הישראלי שניקה את צ'רנוביל: רציתי לקטוף פרח – המפקד אמר לא לגעת

הישראלי שניקה את צ'רנוביל: אסרו לגעת בפרחים
ד"ר מיכאל פישקין בריאיון לכאן רשת ב: כל חורף אני חולה. יש לי התקפי חולשה חזקים מאוד. הרופאים אומרים שכנראה יש לי אבק רדיואקטיבי בכבד | האזינו לריאיון המלא
מחבר קלמן־ליברמן מחבר קלמן־ליברמן
Getting your Trinity Audio player ready...
אתר האסון הגרעיני בצ'רנוביל
צילום: צילום: אי-פי

"הרופאים אומרים שכנראה יש לי אבק רדיואקטיבי בכבד": כך סיפר היום (שני) ד"ר מיכאל פישקין, הרופא הישראלי שנאלץ לנקות את הכור הגרעיני בצ'רנוביל, לאסף ליברמן וקלמן ליבסקינד בכאן רשת ב. "נבחרתי באופן רנדומלי. הם (הצבא) הלכו לפי כתובות וגייסו המון אנשים בלילה. ביחידה שלי למשל גוייסו 6,000 אנשים מהעיירה שלי".

האזינו לסיפור המלא של ד"ר פישקין בכאן רשת ב

פישקין, כמו שאר תושבי ברית המועצות לשעבר, לא שמע על האסון בעת הגיוס וגילה שהמקום מסוכן רק אחרי שניסה לקטוף פרח באזור הכינוס: "לא ידעתי שום דבר. שמענו על משהו באוקראינה אבל לא ידענו מה קרה. לא פורסם שום דבר. באחת העצירות, כשירדנו מהרכבת, אז השיירה עצרה ביער להפסקה ושמה – כשניסיתי לקטוף פרחים – אחד המפקדים אמר: 'אל תעשה את זה. זה מסוכן!'".

בהמשך מספר פישקין כי בהתחלה הוא לא עסק בניקוי הכור עצמו אלא טיפל בנפגעי קרינה: "בהתחלה הייתי חלק מכוחות העורף והתעסקתי בעיקר ברפואה. אחרי שלושה שבועות, כשרוב הקצינים של היחידה כבר קיבלו את המינון (המסוכן, כלומר קרינה)  - האזרחים כבר שמעו על האסון וניסו לחמוק מגיוס. אז בשביל לפתור את הבעייה הזמנית הזאת הם אספו את כל הקצינים של לוגיסטיקה ורפואה ושלחו אותם לנקות את הכור".

"כל חורף אני עם וירוס, פעם לא היה לי דבר כזה. יש לי התקפי חולשה שמאוד קשה לי לתפקד בהם. כשהתייעצתי עם רופאים אחרים הם אומרים שזה יכול להיות קשור לאבק רדיואקטיבי בכבד. הוא לא ייצא משם 400 שנה"

על פישקין היה לצפות את האדמה סביב הכור בשכבת בטון שהובאה מכל רחבי המדינה במטרה להוריד את השפעת הקרינה: "בגלל שהכור היה פתוח כל יום יצאו ממנו חלקיקים של גרפיט ואבק והיה צריך לנקות את האדמה. אז בהתחלה ניקינו את השטח מגרפיט ואחר כך ציפינו בשכבת בטון את האזור כדי שיהיה קל יותר לנקות בהמשך".

"אתה לא יכול להתנגד. אתה שייך לצבא"

בסדרה המדוברת של רשת HBO, נצפים החיילים מנקים את גג הכור באינטרוולים של דקה וחצי במטרה למזער את הנזקים הבריאותיים. פישקין מספר שגם בשטח עצמו בוצעו אינטרוולים דומים: "לא הייתי על הגג, אבל בשטח הניקוי התרחש באופן דומה. רצנו על חומר שחור וזרקנו לקונטיינר הקרוב. מדדנו לפני זה קרינה בשטח, וכל חייל יכול היה לשהות באזור עד שש דקות. זה היה יום עבודה. אחר כך חיכינו לפינוי למחנות".

על השאלה מתי הבין שיכול להיות שהוא יחזור מהאזור לא בריא כפי שהיה, ענה: "אחרי יום־יומיים אספו את כל היחידה והמפקד סיפר שקרתה תאונה גדולה בתחנה שגרמה לסכנה עצומה למדינה. אחר כך הוא אמר שאנחנו צריכים להציל את המדינה כמו שהסבים שלנו לחמו במלחמת העולם השנייה".

לסיום סיפר פישקין כי מצב בריאותו אומנם הידרדר מאז – אך הוא לא חלה בסרטן כמו רבים אחרים: "אני בריא יחסית. אני כבר לא צעיר, אני מתקרב לגיל 60. יש לי את כל המחלות שלדעתי לא קשורות למה שעברתי שם. אבל יש דברים שכן קשורים – עכשיו כל חורף אני עם וירוס, פעם לא היה לי דבר כזה. יש לי התקפי חולשה שמאוד קשה לי לתפקד בהם. כשהתייעצתי עם רופאים אחרים הם אומרים שזה יכול להיות קשור לאבק רדיואקטיבי בכבד. הוא לא ייצא משם 400 שנה. אבל לא חליתי בסרטן ברוך השם. מחלת קרינה אמיתית כנראה לא הייתה".

בעקבות הצלחת הסדרה, הפך אזור האסון בצ'רנוביל באופן תמוה ליעד תיירותי מסוכן של צעירים רבים ברחבי העולם שרוצים להצטלם על רקע הכור הגרעיני והבתים שננטשו, ובכך חושפים את עצמם התיירים לסכנות הקרינה באזור.

האזינו לריאיון בנושא בתוכנית "סדר יום" עם קרן נויבך בכאן רשת ב

הפופולריים