בניסיון להפחית את העומס והסחבת בבתי המשפט, מחלקת המחקר של הרשות השופטת נערכת להשיק בחודש הבא ניסוי, שבמסגרתו יימדד הזמן שנדרש לכל אחד מהשופטים והשופטות לדון בתיק, וכן ינוהל רישום של הדיונים וההפסקות שלקחו. כך פורסם הערב (שלישי) בחדשות הערב בכאן 11.
לראשונה בישראל יתועדו תנועות השופטים בבתי המשפט. מהחודש הבא יידרשו קלדניות למלא דוחות על פעולות השופטים, בהם יפרטו, בין השאר, על זמן כניסת השופט לאולם, זמן תחילת הדיון, זמן סיום הדיון ועוד. כמה שופטים הביעו חוסר שביעות רצון מהמהלך@shelleytap עם הפרסום הראשון ב-#חדשותהערב pic.twitter.com/vwEgnS0JLB
— כאן חדשות (@kann_news) 3 בדצמבר 2019
הקלדניות, שעד כה תיעדו את הפרוטוקלים, ייאלצו למלא דוח על כל שופט עם פרטים אודות זמן כניסת השופט לאולם, תחילת הדיון בפועל, זמן הפסקה, זמן סיום הדיון בפועל ועוד. כל אלה ייכנסו למאגר נתונים.
כיצד הפך בית המשפט העליון לגוף כה שנוי במחלוקת? | סדרת כתבות
בעקבות המהלך, שיחל בתחילת ינואר 2020, כמה שופטים הביעו חוסר שביעות רצון והגדירו אותו כסוג של "איזוק אלקטרוני" עליהם. כמו כן, השופטים מתחו ביקורת על יעילות המהלך, שכן לטענתם חלק גדול מהפעולות שלהם לא מתבצעות בזמן הדיונים, אלא בלשכות שלהם. גם קלדניות בתי המשפט הביעו מורת רוח מהמהלך שיטיל עליהן עומס ועשוי להביא למתיחות בינן לבין הבוסים שלהן, נוכח התיעוד שנדרש מהן.
מנגד, גורמים בהנהלת בתי המשפט אומרים כי לצד הביקורת על הימשכות ההליכים בבתי המשפט בישראל, לראשונה נעשה מהלך כדי לייעל את המערכת ולהפחית בעומס. מהנהלת בתי המשפט נמסר בתגובה: "מחקרים דומים נערכים במערכות משפט אחרות ברחבי העולם. המחקר ייערך במשך כמה שבועות בלבד ונועד להיטיב עם הציבור ועם השופטים על ידי חלוקת התיקים באופן יעיל יותר. על אף תהליך ההזדהות שנקבע, המחקר נועד לעקוב אחר הפעולות השיפוטיות בתיק ולא אחר השופט".