מבקר המדינה, יוסף שפירא, פרסם היום אחר הצהריים (ראשון) דוח חריף נגד התנהלות עיריית ירושלים, כוחות הביטחון הפועלים בבירה והשלטון המקומי. בדו"ח, שפורסם לרגל יום ירושלים, צוין גם כי בירת ישראל סובלת מהגירה שלילית עקבית ונחשבת לעיר המלוכלכת בישראל.
המבקר מותח ביקורת חריפה על העמידה בנוהלי האבטחה והבידוק במעברי עוטף ירושלים. בדוח מפורטים ליקויים בהכשרת המפקדים ובכשירותם המבצעית של המאבטחים. נכתב כי 16 שנה אחרי אישור הקמת הגדר בעיר, עדיין קיימות שתי פרצות שמאפשרות כניסת שוהים בלתי חוקיים - כמו זו שממנה נכנס המחבל שרצח את הנערה אורי אנסבכר בעין יעל לפני כארבעה חודשים.
"נותרו ליקויים משמעותיים בנוגע לעמידה בנוהלי האבטחה והבידוק הביטחוני ובנוגע להכשרה הנדרשת למפקדים ולכשירות המאבטחים במעברים", נכתב בדוח. "נוסף על כך, המשך קיומן של פרצות במכשול אשר מאפשרות כניסה של שוהים בלתי חוקיים משטחי איו"ש לירושלים מסכן את ביטחון תושבי ישראל".
עוד נכתב בדוח כי חרף הערות קודמות של המבקר, המשטרה מסרבת לקבל את הנחיות שב"כ במעברים, וכי בין הכוחות השונים בשטח – צה"ל, מג"ב והמשטרה – יש בעיות תקשורת שפוגעות בתאום הביטחוני.
הערבים מקופחים בכל התחומים
המבקר שפירא התייחס בדוח לאוכלוסייה הערבית במזרח ירושלים, וכתב קיימים פערים בינה לבין יתר תושבי העיר בכל התחומים, וכי בחלק מהמקרים הרשויות אינן מממשות את אחריותן כלפי התושבים לפי החוק. כך למשל, עיריית ירושלים ומשרד החינוך לא מילאו את חובתם להעניק חינוך חינם לכל התושבים בגלל מחסור בכיתות לימוד, ובמזרח העיר אחד מכל ארבעה תלמידים בכיתות ט'-י"ב נושר מבית הספר. נמצאו גם ליקויים בטיפול בילדים במצבי סיכון, וקיים מחסור בעובדים סוציאליים בפער מיתר העיר.
באשר לטיפול במעמד האזרחי, תושב מזרח ירושלים שמבקש לקבל אזרחות נדרש להמתין פרק זמן של שנתיים וחצי, רק לצורך הגשת הבקשה. המבקר מצא את פרק הזמן הזה חריג בחומרתו ובלתי סביר לחלוטין, וקבע כי מדובר בכשל של רשות האוכלוסין.
עיריית ירושלים: השתפרנו
עוד עלה בביקורת כי התלות של עיריית ירושלים בממשלה לשמירה על איזון תקציבי הולכת וגדלה. כמו כן, בניהול הפיננסי של העירייה נמצאו ליקויים בחיסכון הכספי. בנוסף נמצא כי העיר מלוכלכת ונמצאת במקום האחרון במדד שביעות רצון התושבים מהניקיון באזור מגוריהם. בתחום התיירות נמצאו ליקויים רבים בניהול ובתחזוקה של אזורי התיירות בירושלים, וכן בשימור מבנים ואתרים בעיר.
בעשור האחרון התאפיינה ירושלים במאזן שלילי של הגירה פנימית מדי שנה של 0.9% - לעומת ריבוי טבעי של 2.4% בקרב תושבי הבירה. על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה המעודכנים ל-2017, אוכלוסיית ירושלים מונה 901 אלף איש, מהם 60.6% יהודים, 37.9% ערבים ו-1.5% אחרים.
