רק ל-0.2% ממבקשי המקלט הופקדו כל כספי הפיקדון כחוק

רק ל-0.2% ממבקשי המקלט הופקדו כל כספי הפיקדון
מנתונים שהגישה המדינה לבג"ץ עולה כי רק ל-68 מתוך 34 אלף מבקשי המקלט הופקדו כספי הפיקדון המלואם. ל-54% הופקד סכום חלקי. מאז הפעלת חוק הפיקדון עזבו את ישראל 1,123 מבקשי מקלט
מחבר נופר משה ואמוץ שפירא מחבר נופר משה ואמוץ שפירא
Getting your Trinity Audio player ready...
מבקשי מקלט
צילום: צילום: הדס פרוש, פלאש 90

רק ל-0.2% ממבקשי המקלט, שהם 68 בני אדם מתוך 34 אלף, הופקדו כל כספי הפיקדון כחוק - כך עולה מנתונים שעדכניים שהגישה אתמול (חמישי) המדינה לבג"ץ. עוד עולה כי ל-54% ממבקשי המקלט הופקד סכום חלקי של הכספים, למחצית מהעובדים הופרשו כספים בעבור שישה חודשי עבודה בלבד, בעוד שחוק הפיקדון נכנס לתוקפו לפני כשנתיים. מאז הפעלת החוק, עזבו את ישראל 1,123 מבקשי מקלט, פי שבעה מהנתונים שעלו לפני כניסת החוק. 

חוק הפיקדון, שנכנס לתוקפו במאי 2017, מחייב מעסיקים להפריש כחמישית משכרם של מבקשי המקלט לחיסכון סגור - אותו יקבלו הפליטים רק כאשר יעזבו את ישראל. גם מבקש המקלט מחוייב להפריש כ-20% משכרו לפיקדון. החוק נועד לדחוק באזרחים האפריקאים, שנכנסו באופן בלתי חוקי, לעזוב. בשבוע שעבר משרד החוץ האמריקני פרסם דוח מיוחד העוסק בסחר בבני אדם וקרא לממשלת ישראל לבטל את החוק הפוגע בזכויות הבסיסיות של מבקשי המקלט.  


עמותת קו לעובד, המוקד לפליטים ומהגרים, האגודה לזכויות האזרח, ארגון סויע לפליטים, רופאים לזכויות אדם והמרכז לקידום פליטים אפריקאים הגישו עתירה לבג"ץ, בטענה שבמרבית המקרים הכסף מנוכה משכר העובדים אך לא עובד לקרן הפיקדון הייעודית. מנתונים שפורסמו על ידי המדינה עולה כי בשנה החולפת 31 מעסיקים קיבלו התראה מנהלית, ועל שישה מעסיקים הוטל עיצום כספי. זאת לעומת עשרות מבקשי המקלט הפוקדים את משרדי "קו לעובד" בנושא זה בכל חודש. 

הפופולריים