בשנה האחרונה חלה ירידה של כ-15% בהיקף הפעילות במחלקה ההמטו-אונקולוגית לילדים בבית החולים הדסה עין כרם בירושלים. כך פורסם הבוקר (ראשון) בתוכנית "הבוקר הזה" בכאן רשת ב'. בנוסף, השתנה הרכב הילדים שמטופלים במחלקה, כך שטופלו בה יותר ילדים פלסטינים וערבים ישראלים.
בעקבות המשבר בבית החולים על רקע עזיבתם של רופאי המחלקה, חלה ירידה במספר הילדים המטופלים בה מ-90 ל-78, אולם בהדסה טוענים כי המחלקה מתאוששת ונפח הפעילות בה גדל. לפי נתונים שנמסרו מבית החולים, כמחצית מהילדים שטופלו במחלקה בשנה החולפת היו פלסטינים ומלבדם אושפזו בה 13 ילדים ערבים-ישראלים, 19 ילדים ישראלים שאינם ערבים ועוד שני ילדים שהגיעו ממזרח אירופה במסגרת תיירות מרפא – נתון שלפי גורמים במחלקה אינו מדויק.
הרקע למשבר שהיה לפני שנה בהדסה היה בין השאר ההחלטה של הנהלת בית החולים להרחיב את הפעילות המשותפת למבוגרים ולילדים במחלקה להשתלות מח עצם. למרות שבאופן רשמי אמרו בהדסה כי יש הפרדה בטיפול בין ילדים למבוגרים, אנשי צוות במקום הודו כי ילדים ומבוגרים מטופלים יחד והוסיפו כי הדבר לא מאפשר להעניק לילדים את הטיפול הטוב ביותר.
מאידך, בבית החולים שניידר בפתח תקווה דיווחו על זינוק של כ-175% במספר המטופלים במסגרת המערך ההמטולוגי-אונקולוגי לילדים: בשנת 2017 טופלו במחלקה 264 ילדים חדשים לעומת 151 בשנת 2016.
בשניידר אמרו כי משבר הדסה הוא משבר בסדר גודל לאומי הכולל בתוכו עול כספי כבד, עול אשר הושת ברובו על בית החולים שניידר. בבית החולים הוסיפו כי הם מצפים מהמדינה לסייע לבית החולים ככל הניתן, באמצעות תקצוב מתאים, כדי שיוכלו לעמוד בעומד ולטפל בילדים חולי הסרטן.
חנה, אמה של הוד בת ה-16 המטופלת בבית החולים שניידר, אמרה בריאיון לכאן רשת ב': "הגענו לבית החולים הדסה אחרי המשבר והמחלקה הייתה מפורקת. החלטנו לקבל את הטיפול בשניידר למרות שאנחנו מירושלים. מחודש פברואר אולי הייתי בבית חמש פעמים, ובעלי בכלל לא מגיע הביתה. אנחנו רחוקים מהמשפחה".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה כי "המחלקה ההמטו-אונקולוגית לילדים בהדסה, אשר עברה משבר לפני כשנה עם עזיבת הרופאים המטפלים, עברה תהליך שיקום משמעותי, שכלל גיוס צוותים של רופאים בכירים וצוות סיעודי. המחלקה הקיימת כיום פועלת ונותנת טיפול רפואי לילדים תושבי ירושלים וסביבתה בכלל התחומים והאבחנות בתחום זה. במהלך המשבר, נוצר פער זמני אשר הוביל ילדים לטיפול במרכז הארץ. מטבע הדברים, רוב הילדים שעברו בעת המשבר או שהחלו טיפול במרכז, ממשיכים בו שם כאשר כיום רוב הילדים הללו נמצאים בשלהי הטיפול הפעיל או שסיימו אותו".
מבית החולים הדסה נמסר: "המחלקה ההמטו-אונקולוגית נבנתה מחדש, נקלטו בה רופאים ואחיות והיא עובדת ומתפקדת בצורה מלאה ואיכותית. במקביל, יצרנו קשרים עם מרכזים אחרים בעולם ואנחנו ממשיכים את הטיפול כפי שרגילים לתת בהדסה". עוד נמסר כי "כיום, לשלוח ילד חולה סרטן לטיפול בתל אביב או במקום אחר זה לעשות עוול לו ולמשפחתו".