אלימות נגד "חשודים", עיכובים וכניסות לבתים: המשטרה הפרטית של בני ברק

הארגון הקיצוני שמחליף את השוטרים בבני ברק
תחקיר כאן חדשות: "השומרים", משטרה "פרטית" פועלת בגיבוי המשטרה בעיר, ובראשה עומד אדם שהסתבך בפלילים - אך נמצא בקשר הדוק עם קצינים בכירים. לפי עדויות, אנשי הארגון תוקפים אנשים באלימות
author מחבר KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
ארגון "השומרים" בבני ברק והמשטרה
צילום: צילום: דוברות "השומרים"

משטרה פרטית פועלת בבני ברק בגיבוי המשטרה בשנים האחרונות, תוך הפעלת אלימות נגד חשודים כביכול, עיכובים, חיפושים וכניסות לבתים בלי צו. בתחקיר כאן חדשות ששודר היום (שלישי) בחדשות הערב בכאן 11 עולה כי ראש הארגון, שנמצא בקשר צמוד עם קציני משטרה בכירים, הסתבך בעבר בפלילים בעצמו והיה מעורב ברשת הברחות סמים ענקית ליפן, נמלט מהארץ והתיק נגדו נסגר.

לפי שורת עדויות שהגיעו לכאן חדשות, ארגון "השומרים" בבני ברק שמציג את עצמו כארגון אכיפת חוק אזרחי, ומתגאה בקשרים עם קציני משטרה בכירים במרחב דן ובמחוז תל אביב, תקף באלימות אנשים שנחשד כי ביצעו עבירה או היו מסוכסכים עם ראש הארגון חיים רוטר. לארגון אין כל סמכות חוקית, אך הוא משתמש בסמל דמוי משטרתי ומציג רושם של ארגון משטרתי הפועל בגיבוי מערכת אכיפת החוק. הארגון מנהל פגישות עבודה שוטפות עם מפקדי המרחב, חלקם אף בהשתתפות מפקד המחוז ניצב דוד ביטן. מתיעודים מאירועים שונים עולה כי רוטר נפגש בתדירות גבוהה עם קציני משטרה בכירים.

המותקפים טענו כי תלונותיהם במשטרה לא זכו למענה וכי הם אינם יכולים להתלונן למח"ש - משום שרוטר אינו שוטר. "הם אמרו לי 'תפסנו אותך, אתה תקבל את העונש שלך'", סיפר ע', שאנשי הארגון עצרו אותו בטענת שווא שפגע בילד. "פתאום אני קולט עוד אנשים, בעיטה, עוד כאפה - זה היה לינץ' לכל דבר ועניין. אחרי זה, כשראו במצלמות שלא עשיתי כלום אמרו לי 'ניצלת' - אל תתקרב לפה יותר בחיים'".


(צילום: דוברות "השומרים")

"תפוצצו אותו מכות. אחר כך אזמין משטרה"

מאיר, שהיה מסוכסך עם רוטר, סיפר שהוא תקף אותו כנקמה על כך שהתלונן על אנשי הארגון. "הוא עיכב אותי ואמר לי שהוא שוטר. הזמנתי משטרה, הוא גנב לי את הטלפון. הגיעו אנשים שלו ותחילו לתת לי מכות. אחד נותן לי בוקס ובורח. מגיעים עוד חמישה. 30 חבר'ה התחילו לזרוק אותי לכיוון הכביש...

צלבו אותי על הרצפה וחיים רוטר אומר לכל מי שבא לעזור לי: הוא פדופיל, הוא אנס, הוא שודד. הוא אומר להם זה זה שמפיץ את הסרט עלינו, תפוצצו אותו מכות. אחר כך אני מזמין את המשטרה".

אליאור עד ראיה ששוחח עם כאן חדשות, אישר את הגרסה: "ראיתי התקהלות. ראיתי את הבחור, הוא היה עם חולצה כחולה. ראיתי אותו על הרצפה. היו עליו כמה חבר'ה. צעקו עליו אנס שודד, פוצצו אותו מכות". ו', עד ראייה נוסף, סיפר: "אמרתי תקראו למשטרה תראו מה הולך פה... אחד מהחבר'ה שם אומר: 'לא, לא, בשום פנים ואופן לא לקרוא למשטרה עכשיו. לא, לא, חכה שנפוצץ אותו ואז נקרא למשטרה'".

