היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, הודיע היום (רביעי) לשר העבודה והרווחה, חיים כץ, כי יוגש נגדו כתב אישום באשמת מרמה והפרת אמונים בפרשת המניות. כץ נחשד כי מקורבו, איש העסקים מוטי בן ארי, ייעץ לו בניהול תיק ההשקעות שלו, ובמקביל קידם השר הצעת חוק המטיבה עימו. עוד החליט מנדלבליט שכץ ייאלץ להתפטר מתפקידו. היועץ נתן לשר שהות עד מחר לבחון תוכניותיו, ואם לא יתפטר, צפוי להנחות את ראש הממשלה בנימין נתניהו לפטרו.
באות כוחו של כץ מסרו בתגובה כי הוא ישקול לבקש חסינות. "בייחוס עבירה של הפרת אמונים יש ניסיון לקבוע, על גבו של חיים כץ, דרישות שעלולות להטיל מגבלות בלתי סבירות על תפקודה של הכנסת", מסרו עורכות הדין נוית נגב ויאנה פוגל-סלוצניק. "בנסיבות אלה, ישקול השר חיים כץ לבקש מ הכנסת לקבוע כי חלה עליו חסינות מהותית". כץ אמר בראיון לכאן רשת ב' לפני הגשת כתב האישום כי אם יוגש לפני הבחירות, הוא צפוי לבקש חסינות. לטענתו, מדובר בפעולות שביצע במסגרת היותו נבחר ציבור לטובת הציבור. אמש פורסם כאן חדשות כי כץ ייאלץ להתפטר מתפקידו כשר בעקבות כתב האישום. הפרקליטות המליצה להעמידו לדין באשמת שוחד, אך בעקבות דיונים היועץ החליט שלא להעמיד לדין בסעיף זה. מנגד, תיק התעשייה האווירית נגד כץ נסגר.
כתב האישום הצפוי נגד חיים כץ: מסתמן שהשר יידרש להתפטר עם הגשת האישום. וגם - הקרב המשפטי על החסינות ועל העבירה
— כאן חדשות (@kann_news) August 7, 2019
הדיווח של @almog_tamar ב-#חדשותהערב pic.twitter.com/Ob9TflR8T7
"ליאונל מסי של שוק ההון"
לפי כתב האישום, כץ הגיש בשנת 2010 הצעת חוק פרטית ביוזמתו של בן ארי: תיקון 44 לחוק ני"ע. הצעת החוק נועדה להביא לשינוי בסדר הנשייה של חברות המצויות בחדלות פירעון, כך שבעלי אגרות חוב יקדימו בסדר הנשייה את בעלי השליטה בחברות. הדבר עשוי להביא לכך שבאופן מעשי, בעלי השליטה לא יקבלו בחזרה את כספי חובם. לפי האישום, כץ ידע שלבן ארי אינטרס כלכלי מובהק בקידום החוק, שכן החברה שבבעלתו החזיקה באגרות חוב של חברות שהיו נתונות בקשיים, ולמרות זאת החליט לקדם את הצעת החוק שיזם.
במקביל לקידום הצעת החוק, התפתחה מערכת יחסים חברתית בין כץ ובן ארי, על רקע ההערכה הרבה שרחש כץ ליכולותיו וכישוריו של בן ארי בשוק ההון. לפי כתב האישום, הוא כינה אותו "מסי של שוק ההון", "גורו", "גאון" ומי ש"ניחן מאלוהים", וביקש לנצל יכולות אלה. לכן איפשר בן ארי לשר כץ לבוא באופן תדיר למשרדי אקוויטל, לעיתים מספר פעמים בשבוע, לצפות בו סוחר בניירות ערך ולהעתיק את הפעילות לחשבונו, תוך שהוא נותן לשר כץ טיפים בנוגע למסחר.
לפי כתב האישום, כץ "הציג מצג שווא מרמתי בפני ועדת הרווחה וועדת האתיקה, שהתבטא בכך שבן ארי הוצג על ידו כמומחה אובייקטיבי נטול אינטרסים". בן-ארי מואשם גם הוא במרמה והפרת אמונים.
עורכות דינו של כץ טענו מנגד כי "החוק המדובר חוקק בשנת 2010 בתקופת ה'תספורות במשק', והוא ונועד לתקן עוול, ולהגן על כלל ציבור המשקיעים מפני מניפולציות שעלולים ליזום בעלי שליטה בחברות. אין מדובר אפוא בחוק פרסונלי שנועד להיטיב עם בן ארי".