פלסטינים שמבקשים להיכנס לישראל נתקלים בימים אלו בתופעה חדשה – ספסרות בתורים להנפקת הכרטיס המגנטי, שמאפשר לעבור במעברים. בכאן רשת ב נחשף היום (ראשון) שמשרדי תיווך לקניית תורים דורשים מאות שקלים עבור קניית תור קרוב, בשל המחסור החמור בתורים במשרדים של מתאם פעולות הממשלה בשטחים.
בחודשים האחרונים הגיעו לכאן חדשות ולארגון "מען", שמאגד פועלים פלסטינים, תלונות על מחסור בתורים של לשכות המנהל האזרחי בשטחים, שבהן אדם יכול לקבל את הכרטיס, או לחדש אותו. הכרטיס המגנטי תקף לארבע שנים ועלותו נמוכה יחסית – 160 שקלים.
הספסרות מתאפשרת בזכות הדיגיטציה של זימון התורים, שמתבצע בשנים האחרונות דרך האפליקציה של מתאם הפעולות בשטחים. פלסטינים שמחפשים לקנות תור או אחרים שמציעים למכור תורים עושים זאת דרך הפייסבוק. בארגון "מען" שלחו מכתב בעניין למתאם פעולות הממשלה בשטחים בדרישה לפעולות אכיפה בישראל וברשות הפלסטינית כדי להפסיק את הסחר. בששת החודשים האחרונים הספסרות הזו התייקרה – בתחילה, המחיר לקביעת תור היה 50 שקלים, בהמשך זה עלה ל-100 או 200 שקלים ובמקרים מסוימים אפילו 500 שקלים.

הלחץ בתורים מגיע מכמה גורמים. סוף הקורונה בתחילת השנה הביא לפתיחה מחודשת של המעברים, בדומה למצב שלפני המגיפה. גם הסגירה של הפרצות בגדר הביאה יותר פלסטינים לעבור במעברים, ואליה נוספה ההחלטה של ישראל בחודשים האחרונים להעלות את כמות היתרי העבודה בכ-30 אלף.
עבור עובדים פלסטינים הכרטיס המגנטי הכרחי להמשך הפרנסה. פועל שכבר קיבל אישור ביטחוני וצריך לחדש כרטיס מבין שאם לא יחודש – הוא לא יוכל לעבור במעבר ולהתפרנס. פועל פלסטיני סיפר לכאן חדשות כי משרד התיווך הפלסטיני שאליו הגיע דרש ממנו 210 שקלים על חידוש הכרטיס – 130 שקלים עבור הכרטיס והשאר עבור "הקדמת התור", ובאמת נקבע לו תור כעבור עשרה ימים.
חלק ממשרדי התיווך שהוקמו מעסיקים אנשים שיושבים כל היום על האפליקציה וקובעים תורים, וחלקם מפעילים בוטים. במשרדי תיאום פעולות הממשלה בשטחים מנסים לפעול נגד הבוטים. במקביל, הוגברו בחודשים האחרונים משמרות החיילים שמנפיקים את הכרטיסים והוספו נקודות שירות בשני מוקדים חדשים. מעבר לזה, בשבועות האחרונים הודיעו שכרטיסים שפג תוקפם ימשיכו לפעול כרגיל בחצי השנה הקרובה, והמחזיקים בהם לא צריכים למהר לקנות תור ולחדש אותם.
מנכ"ל ארגון "מען", אסף אדיב, מסר: "עובד שאין לו כרטיס מגנטי בתוקף מנוע מכניסה לישראל וכך מאבד את עבודתו. פנינו לתא"ל פארס עטילה, ראש המנהל האזרחי, בתביעה לפתוח לשכות נוספות וכן להאריך את תוקפם של ההיתרים הקיימים. זאת כדי למנוע מצב שעובדים יאבדו את מקומות עבודתם כתוצאה מכשל בירוקרטי, שמוביל לשחיתות וסחיטה של עובדים. הארגון קורא לרשויות לנהל מלחמת חורמה נגד הסחר בהיתרים, וקורא להעביר את השליטה בהיתרים לעובדים עצמם באמצעות הנפקת 'גרין קארד' לעובדים הפלסטינים".