בימים האחרונים מקדמים בכירים בממשלה מתווה למניעת פינוי המאחז אביתר. בכאן חדשות פורסמו היום (ראשון) לראשונה פרטי הפשרה שמקדמים הבכירים.
הפשרה המתגבשת, לפי גורמים פוליטיים שמעורים במגעים:
• המדינה תבחן את מעמד הקרקעות באביתר - ואת הפיכת המאחז לחוקי.
• במקום יוקם מוצב צבאי או מוסד חינוכי. אם יוחלט על מוסד חינוכי, ייתכן שמספר משפחות של אנשי צוות יתגוררו במאחז גם הן.
• תושבי אביתר, או רובם המכריע - יעזבו. הבתים יישארו במקומם, ריקים.
• אם ניתן יהיה להסדיר את המאחז - הבתים יאוכלסו שוב בעתיד, באופן חוקי.
המתווה טרם קיבל את הסכמת הצדדים, ופרטיו עלולים להשתנות בכל רגע. קיימת גם אפשרות שהפשרה תעלה בתוהו, והפינוי ייצא לפועל כמתוכנן. יחד עם זאת, גורמים פוליטיים שנחשפו לפרטי המתווה אומרים כי ראש הממשלה נפתלי בנט מעדיף להימנע מתמונות של הרס מאחז, ודאי כשהמצב הפוליטי שברירי כל כך.
ח"כ אורית סטרוק הגיבה על הפרסום, ואמרה: "היישוב אביתר הוא בר-הסדרה, ולממשלה יש אפס לגיטימציה להרוס אותו. במציאות בה מאות מבנים ערבים בלתי חוקיים סובבים את אביתר - ההחלטה להרוס דוקא את היישוב היהודי לא תסולח. הכינוי 'אורים ותומים' שניתן למבצע נגד אביתר, הוא יריקה בפניהם של בוחרי ימינה ותקוה חדשה, ומוטב לממשלה לגנוז את הכינוי ואת מבצע הפינוי גם יחד".
המאחז אביתר הוקם בניגוד לחוק לפני קרוב לחודשיים, בתגובה על רצח יהודה גואטה בפיגוע ירי בצומת תפוח. בניגוד למאחזים אחרים, אביתר התרחב בקצב מסחרר, ומתגוררות שם כיום כ-50 משפחות - חלקן בבתי אבן. במקום ישנן תשתיות מים, חשמל, וכביש אספלט שמחבר בין הבתים.
התושבים, שמספרם עומד על כ-200, הקימו בית מדרש ומעון. במקום מוצב כוח צה"ל קבוע, שמתמודד עם הפרות הסדר התכופות שמתפתחות סביב המאחז. ארבעה פלסטינים תושבי הכפר ביתא נהרגו מאש צה"ל בחודש האחרון, במהלך העימותים האלימים סביב המאחז.