שנה אחרי הפרסום: יסמין עדיין מוחזקת בכפייה במוסד פסיכיאטרי

שנה אחרי: יסמין עדיין מוחזקת בכפייה בביה"ח
מאז שנחשף סיפורה של יסמין, חירשת-עיוורת המוחזקת בכפייה בבית חולים כבר 30 שנה, היא קיבלה מלווה שמלמדת אותה את שפת הסימנים - אך שינוי משמעותי לא חל. בתוכנית "סדר יום" עוקבים אחר מצבה: "היא לא מתקשרת"
author מחבר KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
בית החולים שער מנשה
צילום: צילום: RickP, מתוך ויקיפדיה

שנה אחרי חשיפת סיפורה של יסמין, חירשת-עיוורת שמוחזקת בכפייה כבר 30 שנה בבית חולים פסיכיאטרי, מתברר כי לא חל שינוי ממשי במצבה. הסיפור פורסם בתוכנית "סדר יום" עם קרו נויבך בכאן רשת ב ועל ידי העיתונאי רן רזניק. היום (שלישי) עדכן רזניק בתוכנית כי יסמין קיבלה מלווה שאמורה ללמד אותה שפת סימנים שלוש פעמים בשבוע, ומלווה נוספת שאמורה לתווך לה את העולם.

האזינו לסיפור המלא בכאן רשת ב

רזניק אמר לכאן רשת ב כי "תמונת המצב היא שאין שיפור משמעותי, דרסטי, כמו שניתן היה לקוות.  לפני שלוש שנים מהיום קמה ועדה שקבעה שהטיפול של יסמין צריך לעבור למקום אחר, והיו שאמרו שאינה צריכה להיות בבית החולים. היא לומדת את שפת הסימנים אבל ההתקדמות היא איטית מאוד. היא לומדת את שפת הסימנים אבל ההתקדמות היא איטית מאוד".

ח"כ יעל כהן פארן, שביקרה את יסמין בשבוע שעבר, סיפרה בריאיון לכאן רשת ב: "הצוות מסור ואין לי טענות כלפיהם, אלא כלפי מי שעומד בראש המערכת. הוסבר לי שהיעד של תכנית הליווי היא להביא אותה ליציאה מבית החולים. ראיתי אותה רק דקות ספורות אבל לא ראיתי שהיא מתקשרת ולא ראיתי שמצבה משתפר".

ננה בר, חוקרת שמלווה את הסיפור מתחילתו, הוסיפה: "זה מזכיר לי שתקשורת שלוש פעמים בשבוע בשפת סימנים זה לא אנושי. הצוות שמטפל בה בעצמו לא יודע את שפת הסימנים, מהבוקר ועד הערב אין לה תקשורת, זה כמו ריתוק למרתף הכי חשוך.


"הצורך, ההשתוקקות לבטא את הצרכים עדיין קיים אצלה. כל שיעור שהיא מקבלת מגדיל את היכולות שלה, כל שיעור שנגרע ממנה – מבטל את זה. הכליאה שלה גורמת עוד נזקים מעבר לאלה שנגרמו לה. החשיבה שאולי עדיף לה שתהיה שם, שזה נוח לה, כל עוד לא עשינו את הצעד של לאפשר ליסמין לתקשר – לא נדע. ככה נוח לנו יותר למרק את מצפוננו".

תגובת משרד הבריאות: "יסמין מאושפזת בבית החולים שער מנשה בהסכמה ובשיח שוטף עם משפחתה. שלוש פעמים בשבוע מגיעה מורה לשפת סימנים במטרה להעצים את דרכי התקשורת עם יסמין. בית המשפט אישרר את מקום האישפוז ודרכי הטיפול, והביע אמון במשפחה המשמשת כאפוטרופוסית ראויה וטובה. אופן הצגת המקרה גורם לצערנו עוול למשפחה וכן לצוות המטפל. משרד הבריאות נמצא בשיח קבוע עם בית החולים במעקב והתאמת תכנית הטיפול ליסמין".

הפופולריים