יביא לסיום מגפת האופיואידים? מחקר ישראלי חושף את האזור במוח שאחראי להתמכרות

מחקר ישראלי חשף את האזור במוח שאחראי להתמכרות
המחקר מראה איך מניפולציה על תאי העצב, משפיעה באופן ישיר על הדחף לצרוך סמים שמשמשים כמשככי כאבים
מחבר נוב ראובני מחבר נוב ראובני
Getting your Trinity Audio player ready...
תרופה, אילוסטרציה
תרופה, אילוסטרציה צילום: עבד רחים לטיב, פלאש 90

חוקרים מהאוניברסיטה העברית בירושלים פרסמו היום (שני) מחקר חדש החושף רכיב במוח שיש לו את היכולת לווסת את הדחף לצריכת אופיאטים, הפועלים כמשככי כאבים. החוקרים מצאו בקרב חיות מעבדה שהפעלה של תאי העצב באזור ספציפי במוח, שנקרא הקלאוסטרום, הקטינה את הצריכה של משכך כאבים בשם פנטניל, בעוד שהשתקתם של אותם התאים - הביאה לעלייה בצריכת הסם.

מדובר במניפולציה שעובדת על תאי העצב, שמשפיעה באופן ישיר על הדחף לצרוך סמים אופיאטיים. החוקרים מצאו בקרב חיות מעבדה שהפעלה של תאי העצב בקלאוסטרום הקטינה את צריכת הפנטניל בעוד שהשתקתם הביאה לעלייה בצריכת הסם.

אף על פי שמדובר במגיפה עולמית ופנטניל ידוע כסם חזק וקטלני, עדיין לא אופיינו השפעותיו על המוח או על איזה אזורים במוח משחקים תפקיד בהתמכרות לסם זה. דבר זה לא רק מקשה על ההבנה כיצד ולמה מתמכר אדם לפנטניל אלא, באופן חמור יותר, מקשה על מציאת דרכי התמודדות עם ההתמכרות לפנטניל ומניעתה.

אזור הקלאוסטרום במוח הוא מבנה קטן ודק הממוקם תחת קליפת המוח ומקושר למספר רב של אזורים בקליפת המוח ולאזורים נוספים במוח. במחקר קודם של פרופ' ציתרי וד"ר טרם מהאוניברסיטה העברית, נתגלה כי הקלאוסטרום ממלא תפקיד חשוב בהתמכרות לקוקאין ועל כן הוא היווה מועמד מוביל למחקר גם על צריכה פנטניל. ואכן, בסדרת ניסויים שבוצעו על ידי הצוות, נמצא באופן מובהק כי הקלאוסטרום מהווה מטרה להתערבות בהתמכרות לפנטניל, היות והוא מווסת את הדחף לצריכתו בקרב חיות מעבדה.

לפי החוקרים, התוצאות אשר הראו קשר ישיר בין אזור הקלאוסטרום להתמכרות לפנטניל, מייצגות התקדמות משמעותית במאבק בהתמכרות לאופיואידים, פותחות צוהר לפיתוח עתידי של אסטרטגיות טיפוליות יעילות שמטרתן להפחית את ההתמכרות לאופיואידים בקרב מכורים פעילים ומניעת התמכרות. בין היתר, מחקרי המשך יכולים לחקור תרופות וחומרים המגבירים את פעילות הקלאוסטרום כדי לקבוע את יעילותם בהפחתת צריכת סמים והתמכרות.

הפופולריים