מערכת החינוך בישראל מדורגת במקום הראשון בעולם בפערים שבין המגזרים שבה. כך עולה מציוני מבחני פיז"ה לשנת 2018 שהתפרסמו הבוקר (שלישי). תלמידי המגזר הערבי בישראל נמצאים בתחתית טבלת מדינות ארגון ה-OECD.
מתוצאות המבחנים שמתפרסמות עולה כי ציוני תלמידי ישראל בקריאה, מתמטיקה ומדעים נמצאים מתחת לממוצע המדינות המפותחות. ישראל ממוקמת במקום ה-37 מתוך 77 מדינות בקריאה ונותרה באותו המקום מהמחקר הקודם. תלמידי ישראל קיבלו ציון ממוצע של 470 נקודות לעומת 487 נקודות בממוצע ה-OECD.
במתמטיקה הציון הממוצע של ישראל הוא 463 נקודות לעומת 489 נקודות בממוצע ה-OECD. ישראל מדורגת במקום ה-41 במדרג 78 המדינות שהשתתפו במחקר - ירידה של שלושה מקומות מהמחקר הקודם. במדעים הציון הממוצע של ישראל הוא 462 נקודות לעומת 489 נקודות בממוצע העולמי. בתחום זה ניצבת ישראל במקום ה-42 - ירידה של שני מקומות מ-2015.
פערים ניכרים קיימים בהישגים בין תלמידים דוברי עברית בישראל לבין תלמידים דוברי ערבית, לטובת דוברי העברית. 144 נקודות בקריאה, 111 נקודות במתמטיקה ו-116 נקודות במדעים. את צמרת הטבלה כובשים גם השנה תלמידי מזרח אסיה, סין במקום הראשון בכל שלושת המקצועות.
פיז"ה הוא המחקר המקיף, החשוב והחדשני ביותר הנערך כיום בתחום החינוך, שאינו מתבסס באופן ישיר על תוכנית הלימודים, אלא בוחן את האופן שבו התלמידים מתמודדים עם שאלות מורכבות. המחקר נערך במחזוריות של אחת לשלוש שנים. מטרת המחקר היא לבדוק באיזו מידה תלמידים בני 15 "מוכנים לחיים הבוגרים".
שר החינוך רפי פרץ אמר בתגובה לפרסום התוצאות: "עם כניסתי לתפקיד הצהרתי כי אוביל את דגל צמצום הפערים - זהו האתגר המרכזי היום במדינה. המציאות שהפערים בין תלמידים מרקע סוציו-אקנומי גבוה לנמוך התרחבו בלתי מתקבלת. אנו פועלים בכדי לתקן זאת ורק השבוע הודענו כי המשרד הרחיב את הפרויקט לצמצום פערים בפריפריה לעוד ערים ויישובים.
בריאיון לאסתי פרז בתוכנית "בחצי היום" בכאן רשת ב, אמר השר פרץ כי "תלמידים דוברי עברית נמצאים מעל ממוצע ה-oecd אבל אני שר החינוך של כולם וזה לא מספק. אנחנו משקיעים המון. הופתענו מזה. נהפוך כל אבן ונבחן כל שקל".
האזינו לריאיון בכאן רשת ב:
מנכ"ל משרד החינוך שמואל אבואב מסר: "ניתוח ממצאי פיז"ה מצביע על פערים עקביים בין דוברי עברית לדוברי ערבית – נתון שמחייב אותנו לשנות כיוון. בהתאם להנחיית שר החינוך יוקם צוות עבודה שיגבש תוכנית מקיפה עם התייחסות דיפרנציאלית, ממוקדת ופרטנית. ממצאי המיצ"ב, בקרב דוברי הערבית, כבר מעידים על מגמה חיובית, וצוות העבודה יילמד וינתח את הנתונים החדשים, כדי לשפר, לייעל ולמקד את תוכניות העבודה, את שיטות ההוראה ואת תוכניות הלימודים".