פרשת הקשרים האינטימיים

שתי סוהרות בשירות חובה וסוהר נוסף נחקרים במשטרה

שתי סוהרות בשירות חובה וסוהר נוסף נחקרים במשטרה
גורמים בצה"ל מתחו ביקורת על השר בן גביר: השתמש במונח "חיילות" כדי לקדם אינטרסים • לאחר פרסום הפרשה, בן גביר ונציבת שב"ס הורו להפסיק לאלתר את שירות סוהרות החובה בבתי הכלא הביטחוניים • בן גביר יבקש להקים ועדת בדיקה ממשלתית בנושא, דבר שעלול להיתקל בבעיות משפטיות
מחבר איתי בלומנטל מחבר איתי בלומנטל
Getting your Trinity Audio player ready...
אסירים ביטחוניים
צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90

שתי סוהרות בשירות חובה וסוהר נוסף נחקרים במשטרה בהקשר לפרשת הקשרים האינטימיים של סוהרות עם אסיר ביטחוני. מוקדם יותר היום (ראשון) מתחו בצה"ל ביקורת על שירות בתי הסוהר שהשתמש במושג "חיילות" בפרשה. בצה"ל אומרים שהמשרד לביטחון לאומי השתמש בטרמינולוגיה ובמילה "חיילות" כספין כדי לקדם אינטרסים שלו וכי לא מדובר בחיילות אלא בסוהרות לכל דבר.

בצה"ל אומרים על הפרשה כי מדובר באירוע חמור, בניגוד לכללים ולסיכומים בין צה"ל לשב"ס. ראש אכ"א שוחח בעצמו עם אותן משרתות חובה כדי לשמוע את הצד שלהן בפרשה. במשך שנים צה"ל מקצה חיילים וחיילות בשירות חובה לפי חוק למספר גופי ביטחון מתוקף צו בהחלטת ממשלה כדוגמת המשטרה, שב"כ, מג"ב ושב"ס.

לאחר פרשת הסרסור בסוהרות בכלא גלבוע, הוקמה ועדה בראשות תא"ל (במיל') גיא חסון, שהגישה המלצות לרמטכ"ל ולראש אכ"א שנועדו לקיים תהליכי פיקוח על החיילות שסופחו לגופי ביטחון אחרים. בצה"ל התרשמו שהשב"ס רציני והפיק לקחים ונותן לסוהרות בחובה סביבת עבודה מוגנת. בין היתר הוחלט שסוהרות לא ישהו לבד עם אסירים ביטחוניים, ושיהיו בצוותים גברים ונשים אחד לצד השניה. בנוסף, בביקורת שעשו בצה"ל עלה שהסוהרות בחובה מרוצות מהתפקיד שלהן. בצה"ל אמרו שניתנה לסוהרות בשירות חובה אפשרות לחזור לצה"ל לאורך כל השירות.

יונתן זינדל, פלאש 90השר בן גביר. יונתן זינדל, פלאש 90

בחודש בפברואר האחרון, התקבלה החלטה בוועדת חוץ וביטחון, שלא להאריך את צו השעה לשב"ס, המשמעות היא שצה"ל מפסיק לספח לשם חיילות. למעשה, מחודש אוגוסט, כלל הסוהרות והסוהרים בשירות חובה בשב"ס היו אמורים לשוב לצה"ל. באפריל 23', הייתה הצבה אחרונה של חיילות וחיילים בשב"ס. בחודש יולי, דרגי עבודה משב"ס פנו לצה"ל, ואמרו שלא הצליחו לגייס סוהרות וסוהרים בקבע וביקשו באמצעות השר לבט"פ להשאיר בשב"ס את משרתי החובה עד דצמבר 24'. בצה"ל אמרו שהם עזרו לשב"ס בתהליך וסייעו להם להחתים סוהרים וסוהרות בקבע וגם שחררו משירות לפני הזמן כדי לספק כוח אדם לשב"ס.

הפרשה התגלתה בשבוע שעבר, אז הגיע מידע לשב"ס על קשר בין סוהרת חיילת לאסיר ביטחוני ששפוט למאסר עולם. השב"ס העביר את התיק למשטרה. בחקירתה במשטרה טענה הסוהרת כי האסיר איים וכפה עליה את הקשר האינטימי. בחקירה התברר ששלוש סוהרות נוספות היו בקשר עם אותו אסיר, שהועבר לבידוד. השלוש יחקרו היום. בשב"ס אומרים שיחמירו את תנאיו של האסיר.

