מחקר חדש שפורסם הבוקר (שני) ונערך במכבי שירותי בריאות, חושף עלייה של 169 אחוזים שחלה בעשור האחרון בשכיחות מקרי אוטיזם המאובחנים בילדים בישראל.
על פי המחקר, אחד מכל 48 בנים ואחת מכל 222 בנות מאובחנים עם אוטיזם. בקרב הבנים מדובר בעלייה של 177 אחוז ובקרב הבנות בעלייה של 136 אחוז. בשנת 2007 דווח על שכיחות של מקרה אחד ל-210 ילדים, ואילו בשנת 2018 דווח על מקרה אחד ל-78 ילדים.
המחקר מצביע על עלייה רציפה ומשמעותית לאורך השנים במספר ובשיעור הילדים המאובחנים. במכבי אומרים כי הנתונים בולטים במיוחד נוכח ההחמרה בקריטריונים להגדרת אוטיזם שהיו אמורים להראות ירידה בשיעור המאובחנים, וכן משינוי שחל בתהליך האבחון המצריך גם מעורבות של פסיכולוג התפתחותי.
במקביל לעלייה בארץ, חלה עלייה דומה גם בשיעור המאובחנים בעולם. במכבי אומרים כי מדובר בעלייה דרמטית, שנראה שטרם הגיעה לשיאה ומוסיפים כי הבסיס לאוטיזם אינו ידוע, אך חוקרים סבורים כי הוא נעוץ במידה מסוימת במטען הגנטי, וקשור מאוד גם בגורמים חיצוניים, בהם חשיפה ממושכת למסכים בגיל צעיר.
בקופת החולים מזהירים כי בישראל אין היערכות מערכתית מספקת לטיפול בתופעה, ואומרים כי משרד הבריאות חייב לקבוע דרכי פעולה ושינוי תקציבי על מנת לתת מענה טיפולי הולם לילדים.