המדינה: המו"מ עם אוגנדה לא הבשיל - הכלואים בסהרונים ישוחררו

המדינה: הכלואים במתקן סהרונים ישוחררו היום
רשות האוכלוסין הודיע כי 206 המוחזקים במתקן ישוחררו לאור הימשכות המגעים עם המדינה השלישית. מבקש מקלט שהשתחרר: "המצב היה גרוע, חזרנו לנשום"
מחבר אמוץ שפירא ונופר משה מחבר אמוץ שפירא ונופר משה
Getting your Trinity Audio player ready...
הפגנה לשחרור הכלואים במתקן סהרונים
צילום: צילום: הדס פרוש, פלאש 90

206 מבקשי המקלט הנמצאים בכלא סהרונים ישוחררו היום (ראשון) לאור העובדה כי המגעים בין ישראל לאוגנדה טרם הבשילו להסכם גירוש – כך עולה מהודעת רשות האוכלוסין וההגירה. זאת, בהתאם לתאריך היעד שקבע בג"ץ, לאחר שביום שלישי האחרון נתן ארכה של חמישה ימים לאישור המתווה בטרם ישוחררו המוחזקים. בלשכת היועץ המשפט לממשלה אביחי מנדלבליט אמרו היום כי טרם הובא לאישור היועץ הסכם עם מדינה שלישית נוספת.

בדיון האחרון ציינו השופטים כי "הטעם בהוראתנו זו נעוץ בכך שבהיעדר הסכם מעודכן עם המדינה השלישית השנייה, אין עוד עילה להמשך החזקתם במשמורת". קודם לכן עדכנה המדינה את בג"ץ כי המדינה השלישית שאליה אמורים להגיע המגורשים, עומדת בתנאי ההרחקה בסבירות גבוהה. זאת, בהסתמך על דעתו של היועץ המשפטי לממשלה.

כמה שעות לאחר מכן, החל שחרור הכלואים בסהרונים. "המצב היה גרוע, חזרנו לנשום", סיפר לכאן חדשות מיד עם צאתו מהמתקן.


לפני כשבוע וחצי שוחררו 58 מבקשי מקלט שהוחזקו בכלא סהרונים בעקבות ביטול המתווה להעברת כ-16 אלף מבקשי מקלט למדינות מערב אירופה וצפון אמריקה. עם זאת כניסת המשוחררים לערים בני ברק, תל אביב, פתח תקוה, ירושלים, אילת, נתניה ואשדוד הוגבלה.

בעקבות הודעת לשכת האוכלוסין וההגירה קרא שר החינוך, נפתלי בנט, לראש הממשלה להעביר את חוק המסתננים ופסקת ההתגברות, המאפשרת לבטל חוקים שנפסלו על ידי בג"ץ. "מילים ודיונים לא יוציאו מדרום תל אביב את המסתננים הבלתי חוקיים. בעוד שהממשלה עורכת דיונים, המצב בשטח רק מחמיר. רק פעולה נחושה של ממשלת ישראל תביא ליציאת מסתנני עבודה מישראל. אנחנו נתמוך בכל גירסה אשר יבחר, העיקר להתחיל כבר לפעול להוצאת המסתננים הבלתי חוקיים מישראל״, אמר בנט.

חבר הכנסת דב חנין (הרשימה המשותפת) בירך על שחרור מבקשי המקלט: "אסור לכלוא חפים מפשע כדי ללחוץ עליהם לעזוב אל מדינות בהן חייהם יהיו בסכנה. עכשיו הזמן לאמץ תכניות אמתיות לשיקום דרום תל אביב ולפיזור וקליטת מבקשי המקלט בארץ. את הסכומים האדירים שהופנו לגירוש ולכלא צריך להפנות לפתרונות אמתיים - במקום עוד ספינים, הסתה וסיסמאות ריקות".

תנועת עוצרים את הגירוש מסרה בתגובה כי מדובר בעוד יום של התבזות לממשלת ישראל במקום לקיחת אחריות. "היום הובהר מעל לכל ספק שגירוש בכפייה כבר לא עומד על הפרק. גם מדינות עולם שלישי לא מוכנות להיות שותפות למהלך כל כך לא אנושי. מביך שבשנת ה-70 של מדינת ישראל אנחנו צריכים לקבל שיעור במוסר מהמדינות הללו".

קבוצת ארגוני זכויות אדם ובהם המוקד לפליטים ולמהגרים, א.ס.ף, רופאים לזכויות אדם, קו לעובד, האגודה לזכויות האזרח והמרכז לקידום פליטים אפריקאים, אמרו בתגובה כי "התוכנית המסוכנת של גירוש פליטים לאוגנדה ורואנדה מתפרקת והפליטים שנכלאו על לא עוול בכפם ישוחררו מהכלא, אך הממשלה ממשיכה לעשות שימוש ציני במבקשי המקלט ומקדמת הצעות חוק אנטי דמוקרטיות תוך התנערות מוחלטת מחובתה לשיקום שכונות דרום תל אביב".

הפופולריים