקרטיה מראה שנתניהו רוצה לגרור את ישראל לבחירות רביעיות גם בשיאו של משבר שמחייב את כולנו לפעול למען אזרחי ישראל בממשלה ובכנסת. מקום המדינה, יו"ר כנסת נבחר תמיד על ידי רוב חברי הכנסת - וכך יהיה גם הפעם".