לראשונה אחרי 7 חודשים: 2 מיליון תלמידים חוזרים לשגרה

אחרי 7 חודשים: 2 מיליון תלמידים שבים לביה"ס
לראשונה בשנת הלימודים הזו ייפתחו כל מוסדות החינוך, אם כי במתכונת חלקית ומצומצמת, ואחרי שבמשרד הבריאות התנגדו לדרישת משרד החינוך לוותר על הקפסולות. בישראל לא נותרו ערים אדומות ואחרי חופשת האביב, יחזרו ללמוד גם בחברה הערבית
מחבר לירן כוג'הינוף מחבר לירן כוג'הינוף
Getting your Trinity Audio player ready...
תלמידים, תלמידות, בית ספר
צילום: צילום: חן לאופולד, פלאש 90

חופשת הפסח הסתיימה והבוקר (שני) בפעם הראשונה מזה שבעה חודשים חוזרים לבית הספר כשני מיליון תלמידים בכל שכבות הגיל. בישראל לא נותרו ערים אדומות וכעת כל שכבות הגיל יכולות לשוב לכאורה לכיתות. אחרי חופשת האביב, יחזרו לספסל הלימודים גם התלמידים בחברה הערבית.

עם זאת, למרות הלחצים שהפעילו במשרד החינוך והבקשות של שר החינוך יואב גלנט ויו"ר מרכז השלטון המקומי חיים ביבס לחזור ללימודים מלאים, תלמידי כיתות ד' עד י' ורוב תלמידי י"א וי"ב עדיין לומדים בקפסולות, והמשמעות - התלמידים יגיעו לכיתות רק יומיים עד שלושה בשבוע. "מצד אחד אין חזרה מלאה לשגרה, אך הדרישות להספיק את החומר לא השתנו", אמרה אביגיל סמאין, מנהלת תיכון באריאל.

ולא רק התלמידים חוזרים הבוקר, גם הסטודנטים. לראשונה מאז פרוץ המגפה פותחות היום רוב האוניברסיטאות את הקמפוסים לבעלי תו ירוק. שלומי אחיאב, יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית, מאמין שלא תהיה פגיעה בסטודנטים שלא התחסנו. על פי המתווה של משרד הבריאות, המוסדות להשכלה גבוהה מחויבים להעביר שיעורים היברידיים - בקמפוס ובמקביל במקוון לסטודנטים שאינם מחוסנים.

ביום חמישי התיר משרד הבריאות לכיתות בתיכונים שהתלמידים בהם התחסנו בשיעור של יותר מ-90% ללמוד במתכונת רגילה ללא קפסולות והגבלות, אולם ממידע שפורסם בכאן חדשות עולה שפחות מ-30% מהכיתות עומדות בקריטריון זה. ממונה הקורונה פרופסור נחמן אש אמר בכאן רשת ב כי נבחנת האפשרות להנמיך את הקריטריון של שיעור המתחסנים הדרוש על מנת ללמוד בכיתות י"א ו-י"ב ללא קפסולות: "גם בכיתות י"א-י"ב אפשר להרחיב את מה שהחלטנו – החלטנו מעל 90% ואנחנו בוחנים עכשיו להוריד את האחוז הזה כדי שיותר כיתות יהיו בלימוד מלא ולא בקפסולות".

בנק ישראל מזהיר: הפערים שצברו התלמידים בקורונה עלולים לפגוע בשכרם

בנק ישראל הזהיר היום כי אם לא יינקטו צעדי מדיניות לצמצום הפערים הלימודיים שנצברו בתקופת הקורונה, התלמידים עלולים לספוג פגיעה ארוכת טווח בכושר ההשתכרות שלהם. בדוח של הבנק, שיפורסם במלואו בהמשך השבוע, מתריעים שפערי המיומנויות בין תלמידים בישראל לתלמידי מדינות ה-OECD צפויים לגדול. 

בדוח צוין שהמעבר המהיר ללמידה מרחוק גרם לירידה בהישגים בהשוואה ללמידה פרונטלית. עוד מוזכרים מקרי עבר של שיבושים נרחבים בדרכי הלמידה המקוונת, שחלק מההשלכות שלהם היו נשירה מוגברת ממערכת החינוך. 

לפי הנתונים שהוצגו בדוח, עד לסוף חודש פברואר של שנת הלימודים הנוכחית מערכת החינוך לא פעלה במתכונת מלאה בכל שכבות הגיל אפילו לא יום אחד. ב-40% מימי הלימוד בתקופת הקורונה המערכת הייתה סגורה פיזית והתנהלה למידה מרחוק בלבד, וב-60% הייתה פתוחה חלקית. 

פורטה בדוח גם הפגיעה הנרחבת ברווחת התלמידים בתקופת הקורונה, בדגש על אלו מהשכבות החלשות. בין הנזקים העיקריים: התגברות הסיכונים לאלימות במשפחה; צמצום או הפסקה של מערך הטיפול המסייע הבית ספרי ושל שירותי הרווחה; מניעת מפגשים חברתיים והשפעות סביבתיות שליליות ועוד.

הפופולריים