יו"ר הכנסת לשעבר שלמה הלל הלך לעולמו בגיל 97

יו"ר הכנסת לשעבר שלמה הלל הלך לעולמו בגיל 97
הלל כיהן כחבר כנסת מטעם מפא"י וגם בגלגוליה כמערך והעבודה. הוא שימש כיו"ר הכנסת ה-11 וכשר הפנים והמשטרה בממשלת ישראל. בנוסף, הלל הוא חתן פרס ישראל על תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה
author מחבר KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
שלמה הלל
צילום: צילום: יעקב סער, לע"מ

יו"ר הכנסת לשעבר שלמה הלל נפטר היום (שני) בגיל 97. הוא כיהן כחבר כנסת בכנסות השנייה, השלישית ובכנסות השמינית ועד ה-12 מטעם מפלגת מפא"י וגם בגלגוליה כמערך והעבודה. הוא שימש כיו"ר הכנסת ה-11 וכשר הפנים והמשטרה בממשלת ישראל, שעיצב את דמותה של המשטרה. בשנת היובל לישראל, ב-1998, זכה הלל זכה בפרס ישראל על תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה, בין השאר בגלל פעילותו להעלאת יהודים מעיראק. 

הלל נולד ב-1923 בבגדאד. בשנת 1934 עלה עם שני אחיו הגדולים לארץ ישראל. הוריו, אהרן וחנה, הגיעו כעבור כשנה. משפחתו עסקה במסחר בתה ובבדים, והיו קרובים של הרב הראשי של בגדאד אברהם משה הלל. 

הלל עסק בצעירותו בהעפלה מארצות המזרח, ובמסגרת מבצע מייקלברג (1947) נשלח עם מטוס אמריקני לעיראק, וארגן משם לראשונה העפלה אווירית של 50 יהודים. לאחר מכן היו עוד שתי טיסות כאלה, אחת מאיטליה ואחת מעיראק. לאחר קום המדינה, ארגן את הבריחה הגדולה של יהודי עיראק לאיראן, ומשם במטוסים לישראל. הוא השתתף במבצע עזרא ונחמיה להעלאת קהילת יהודי עיראק בראשית שנות ה-50 והיה ממייסדי קיבוץ מעגן מיכאל ואף מילא תפקיד של רכז המשק.

הלל בעת ביקור נשיא פנמה בשנת 1987 (צילום: מגי איילון, לע"מ)

לאור המספר הגדול של עולים מעיראק, לקראת הבחירות לכנסת השנייה, ביקשה מפא"י להציב ברשימתה נציג של עולי עיראק. נעשתה פנייה להלל, שלא רצה בתפקיד, אך הסכים שיוצב במקום על גבול הריאלי ברשימת מפא"י לכנסת. בסוף שנת 1952, בעקבות פטירתו של אליהו הכרמלי, נקרא הלל להיכנס לכנסת בעת היותו בשליחות מחוץ לישראל, אולם הוא השהה את חזרתו עד מאי 1953 ורק אז הושבע כחבר הכנסת.

הלל הגיע לכותרות העיתונים באוגוסט 1954 כאשר יצא בחריפות מעל בימת הכנסת נגד "השיכון העממי", כשטען כי מדובר בסבסוד דיור לשכבות מבוססות במרכזי אוכלוסין, באופן הפוגע במשק המדינה. הלל אמר שיש להקפיא את הבנייה הציבורית במרכזי האוכלוסין של ישראל, שכן אין המדינה יכולה לשאת בעלויות של בנייה נרחבת.

השר לשעבר התפטר מהכנסת ביולי 1959 לטובת כהונה כשגריר ישראל הראשון בגינאה. ב-1961 מונה לשגריר ישראל בחוף השנהב וכשגריר שאינו תושב בוולטה עילית, בניגריה ובדהומיי. כן כיהן כמנהל מחלקת אפריקה במשרד החוץ. בשנים 1964 עד 1967 היה חבר במשלחת ישראל לאומות המאוחדות ולאחר מכן שימש עד 1969 כסמנכ"ל לענייני המזרח התיכון במשרד החוץ.

הוא נבחר שוב לכנסת השמינית וכיהן ברציפות עד הכנסת ה-12. בממשלת ישראל ה-15, ה-16 וה-17, בשנים 1969–1977, כיהן כשר המשטרה. עם הקמת ממשלת ישראל ה-17, על ידי יצחק רבין, הופקד הלל גם על משרד הפנים באופן זמני, עד כניסת המפד"ל לקואליציה. בכנסת התשיעית היה יו"ר ועדת הפנים ואיכות הסביבה. בכנסת ה-11 היה יו"ר הכנסת. בשנת 1993 התמודד מול עזר ויצמן ואריה אליאב על מועמדות מפלגת העבודה לתפקיד נשיא המדינה, אך הפסיד לוויצמן.

הלל בכנסת (צילום: משה מילנר, לע"מ)

בשנת 1998 זכה הלל בפרס ישראל על תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה. בנוסף קיבל תואר דוקטור לשם כבוד מהאוניברסיטה העברית בירושלים, מאוניברסיטת תל אביב ומאוניברסיטת בן-גוריון, וזכה בתואר אביר איכות השלטון מהתנועה למען איכות השלטון בישראל. הלל זכה גם בפרס בן-גוריון בשנת 2014. בבחירות לכנסת ה-22 הוצב במקום האחרון ברשימה מטעם רשימת העבודה-גשר.

השר לשעבר נישא לתמימה ב-1952, ממנה התאלמן בשנת 2011. היה אב לאהרון, על שם אביו, ולהגר - היסטוריונית חוקרת עיתונות עברית בארצות ערב, שנפטרה בשנת 2005. הוא התגורר ברעננה. הלל היה בוגר הגימנסיה בהרצליה, למד מדעי המדינה, כלכלה ומנהל ציבורי באוניברסיטה העברית בירושלים.

השתתפה בהכנת הידיעה: גלי וינטארוב

הפופולריים