לאחר שלוש שנים: סרבן הגט הנמלט עודד גז נעצר בנתב"ג

לאחר 3 שנים: סרבן הגט עודד גז נעצר בנתב"ג
גז ברח מישראל בזהות בדויה ונעצר בבלגיה לאחר שיתוף פעולה בין האינטרפול ומשטרת ישראל. הוא יובא היום להארכת מעצרו
author מחבר KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
הפגנה נגד סרבי גט 2008
צילום: צילום: מרים אלסטר, פלאש 90

סרבן הגט הנמלט עודד גז נחת אמש (שלישי) בישראל ונעצר בנתב"ג, הוא יובא היום לדיון בהארכת מעצרו. גז נמלט מישראל בזהות בדויה לפני כשלוש שנים, לאחר כחצי שנה הוא אותר בבלגיה ונעצר בשיתוף פעולה בין האינטרפול ומשטרת ישראל. 

לפני כארבע שנים פרסמה ג', אשתו לשעבר של גז, פוסט ברשתות החברתיות ובו החלטת בית הדין הרבני להרחיקו מן הציבור בשל סירובו לתת לה גט. בעקבות הפוסט, שזכה לחשיפה נרחבת, הודח גז מתפקידו כד"ר לפיזיקה באוניברסיטה ונודה מקהילתו ברעננה.

לאחר מעצרו בבלגיה, המחלקה הבין לאומית בפרקליטות המדינה ביקשה את הסגרתו כדי שיועמד לדין בגין עבירות שהורשע בהן בעבר, ובעבירות פליליות שעבר בעת בריחתו מישראל. הסגרתו לא התבקשה על עצם סרבנות הגט. בד בבד, בית הדין הרבני בחיפה דן במקרה והחליט "לבטל את קידושיהם של בני הזוג גז ולהתיר את האישה מעגינותה". המשמעות - מעמדה של ג' הפך מעגונה לרווקה. לפני כשבועיים נישאה ג' בשנית. 

מנהל אגף העגונות בהנהלת בתי הדין הרבניים, הרב אליהו מימון, מסר: "בתי הדין הרבניים לא מתפשרים במאבק נגד סרבנות הגט. חזרתו של גז ארצה ועצירתו בנתב"ג מעבירים מסר לכל סרבני הגט – לא תוכלו לחמוק מהדין ולהתעמר בנשותיכם. גז סבל בארבע השנים האחרונות מניתוק מבני משפחתו וילדיו, ונכשל במשימתו למנוע חיים חדשים מאשתו".


"שמח בשבילה". האזינו לריאיון של מנהל אגף העגונות בהנהלת בתי הדין הרבניים לאסתי פרז בן עמי בכאן רשת ב

"צר לי שאנחנו צריכים לעשות כאלה מבצעים, אבל המבצע הוכתר כהצלחה", אמר הרב מימון בריאיון לתוכנית "בחצי היום בכאן רשת ב. "בסופו של דבר כל כוונותיו של הבעל המעגן סוכלו לחלוטין. האישה אותרה וממשיכה את חייה. הוא גם שילם, גם לקה וגם גורש מהעיר, והוא ייתן את הדין. יש לו עניין עם זיוף דרכון, שימוש בזהות בדויה וסירוב לביצוע החלטת בית דין. זה מסר שחייב לעבור לכל האנשים שנמצאים בהליכים מהסוג הזה -  כדאי להיפרד בצורה מכובדת ויפה. זה טוב לשני הצדדים".

רב העגונות: "אנחנו פותרים בצורה סיזיפית את כל המקרים"

למרות שהחלטת בית הדין לעשות לגז שיימינג כדי לשכנעו לחזור בו לא הועילה, הרב הוסיף: "האיש שילם מחירים יקרים, כולל שלילת היכולת שלו להתפרנס מהמקצוע שבו הוא עסק, והוא היה מרצה מכובד באוניברסיטה. לצערי הוא העדיף לאבד את עבודתו, את הקשר עם ילדיו ומשפחתו ולברוח - רק לא לתת לאשתו את החירות שלה. שיימינג הוא לא האופציה הראשונה שלנו. אנחנו משתמשים בה רק למקרים נדירים שבהם אנחנו חושבים שזה יכול להועיל. ברוב המקרים זה מועיל. ישנם מקרים בודדים, כמו המקרה הזה, שבהם זה לא עבד. אבל עבדנו גם בתחומים אחרים, ביצענו מעצר בבלגיה, בשיתוף עם האינטרפול. בסופו של דבר הצלחנו להביא את התוצאה הרצויה. גם המזימה של לעכב את אשתו לא עבדה לו. היא כבר לא אשתו, היא הוכרזה על ידי בית הדין כאישה רווקה לחלוטין שיכולה לגשת לחייה מחדש ועשתה את זה ברוך השם, שמח בשבילה".

הרב העיד כי בתי הדין מטפלים בו זמנית בכ-180 תיקים. לדבריו, "אנחנו חיים בעולם מודרני, משתמשים בכלים מודרניים ומשמרים גם את המסורות שלנו, ופותרים בצורה מסודרת, עקבית וסיזיפית את כל המקרים אחד-אחרי-השני. תופעת העגינות כפי שהייתה מוכרת לפני 15-10 שנים היא לא מה שהיום. היום אנחנו מצליחים להתמודד די טוב עם התופעה, המספרים מצטמצמים, פרקי הזמן מתקצרים. בסך הכל החברה הישראלית סובלת הרבה פחות מהתופעה ממה שהיה בעבר. אני לא מכיר דרך לשמר אותנו כחברה אחת יהודית, שבה כולם יכולים להינשא לכולם, בלי לקיים את המסורות שלנו, ולהתחתן ולהתגרש על פי דת ישראל בחופה וקידושין ובגירושים. אנחנו משמרים את הדמוקרטיה באדיקות, ולדעתי אנחנו צריכים גם לשמר את המסורת בלא פחות אדיקות. יש עוד כמה דברים שניתן לעשות בחקיקה כדי לצמצם את התופעה עוד יותר".

הפופולריים