בג"ץ החליט להקפיא היום (שני) את עבודת ועדת החקירה למח"ש. זאת עד לתשובת שר המשפטים אמיר אוחנה והממשלה לשאלות על הקמת הוועדה בנסיבות ובמתכונתה הנוכחית, כאשר גם היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט קבע שיש מניעה משפטית להקימה.
בעקבות עתירה של שורת עורכי דין, כאמור, הורה בית המשפט העליון לממשלה להשיב – ועד אז כדי לא לסכל את העתירה, עבודת הוועדה מוקפאת. הצו בתוקף ל-60 ימים, כלומר, הוועדה לא צפויה להתכנס למעשה לפני הממשלה החדשה.
ביום שישי האחרון השיב היועץ המשפטי לממשלה לבג"ץ כי יש לעצור את פעילותה של ועדת החקירה למחלקה לחקירות שוטרים, עד להכרעת בית המשפט בנושא. היועץ השיב לעתירות שהוגשו לבית המשפט נגד החלטת הממשלה להקים את הוועדה. במכתבו ציין מנדלבליט: "ההחלטה על הקמת הוועדה התקבלה כשלושה שבועות בלבד לפני מועד הבחירות, כשנסיבות העניין הקימו חשש ממשי ביותר שקבלתה בעיתוי הנוכחי הונעה משיקולים זרים, הנוגעים להתמודדות בבחירות הקרובות".
שר המשפטים אמיר אוחנה בתגובה להחלטה: "בג"ץ עשה יד אחת עם היועץ המשפטי לממשלה שהיה בניגוד עניינים מוסדי – ומנע אפשרות לטפל בבעיה חוצת מגזרים וארוכת שנים. יש בעיית חוסר אמון קשה במח"ש. לא מדובר רק ביוצאי אתיופיה, שראינו רק ביממה האחרונה עדות נוספת להתייחסות הנלוזה אליהם בהתכתבויות הוואטסאפ המשטרתיות שפורסמו – אלא בבעיה חוצת מגזרים וארוכת שנים.
"הציבור ראוי למחלקה לחקירות שוטרים שיוכל לתת בה אמון. זו הסיבה שביקשתי להקים ועדת בדיקה שתגיש בפני הממשלה הבאה מסקנות וממצאים איך ניתן לעשות את הדברים טוב יותר. קבעתי שרק אם הממשלה הבאה – תהא אשר תהא – תבקש מהוועדה להגיש את המלצותיה היא תעשה כן. הכל כדי לא לכבול את ידי הממשלה הבאה, אלא רק לסייע בידה.
"היועץ המשפטי לממשלה, שאליו כפופה מח"ש, צריך היה למשוך ידיו מלחוות דעה בעניין – הרי מח"ש כפופה אליו. יכול היה להטיל את מלאכת כתיבת חוות הדעת על היועצת המשפטית של משרד המשפטים, למשל. לא רק שלא עשה זאת, הוא מנע ממנה להציג את חוות דעתה בפני הממשלה. מדוע? מפני שהיא סברה – בהגינותה – כי אין מניעה בנסיבות אלה להקים את ועדת הבדיקה.
"כל פעולה כמעט שאני מבקש לבצע, זוכה לביקורת 'למה עכשיו?', כאילו שאני מכהן כשר המשפטים כבר ארבע שנים. ובכן, אני מכהן בתפקיד רק מספר חודשים – אך הדבר אינו גורע מכובד האחריות המונח על כתפי כלפי הציבור, ומהרצינות בה אני תופס את תפקידי. מה יקרה אם מחר יקרה אירוע בו מפגש בין שוטר לבין אזרח יסתיים במותו הלא מוצדק של האזרח? מה נגיד אז, 'ממשלת מעבר'?"