עו"ד יאיר אוחין, שמייצג את הסוהרת שנחקרה, אמר בריאיון לתוכנית "קלמן ליברמן" כי "היא הרגישה שהיא לא יכולה ללכת להתלונן בגלל האיומים. זאת משום שלאסיר היה מעמד מיוחד בכלא. היו לו פריווילגיות. מה שנתן לו את התחושה שהוא לא כמו כל האסירים. זה העצים את הפחד שלה ממנו, והוא ידע וניצל את זה. היה לו טלפון חכם, שזה מחדל בפני עצמו".

על מצבה הנפשי של הסוהרת אמר עורך הדין כי "שלומה רע, והיא במצב מאוד קשה". הוא המשיך ותיאר: "בחודשים האחרונים היא נמצאת בגיהנום שלא ידעה איך לצאת ממנו. על גבי כל הגיהנום, שהיא לא יכלה גם לשתף בו אף אחד, המצב שלה נהיה יותר גרוע עם כל העליהום שיש עליה בימים האחרונים, כל המדינה מדברת עליה".

הוא הבהיר כי פרשה זו לא דומה לפרשה הקודמת של הסרסור בסוהרות בכלא גלבוע, שכן, "לא מדובר בסרסור". עורך הדין ציין כי "יכול להיות שדווקא אם היו ממונים אחרים שיודעים על כך, זה היה עוזר לה להיחלץ מהמחבל".

תת גונדר בדימוס אילן בורדה, לשעבר ראש חטיבת המודיעין בשב"ס ומפקד בתי כלא, התייחס לטענה שהסוהרת חששה להתלונן ואמר כי "העובדות מצביעות אחרת". לדבריו, "המצב היום בשב"ס בעייתי. בתקופתי, כשהיה סוהר באגף, היה איתו סמל אגף - סוהר בכיר וותיק יותר. שברגע שקורה מצב של תקשורת לא נכונה או אסורה בין אסיר לסוהר, הוא היה יודע לעצור את זה. אחרי בג"ץ תנאי המחייה, שצמצם את מספר האסירים בתאים ובכל אגף, בשב"ס צמצמו תקנים ונוצר מצב שלכל שניים-שלושה אגפים יש סמל אחד. אז אין סוהר ותיק שיכול לפקח".

בורדה קרא "לבטל את המוסד של דובר אגף", והבהיר: "הטלפון שנתפס על האסיר אסור בהחזקה, ואני מניח שייפתח על זה תיק פלילי".

ביום שישי השר בן גביר ונציבת שב"ס החליטו להוציא לאלתר את מאות החיילות-סוהרות מאגף האסירים הביטחוניים. כהחלטה שיצאה מלפני כשנה וחצי וחזתה שהמהלך יסתיים ב-2025 עם גיוס אנשי הקבע לשב"ס. בשב"ס הבטיחו שיאיצו את גיוס אנשי הקבע.

השר בן גביר הגיב בעניין: "מדובר באירוע שיטתי ומתמשך שלא ניתן לסבול אותו יותר. ניצול של סוהרות בידי מחבלים ארורים וקשרים אסורים הוא לא מצב שיתאפשר במשמרת שלי. משנודע לי על האירוע, המתווסף לאירועים קודמים, אין מנוס מהחלטה מיידית".

נציבת שב"ס, רב גונדר קטי פרי, הגיבה גם היא: "נוכח האירוע והחומרה אותה אני מייחסת לו, הארגון בראשותי ינקוט בכל הצעדים הדרושים ובאפס סובלנות למקרי טוהר מידות. השר ואני רואים בנושא זה עניין ערכי במעלה הראשונה. במהלך השנה האחרונה הובלנו הליך גיוס מסיבי וגייסנו בזמן שיא למעלה מ-1,000 סוהרי קבע ועל כן אפעל להקדמת הליך הוצאת סוהרות החובה והחלפתם בתקני קבע במהלך הימים הקרובים".

השר בן גביר יבקש להקים ועדת בדיקה ממשלתית על זה ועל פרשת הסוהרות כלא גלבוע, אך דבר זה עלול להיתקל בקשיים משפטיים, שכן היועצת המשפטית לממשלה מתנגדת להקים ועדת בדיקה בנושא הזה כי כמה מעורבים באותה הפרשה בכלא גלבוע, עומדים לדין.

משב"ס נמסר: "מול האסיר ננקטו פעולות נחושות והוא נשלף הבוקר מתאו, נשפט והועבר לבידוד. בסיום הבידוד יועבר לתנאי ענישה מכבידים. בהתאם לסיכום עם משרד הביטחון והמשרד לביטחון לאומי יופסק שירות החובה בשב"ס. במהלך השנה האחרונה גויסו יותר מ-1000 סוהרי ביטחון, על מנת להחליף את תקני החובה בכל בתי הכלא הביטחוניים."

 

הפופולריים