למרות תלונתו של מאיר, העדים האלה לא נחקרו – והוא הואשם בתקיפת רוטר על בסיס עדותו. המשטרה מעולם לא בדקה ברצינות את גרסתו של מאיר, שטען שהותקף כנקמה. ו' הוסיף: "אמרתי לו 'חיים, למה ההתנהגות הזאת. למה לקרוע את הבן אדם, למה המכות האלו, למה? הוא אמר לי: 'תקשיב, אתה לא יודע מה הוא פרסם עלינו'. אמרתי לו: 'תגיד לי, בגלל שהוא מפרסם עליכם דברים בפייסבוק אתה קורע בן אדם מכות?'". מעדויות נוספות של תושבים מפרדס כץ עולה כי רוטר נכנס לבתים בעקבות תלונות על רעש - לכאורה בניגוד לחוק.


(צילום: דוברות "השומרים")

מעורבות בעסקאות סמים ובריחה מהארץ

רוטר עצמו הסתבך בעבר עם החוק. הוא לא הואשם, אך לפי מסמכים משטרתיים, הוא נמלט מהארץ ב-2008 בעקבות חשד שהיה מעורב בעסקאות סמים בהיקף ענק. הוא חזר לישראל רק אחרי שנתיים, בתיווך עורכי דינו. בשיחה עם כאן חדשות אמר רוטר: "אני לא עכשיו אעמוד ואאריך לך את כל ההשתלשלות של כל הסיפור של יפן, ומה היה ואיך היה. אני לא צריך לתת לך דיווח".

עוד אמר רוטר כי הוא לא רואה בעיה חוקית בכך שאנשיו מעכבים חשודים. "אם בן אדם עשה גניבה, אנס או אלימות או לא משנה מה – אז מותר לנו לעכב", אמר. על השימוש בסמל דמוי משטרתי אמר ראש הארגון: "אנחנו היינו לפני כן עם הסמל הזה. הסמל הזה נעשה לפני שהמשטרה החליפה את הסמל שלהם". על החשד להברחת סמים ביפן אמר: "אין לי שום תיק פתוח, זה אחד. אני יכול להתקבל למשטרה. אם יש לך שאלות כאלו תשאל את המשטרה, איך הם עובדים איתי".


עורך דינו של רוטר: פועל באופן חוקי

ליאור פרץ, עורך דינו של חיים רוטר, הגיב: "ארגון השומרים הינו גוף התנדבותי אזרחי המורכב מתושבי העיר בני ברק ופעיל מזה למעלה מ-10 שנים, תוך שיתוף פעולה מלא מול משטרת ישראל.

הארגון מפעיל מוקד טלפוני לטובת פניות הציבור, ומעניק מענה ראשוני ומהיר באמצעות מאות מתנדביו, בדגש על חשד לביצוע עבירות חמורות, כגון: עבירות מין, אלימות ורכוש. מתנדבי הארגון פועלים באופן חוקי בלבד ועל פי סמכות חוקית המוקנית לכל אזרח במדינת ישראל – עיכוב בידי אדם פרטי (סעיף 75 לחוק סדר הדין הפלילי סמכויות אכיפה – מעצרים), המתירה לכל אדם לעכב חשוד בביצוע העבירות הנ"ל תוך העברתו להמשך טיפול משטרת ישראל.

"מן הכלל אל הפרט, בפנייתכם אלינו צוינו שלוש עדויות כנגד מרשי ומתנדבי הארגון, וזו תגובתנו: ביחס לאירוע גרימת רעש בשכונת פרדס כץ – כפי שצוין בראשית תגובתנו, הרי שמרשי ומתנדבי הארגון לא מטפלים כלל באירועים אלה, והאירוע לא מוכר להם.

ביחס לטענה בדבר חיפוש סמים – מרשי ומתנדבי הארגון לא מטפלים בחשד לביצוע עבירות סמים, ובוודאי שלא ביצעו מעולם חיפוש יזום מצידם. ביחס לטענה בדבר 'שחרור' חשוד בקטטה, הרי שמרשי לא מכיר את האירוע האמור. כך או אחרת, מדברי המתלונן וככל שאכן התרחש אירוע שכזה הרי שדבריו מחזקים את טענותינו לגבי פעילות מבורכת וחוקית מצד מתנדבי הארגון שרק חשיפת האמת עומדת לנגד עיניהם".


