פרשת המשטרה ותוכנת הריגול: המפכ"ל רב-ניצב יעקב שבתאי אומר כי השימוש בכלים טכנולוגיים על פי דין ימשך וכי המטרה היא אף להמשיך לפתח ולשדרג את הכלים הללו. באגרת שפרסם היום (שישי), כתב המפכ"ל כי "משטרה שמבקשת להיות רלוונטית במאבקה בפשיעה חייבת לנהוג כך".
אמש הודיע היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט על הקמת צוות לבדיקת הפרשה. במכתב ששלח למפכ"ל המשטרה יעקב שבתאי, כתב היועץ כי קשה להפריז בחומרת הפגיעה בזכויות יסוד, אם אכן המקרים שפורסמו בתקשורת נכונים. לפי המכתב, הטענות שפורסמו לא היו מוכרות במשרד המשפטים והוסיף כי תיאור המקרים בתקשורת "מעלה תמונה מדאיגה עד מאוד" .
היועמ"ש הוסיף כי המשטרה לא פירטה בפניו את הליכי הפיקוח והבקרה שנעשו. עם זאת, במשטרה טוענים בימים האחרונים כי כל פעולה במערכת מתועדת וכי קיימים בה מנגנוני פיקוח "חזקים מאוד" המאפשרים שימוש במערכות רק בצמוד לצווי בית משפט. השר לביטחון הפנים עמר בר לב בירך על הודעת היועץ, ואמר: "אם היה מי שחטא - הוא יימצא ויועמד לדין".
היום פורסם בחדשות הערב בכאן 11, כי רשות המסים קיבלה גישה למידע שהופק מתוכנת הריגול של המשטרה לצורכי חקירות מס. לפי גורם בכיר לשעבר במערכת האכיפה, שהיה מעורב בשימוש בתוכנות, "הרשות השתמשה במידע שהגיע מתוכנות הריגול להפללת ארגוני פשע".
מידע שהופק מתוכנות הריגול של המשטרה הועבר לרשות המיסים ורשויות חקירה נוספות. @moyshis עם הפרטים ב-#חדשותהערב pic.twitter.com/QFcwlZq4p6
— כאן חדשות (@kann_news) January 20, 2022
יחידת סייבר סיגינט שאמונה על השימוש בתוכנת ריגול עבור המשטרה, משמשת למעשה כקבלן הביצוע של רשויות חקירה רבות בישראל, שעושות שימוש במידע שמופק מהן. חוץ מהרשות, גם מצ"ח, מח"ש, הרשות להגבלים עסקיים והרשות לניירות ערך קיבלו גישה למידע מהתוכנות. הגורם מסר בנוסף כי במהלך השנים הופקו תוצרי האזנות סתר מתוכנות ריגול עבור גופי החקירה הללו, בעיקר בתיקים הנוגעים לארגוני פשע.
תוכל לשאוב מידע גם מהעבר: המשטרה מקדמת את "חוק החיפוש החדש", שירחיב את סמכויות החדירה לטלפונים ניידים באמצעות תוכנות ריגול כמו פגאסוס | הפרסום של @moyshis ו-@AmichaiStein1 ב-#חדשותהערב pic.twitter.com/5Wz0Y5moWa
— כאן חדשות (@kann_news) January 20, 2022
מרשות המסים נמסר: רשות המסים מוגדרת בחוק כרשות חוקרת ואינה מוסמכת לבצע האזנות אלא רק לעשות בהם שימוש. כאשר עולה צורך בתיקים המתנהלים על ידי הרשות לעלות עמדת האזנה הדבר נעשה בליווי קצין טוען מטעם משטרת ישראל. האזנות אלו שמבצעת המשטרה עבור הרשות הן האזנות סתר לשיחות בין חשודים בעבירות פשע באמצעות מכשיר טלפון. רשות המסים לא יזמה ולא קיבלה צווי האזנת סתר לצורך שאיבת מידע מטלפון סלולרי באמצעות תוכנה.
התחקיר שמטלטל את מערכת אכיפת החוק - והחברה ששינתה את עולם הביון | האזינו לפרק ב"עוד יום"
עוד פורסם בחדשות הערב, כי המשטרה מקדמת חוק שירחיב את סמכויות החדירה לפלאפונים באמצעות תוכנות ריגול כגון "פגסוס". כיום החוק מאפשר למשטרה להאזין או לבלוש על חשוד באמצעות התוכנות הללו רק על ההווה. אך גורמים במשטרה טוענים כי "חוק החיפוש החדש" שמקדמים במשרד המשפטים יאפשר להם להרחיב את סמכויות החיפוש. כך המשטרה תוכל לחפש מרחוק באמצעות תוכנת רוגלה גם תכתובות שנעשו בעבר. בחוק החדש, שעבר בקריאה ראשונה, נכתב כי המשטרה תוכל לתפוס ראיות, במידה וקיים חשש להשמדתן - מה שלמעשה יתן לה, על פי אותם גורמים, סמכות לבדוק את תכתובות העבר של חשוד באמצעות תוכנות רוגלה כגון "פגאסוס". פרשת המשטרה ותוכנת הריגול | נצ"מ מוטי שיף, ראש זרוע חקירות כלכליות בלה"ב 433, ל-@mayarachlin: "החוק על ההאזנות פורסם ב-1979, אנחנו פועלים לפיו - גם אם הוא מיושן. אם היו מקרים של חריגה, נפעל לתקן"#ערבערב pic.twitter.com/L8E40hlfJ4
ברקע פרטים נוספים שנחשפו היום בפרשת המשטרה ותוכנת הריגול של NSO, גורם בכיר במשטרה אמר לכאן חדשות כי "אם היו לנו את היכולות הללו במצעד הגאווה בשנת 2015 היינו יכולים למנוע את רצח שירה בנקי. אסור לפגוע בלגיטימציה של המדינה והמשטרה לפעול מול עבריינים". פרשת המשטרה ותוכנת הריגול | בכיר במשטרה לכאן חדשות: "כשמדברים על כך שבמשטרה עוקבים אחרי מפגינים ומתנגדי מצעד הגאווה - זה רק כאלה שעתידים לבצע פשע חמור"#ערבערב @moyshis pic.twitter.com/1CZBW3WwQs
נצ"מ מוטי שיף, ראש זרוע חקירות כלכליות בלה"ב 433, אמר בריאיון למאיה ראכלין ב"ערב ערב" בכאן 11: "החוק לגבי ההאזנות פורסם ב-1979, אנחנו פועלים לפיו - גם אם הוא מיושן. אם היו מקרים של חריגה אנחנו נפעל לתקן".