מעיריית ירושלים נמסר: "הדוח המדובר עוסק בשנים קודמות ומאז חלו תמורות רבות וחיוביות בסעיפים המתוארים, בדגש לניקיון העיר. עיריית ירושלים לומדת לעומק את הדוח, מסיקה את המסקנות, שחלקן כבר בוצעו בשטח, ותמשיך לבצען ככל שניתן. התייחסות לכל סעיף מופיעה במענה העירייה המופיע בגוף הדוח".
ממשרד ראש הממשלה נמסר בתגובה לדוח: "הממשלה הנוכחית השקיעה יותר מכל ממשלה אחרת בשדרוג המעברים בגזרת עוטף ירושלים ובכלל, בסכומים של מאות מיליוני שקלים. מבקר המדינה מציין לחיוב את הפעולות המתבצעות לשדרוג המעברים. רק בחודשים האחרונים נפתחו לרווחת תושבי האזור מעברים חדשים הכוללים פיתוחים טכנולוגיים המקצרים ומקלים באופן משמעותי את תהליך המעבר. נושא אזרוח המעברים נמצא בעבודת מטה מתקדמת והוצג בפני הקבינט המדיני-ביטחוני, ודורש הפניית משאבים בהיקף גדול. עם הרכבת הממשלה הבאה הנושא יעלה להכרעתה".
במשטרה הגיבו כי היא "תפעל ליישום הנושאים העולים בו. יתרה מכך, חלק ניכר מההערות שעלו בדוח המבקר, נבחנו ואומצו על ידי המשטרה עוד בטרם פרסומו, במסגרת תהליכי בקרה ולמידה אותם מקיימת המשטרה תדיר. דוח הביקורת מעלה סוגיות חשובות ומרכזיות אשר רובן ככולן מצויות על סדר יומה של המשטרה וזוכות לקשב ארגוני רב מזה תקופה ארוכה.
"בכל הנוגע לריענון ומחסור במאבטחים: מאבטחי העוטף מועסקים על ידי חברת אבטחה פרטית המחויבת להכשרתם והדרכתם באופן שוטף. עקב אי עמידה בדרישות אלו ולאור מחסור בכוח אדם מיומן, התקיימו מספר פגישות עם החברה, התקיימו שימועים והוטלו קנסות. לאור הפערים פורסם לאחרונה מכרז חדש בו זכו שתי חברות שונות שעתידות לספק שירותי אבטחה ובידוק אזרחיים דבר שיקל על החברות שכן המעברים יחולקו בין שתיהן".
מצה"ל נמסר: "כבר במהלך הביקורת צה״ל למד את עיקריה, ומרבית הליקויים שעלו כבר טופלו או נמצאים בתהליך עבודה. המענה לליקויים ניתן כחלק מעבודת מטה נרחבת, במסגרתה התבצע ארגון מחדש של גזרת החטיבה המרחבית בנימין, כדי לשפר את המענה המבצעי בגזרת עוטף ירושלים וכדי לייעל את התיאום ושיתוף הפעולה בין גורמי הביטחון. כחלק מעבודת מטה זו, השתנו גבולות הגזרה בין החטיבות המרחביות, כדי שיוכלו להתמקד ולהתמחות במרחב זה.
"בעקבות זאת, צה"ל בשיתוף משטרת ישראל, שב"כ ומשרד הביטחון העמיקו את שיתוף הפעולה ביניהם, המתבטא בהערכות מצב משותפות, שיתוף ידע בין הגורמים, תרגילים, פעילויות מבצעיות וחמ"ל משותף". עוד נמסר כי "בנוגע למעברי התפר, יושמו כלל הלקחים המופיעים בדוח. כמו כן, כחלק משיתוף הפעולה עם משטרת ישראל, לוחמי המעברים של המשטרה הצבאית עוברים גם הכשרה על ידי משטרת ישראל בכדי לוודא שהנהלים אחידים בין הגופים".