היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט השיב היום (חמישי) לבג"ץ שאין הצדקה לעיכוב בקידום מינוי מפכ"ל המשטרה. עוד הוסיף - במסגרת העתירה הדורשת לבצע את המינוי - כי אין ברירה אלא שבית המשפט יוציא צו על תנאי לממשלה ולשר לביטחון הפנים אמיר אוחנה לקדם את הליך הבחירה. לאחר הודעת מנדלבליט, בג"ץ הודיע כי ידון בעתירה למינוי מפכ"ל קבוע כבר בחמישי הבא.
בפנייתו הדגיש מנדלבליט כי קיים קושי משפטי משמעותי מכך שמשרות בכירות, כולל כאלה המרכזיות של שמירת סף, מאויישות במינוי זמני. "הסכמות או מחלוקות קואליציוניות אינן יכולות לגבור על החובה לפעול לאיוש משרות במינויי קבע", הבהיר היועץ.
סערת מינוי מפכ"ל המשטרה | בכירים במשטרה מתריעים שהעיכוב בבחירת המפכ"ל יגרום לכאוס בארגון ויפגע באמון הציבור במשטרה. לדברי כמה גורמים, כל צעד של מ"מ המפכ"ל והניצבים המועמדים לתפקיד עשוי להיתפס בציבור כניסיון לרצות את הדרג הפוליטי@Roi_Yanovsky #חדשותהערב pic.twitter.com/G3r7M5onCU
— כאן חדשות (@kann_news) August 23, 2020
בתגובה לעתירה, מטעם השר אוחנה נכתב שהוא קיים פגישות עם כל הניצבים במשטרה וחלק מהניצבים בדימוס כחלק מההליך, אך הוא עומד על קיום הסעיף בהסכם הקואליציוני, לפיו קודם צריך לקום צוות שיגבש כללים למינויים שדורשים אישור ממשלה. עוד נמסר כי השר פנה לכחול לבן בעניין. ראש הממשלה החליפי בני גנץ התייחס לקריאת היועץ וכתב בחשבון הטוויטר שלו: "אי אפשר להשאיר מדינה בהמתנה. אני קורא למנות מפכ"ל ופרקליט מדינה ולהשלים את כל המינויים בהקדם האפשרי".
יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד הגיב גם כן לתשובת מנדלבליט לבית המשפט וכתב: "האבסורד המטורף הוא שצריך בכלל התערבות משפטית כדי שהממשלה תמנה מפכ״ל או תעביר תקציב. היו כבר ממשלות גרועות לישראל, אבל זו הפעם הראשונה שיש ממשלה שמסרבת לעבוד".
בתחילת חודש אוקטובר אישרה הממשלה את הארכת כהונתו של ממלא מקום המפכ"ל, ניצב מוטי כהן ושל ממלא מקום נציב שירות בתי הסוהר, גונדר אשר וקנין, עד לסוף חודש מארס. בדברי ההסבר להחלטה נכתב כי "לאור העובדה שישראל נמצאת בעיצומו של משבר קורונה, נדרשת רציפות פיקודית של המשטרה". בישראל לא מכהן מפכ"ל קבוע מדצמבר 2018, אז סיים רוני אלשיך את כהונתו.