רוב מוחלט מהתלונות שהגיעו בשנה החולפת ליחידה הממשלתית לתיאום המאבק בגזענות במשרד המשפטים, עסקו בגזענות ובאפליה כלפי יוצאי אתיופיה וערבים - כך עולה מדוח הפעילות הראשון שמפרסמת הבוקר (רביעי) היחידה. על פי הדוח, מתוך 80 תלונות - 35 תלונות התייחסו לבני העדה האתיופית, ו-35 תלונות שויכו לחברה הערבית.
בין התלונות שטופלו הייתה תלונה שהגיש "מרכז תמורה" בעקבות תחקיר כאן חדשות על הרב אליהו אסולין, שנשמע מתבטא בגזענות כלפי בני העדה האתיופית ובני עובדים זרים. אליהו אף הועמד לדין משמעתי בעניין.
בדוח נכתב כי מתוך 52 המלצות צוות בין משרדי בראשות מנכ"לית משרד המשפטים (ועדת פלמור), 31 מהן יושמו באופן מלא (59%), 17 נמצאות בהליך ביצוע וארבע טרם בוצעו. בדוח נכתב כי בתוך שנה וחצי מאז קיבלו ההמלצות תוקף של החלטת ממשלה, הן יושמו כמעט במלואן.
בין ההחלטות שעדין לא בוצעו היא ההחלטה על הכשרה שיטתית של כלל עובדי ההוראה לטיפול בדעות קדומות ומניעת גזענות. על פי הדוח, משרד החינוך טען כי ההחלטה אינה מיושמת בשלב הזה משיקולי תקציב.
ח"כ פנינה תמנו שטה (יש עתיד), הגיבה על מסקנות הדוח ואמרה כי "יש התקדמות התחלתית מאז מחאת יוצאי אתיופיה, בעיקר בהבנה שהמדינה אינה יכולה להתעלם יותר מתופעות גזעניות ומפלות על רקע צבע עור, מוצא, דת או מגדר וחייבת להאבק בכך בכדי לתת הגנה מירבית לאוכלוסויות מודרות שנפגעות באופן תדיר".
עם זאת, טענה ח"כ שטה כי "זרועות המדינה הרבות ובהם רשויות האכיפה והמשפט לצערי טרם הפנימו כי רק נקיטת אפס סובלנות ואמירה ערכית ברורה יובילו לשינוי הנדרש. מדובר בתופעות כואבות שמכערות את פני החברה הישראלית ועל כן אני מתכוונת לפעול במרץ גם במישורים של תיקוני חקיקה, קידום הכללה במערכי החינוך השונים וקידום ייצוג הולם".