(צילום: דוברות "השומרים")

עוד מסר עורך דינו של רוטר: "ביחס למר מאיר, הרי שעסקינן באדם הרודף את מרשי משך מספר שנים תוך הפצת סרטונים ברשת האינטרנט בהם הוא מפיץ דברי בלע ושקרים כנגד מרשי וארגון השומרים. יודגש, כי כנגד מר מאיר הוגש כתב אישום בגין תקיפת מרשי שאף פונה באותו אירוע לבית החולים, וזאת כאשר מר מאיר הגיע בצהרי יום שישי מתחת לבית מרשי ומתוך מטרה לפגוע בו פיזית כפי שאכן קרה בסופו של יום.

"ככל שיש למר מאיר טענה כנגד אופן ניהול החקירה הפלילית בעניינו על ידי  חוקרי המשטרה, הרי שהוא מוזמן להפנות את טענותיו בעניין לגורמים המוסמכים במשטרת ישראל, ולא כלפי מרשי. למעלה מן הצורך ייאמר, כי טענותיו הממוחזרות של מר מאיר כלפי מרשי הינן ניסיון נואש וחסר סיכוי למנף במקצת את מצבו המשפטי הקשה בו הוא מצוי במסגרת ההליך הפלילי המתנהל כנגדו בימים אלו בבית המשפט השלום בתל אביב.

"בסיכומם של דברים, יובהר כי חשיפת מעשים פליליים הינה סיטואציה שאינה נוחה למבצעיהם, וממילא אך טבעי שבמהלך תקופה ארוכה בה פעיל ארגון השומרים יצוצו מספר גורמים שנחשפו על ידם ויבקשו לפגוע בשמו הטוב של הארגון על כלל מתנדביו, וכפי העולה בכתבה זו.

עוד מסר עורך דינו של רוטר: "יודגש, כי כנגד מרשי מעולם לא הוגש כתב אישום, וכל ניסיון להעלות מן האוב חקירת משטרה בעניינו שלאחריה נסגר התיק כנגדו, נועד לכישלון ומהווה לשון הרע גרידא".


מהפרקליטות נמסר על התיק שנוהל נגד רוטר: "מדובר בפרשה במסגרתה בן ציון מילר הועמד לדין, הורשע וריצה עונש מאסר בפועל בגין ייבוא סמים ליפן, אשר בוצע באמצעות שלושה בלדרים, שנתפסו ביפן ונתנו את הדין שם. מחומר החקירה עלתה מעורבות של חיים רוטר אולם בשלב הראשון לא ניתן היה לחוקרו כיוון שעזב את הארץ בטרם נחקר. בהמשך, כאשר שב רוטר לארץ, הוא נחקר במשטרה ובהמשך העיד במסגרת משפטו של הנאשם מילר. התיק בעניינו של רוטר נסגר בעילה של חוסר ראיות מספיקות בהעדר תשתית מספקת להוכחת מעורבותו בעבירה".

מהמשטרה נמסר: "במדינת ישראל יש רק משטרה אחת והיא משטרת ישראל. לחברי ארגון השומרים לא מוקנית כל סמכות לעסוק בעבודות השיטור ואכיפת החוק ולהשתמש בסמכויות המוקנות לשוטרים על פי חוק. יחד עם זאת, כמו לכל אזרח במדינת ישראל כך גם לחברי ארגון השומרים, נתונה הרשות החוקית לעכב אדם החשוד בביצוע עבירה ולהעבירו להמשך טיפול משטרתי, לדווח על פשיעה או לסייע למשטרה באיתור נעדרים וכיוצא בזאת.

"כל תלונה המתקבלת במשטרה ומעלה חשד לביצוע עבירה פלילית, נבדקת ומטופלת ביסודיות תוך ביצוע כל פעולות החקירה הנדרשות וללא כל קשר לזהותו או מעמדו של אדם, וכך היה גם לגבי המקרים שהוזכרו בכתבה. באשר לנושאים שלא הגיעו לידיעתה של המשטרה ומעלים חשד לביצוע עבירה פלילית - הרי שככל שתתקבל תלונה היא תיבדק ותטופל בהתאם".

הפופולריים