התחקיר של מפקד מחוז צפון לשעבר לאירועי מירון 2013 התריע על אסון גדול שעלול לקרות - תרחיש אימים שהתממש בליל אמש (שישי) בהילולת ל"ג בעומר המסורתית, בה נמחצו למוות 45 בני אדם. "בכל שנה משטרת ישראל נערכת לאירוע הגדול במדינה, אליו מגיעים מכל הארץ", כתב ניצב רוני עטייה. "זהו מבצע תחבורתי מסובך, על מקום קטן שאינו יכול להכיל את כמות האנשים המגיעה".
ישראל באבל: שמות ההרוגים באסון במירון
התחקיר, שנחשף היום בכאן חדשות, מגלה כי מתחם ההדלקות, שבו אירע האסון, הוא אחד המקומות המסוכנים בהר. "כמות המתפללים והצפיפות יכולה להוביל לחנק ודריסה", הזהיר ניצב עטיה לגבי מתחם ההדלקה. "לכן זה אחד המקומות המסוכנים (גגות וטריבונות) באתר. כל הפקת הלקחים תיושם בשנה הבאה".
האסון במירון | גורמים במח"ש מביעים חוסר רצון לנהל את חקירת האסון, בין היתר בשל מעורבותם של גורמים ורשויות נוספים מלבד המשטרה. הבוקר הטיל היועמ"ש על מח"ש לבדוק חשדות לפלילים בקרב המשטרה@moyshis #חדשותהערב pic.twitter.com/VPtX2VorKX
— כאן חדשות (@kann_news) April 30, 2021
עטיה כתב את התחקיר אחרי שבל"ג בעומר בשנת 2013 קרס מערך התחבורה להר, ואף התפתחו עימותים בין שוטרים למתפללים. התחקיר מגלה עוד כי מגבלת הבטיחות במירון היא עשרת אלפים בני אדם בלבד: "שטח ההר במירון יכול להכיל בסיכומו של דבר ובאישור מהנדס בטיחות כמות של עשרת אלפים איש בו זמנית, בפועל בשנת 2013 הגיעו לאתר 450 אלף איש. המשטרה נאלצה להדוף אנשים מחשש לקריסה ומחנק".
אתם שזעקתם "משילות" בכל ישיבת ממשלה ובכל אולפן טלוויזיה - לא תוכלו יותר להאשים את הפקידים | דעה
במסקנות שהוצגו בתחקיר המליץ עטייה על הקמת מתחמי קמפינג מסודרים מחוץ לאתר על מנת להכיל את אלפי החוגגים. "יש לחשוב על עיר אוהלים במתחם (לא בהר), שיעברו את כל האישורים הנדרשים באופן רציני", כתב והזהיר במפורש: "מדינת ישראל צריכה לבחון איך לקיים את האירוע בצורה אחרת. בכל תחום עלול להיות אסון אם לא יטופל על ידי גורמים בממשלה". לבסוף הדגיש מפקד מחוז צפון כי התחקיר הינו מסמך משפטי: "אם יהיה אסון ייבדקו כלל התחקירים והפרוטוקולים".
אי סדר במתחם ההילולה: כבר ב-2008 מבקר המדינה התריע על הכשלים
התחקיר הנוקב של מפקד מחוז צפון לשעבר לא הייתה נורת האזהרה היחידה. כמה דוחות של מבקר המדינה מלמדים שהכאוס בהילולת ל"ג בעומר הוא מחדל שזעק לשמיים במשך שנים. כבר ב-2008 מבקר המדינה התריע על כשלים ואי סדר בהר מירון. בעשור האחרון נעשו שינויים במתחם ההילולה על מנת לטפל בליקויים - אבל לא שינויים מספיקים. נכון היה להקים מנהלת אחת שתנהל את המתחם והאירוע, אך לא בטוח שזה אפשרי כשברקע מעורבים פוליטיקאים.
האסון במירון | המחדל: כמה דוחות של מבקר המדינה התריעו על אי הסדר במירון. נכון היה להקים מנהלת אחת שתנהל את המתחם והאירוע - אך לא בטוח שזה אפשרי@rubih67 #חדשותהערב pic.twitter.com/TTwGwW7Ptf
— כאן חדשות (@kann_news) April 30, 2021
בכירים לשעבר במשטרה, שעסקו בניהול אירוע ההילולה במירון, אמרו אמש לכאן חדשות כי "הסיפור הוא הלחץ של פוליטיקאים על המשטרה לקיים את האירוע בכל מחיר. אין עוד אירוע בישראל שהמשטרה מאשרת ללא מינוי מפיק אחראי. האירוע ההמוני הגדול ביותר בישראל, אין שום מקרה שבו הלחץ של פוליטיקאים על המשטרה מתקרב לעוצמת הלחץ שמופעל עליה לקיום האירוע במירון. ניצב שמעון לביא אולי ישלם בתפקידו, אבל זה לא יפתור את הבעיה - שהיא הלחץ של פוליטיקאים החרדים ושותפיהם הפוליטיים".
"כבר שנים מתריאים על העניין ולמרות זאת כיבוי אש נותנים כל פעם אישור זמני": @akivanovick מזכיר שכבר ב-2008 מבקר המדינה הצביע על הליקויים החמורים שבמתחם ההילולה pic.twitter.com/8ZwoFk2OrG
— כאן חדשות (@kann_news) April 30, 2021