הממשלה ביטלה את תוכנית ממשלת בנט - ועשרות אלפי עולים תקועים ברוסיה

עשרות אלפי בני אדם ממתינים לעלות מרוסיה
הממשלה הקודמת יזמה מסלול מהיר לעלייה ארצה, שבמסגרתו יכלו העולים לעבור את בירור זכאותם רק אחרי הגעתם לישראל. הממשלה הנוכחית ביטלה את התוכנית, וכעת 13 אלף משפחות ממתינות לתור לקונסוליה שאורך חודשים. שר העלייה והקליטה: "מצאנו שהעולים מעדיפים את המסלול הרגיל"
author מחבר KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
רוסיה פליטים
צילום: רויטרס

13 אלף משפחות ממתינות לעלייה לישראל מרוסיה - כך נחשף הערב (חמישי) בתכנית עצם העניין בכאן 11. הזמנת תורים לקונסוליה הישראלית במדינה אורכת שמונה חודשים, וזאת רק כדי להתחיל את תהליך בדיקת הזכאות לעלייה. זאת, לאחר שהממשלה הנוכחית ביטלה את התוכנית שהתחילה הממשלה הקודמת לעלייה מאזורי הלחימה במזרח אירופה. 

התוכנית שהונהגה עד כה הייתה של אישור הגעה לישראל במסלול מהיר. רק אחרי שהעולים הגיעו ארצה, עברו את המשך התהליך לבירור הזכאות. על פי הנתונים, במסגרת התוכנית הגיעו לישראל כ-70 אלף עולים, ורק ארבעה אחוזים מהם נמצאו לא זכאים לאזרחות ישראלית ונשלחו בחזרה. כעת לא ניתן יותר להתקבל למסלול המהיר הזה, והתורים רק מתארכים. 

 

אחת הממתינות לתור בקונסוליה היא י'. "המשפחה שלנו מחכה בערך שנה. כמובן שאני יהודיה וגם אח שלי יהודי. אח שלי חיכה ממרץ עד אוקטובר, זה 8 חודשים", אמרה. "אני עדיין מחכה ואין לי תאריך, וזה מאוד קשה כי אנחנו לא יכולים לעשות תוכניות בכלל. אני אפילו לא יודעת מה לעשות עם העבודה שלי, אני לא יודעת מה לעשות עם הבן שלי בבית ספר שלו. זה מצב מאוד קשה", הוסיפה. 

למה דחוף לכם לעלות עכשיו? 

"הסיבה העיקרית היא המצב שלנו ברוסיה. ברור שאנחנו לא רוצים לחיות עכשיו ברוסיה כי אני והמשפחה שלי נגד המלחמה - וזה קשה להיות נגד המלחמה עכשיו במדינה שלנו. זו בעיה של הרבה מאוד אנשים, כי אנחנו מחכים ואנחנו לא יודעים מה לעשות עם החיים שלנו היום". 

 

סגן השר אבי מעוז, האחראי על ארגון נתיב שתפקידו לעודד את הזיקה של יהודי מדינות ברית המועצות לשעבר לישראל, אמר בתגובה כי  "ההחלטה על הפסקת פעילות נקודות חירום למועמדי עליה היא בסמכות השר לעלייה וקליטה בלבד ואיננה בסמכותי או בסמכות נתיב".

משר העלייה והקליטה אופיר סופר נמסר כי ״ההחלטה לצמצום מרכזי העלייה (וואן סטופ שופ) לאחר שנה וחצי של פעילות נבחנה יחד עם גורמי המקצוע במשרד, ועל פי הנתונים מרבית העולים מרוסיה, כ-3,000 בחודש יוני מעדיפים לעלות במסלול העלייה הרגיל לעומת מספר זעום של 200 עולים בלבד שהגיעו למסלול המהיר לכלל מרכזי הקליטה ברחבי הארץ. בנוסף, בשבועיים האחרונים הגיעו כ-60 בקשות בלבד להליך המהיר". לדברי השר סופר, "מסלול הוואן סטופ שופ ימשיך לפעול במתכונת הרגילה עבור העולים מאוקראינה ובעבור מקרים הומניטריים לעולים מרוסיה ובלרוס". 

הפופולריים