חמש שנים אחרי שהחלו הליכי ההסגרה של מלכה לייפר הנאשמת בעבירות מין בתלמידותיה באוסטרליה, בית המשפט המחוזי בירושלים קובע היום (שני) כי יוקם פאנל מומחים לקביעת כשירותה להעמדה לדין. לייפר מבוקשת באוסטרליה בגין עבירות פדופיליה.
השופטת חנה מרים לומפ לא הצליחה להכריע בשאלה זו לאור שאלות רבות שעלו במהלך הדיונים לגבי מצבה של לייפר והיא מבקשת ממומחים לקבוע האם מדובר בחולת נפש או מתחזה. ברקע הדיונים החשדות לכך שסגן שר הבריאות ליצמן פעל להטות את חוות הדעת של לייפר. השופטת מציינת כי הפסיכיאטר המחוזי בירושלים ציין בפניה כי היום לא היה חותם על חוות הדעת החדשות שהיא כשירה לעמוד לדין.
בהחלטתה כתבה השופטת לומפ: "עלו פגמים רבים בהערכות של הפסיכיאטר שקבעו את אי כשירותה והדברים השפיעו על חוות הדעת. מנגד קיום פעולות יומימיות אינו מלמד בהכרח על התחזות כפי שנהגה המשיבה".
נציג המחלקה הבינלאומית בפרקליטות אמר כי מעולם לא נתקל במצב שבו בית המשפט קובע את פאנל של המומחים. "לא נסכים לכך שבית המשפט יחליט על כך". עורכי הדין של לייפר מתנגדים להקמת הפאנל ואמרו שהדבר צריך לצאת ממחוז ירושלים. על כך השיבה השופטת כי הפסיכיאטר המחוזי אמר שימונו לתפקיד פסיכיאטרים מחוזיים וסגני פסיכיאטרים אחרים.
בארגון JCW המלווה את נפגעות מלכה לייפר הביעו צער על כך שלאחר יותר מ-60 דיונים החליט בית המשפט לדחות את החלטתו ולמנות פאנל מומחים. "כפי שכבר קבעה ועדת מומחים מלכה לייפר כשירה לעמוד לדין ואנו הבאנו באמצעות חוקר פרטי הוכחות ברורות לכך. אנו משוכנעים כי גם פאנל המומחים שמינה בית המשפט יקבע כי מדובר העבריינים מסוכנת שהינה כשירה לעמוד לדין, וניתן יהיה להסגירה כדי למצות עימה את הדין. המאבק להסגרת מלכה לייפר אינו של הנפגעות בלבד אלא המאבק של כל העם ישראל".
לפני יותר מחודש פנתה לייפר לבית משפט בבקשה לבטל צו משפטי לקבלת טיפול רפואי. הצו ניתן בשנת 2016 בעקבות טענות עורכי דינה של לייפר כי היא אינה כשירה נפשית לעמוד לדין. ביוני השנה החליטה וועדה פסיכיאטרית שפועלת מכוח הצו כי לייפר מניפולטיבית וכי לא נראה כי היא חולה. בפרקליטות הגיבו לבקשה וטענו בבית המשפט כי ״מלכה לייפר מנסה למנוע מהוועדה הפסיכיאטרית לרדת לחקר האמת ולקבל החלטה״.
.