חרדים שהתהלכו אתמול (שני) ברחובות הרובע המוסלמי בעיר העתיקה בירושלים הבחינו בנוצרים שביצעו מפגן של מסע צלב, וירקו לעברם. בין היורקים - מבוגרים וילדים. לשכת ראש הממשלה גינתה בחריפות את האירוע ובהודעה מטעמם הבהירו כי ינקטו בצעדים: "ישראל מחויבת לחלוטין לשמור על הזכות הקדושה של פולחן ועלייה לרגל לאתרים הקדושים של כל הדתות".
מי שהתייחס בעבר לסוגייה ולא ביקר אותה אז היה השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר. בריאיון לכאן רשת ב לפני 6 שנים אמר: "יש מנהג יהודי קדום שכשעוברים ליד מנזר או ליד כומר יורקים, למה להפוך את זה לפלילי?". מלשכתו נמסר בתגובה לקטע הארכיון כי "השר אמר את הדברים בהיותו עו"ד פלילי פרטי ובמסגרת ייצוג נאשמים בעבירה האמורה. אין להסיק מכך על דעתו האישית ובוודאי על עמדתו כשר בממשלת ישראל ביחס לאופן בו יש לנהוג כלפי מאן דהוא".
ראש עיריית ירושלים, משה ליאון, גינה את מה שהוא כינה "תופעה מכוערת", של פגיעה בתיירים נוצרים ובאנשי דת נוצרים. "לא רק מכוער, זה קודם כל לא יהודי. פניתי בעניין זה למשטרה ולכוחות הביטחון כדי שיפעלו בתקיפות למיגור התופעה המכוערת הזאת".
שר התיירות חיים כץ, התייחס גם כן לתקרית בירושלים והגיב:"האמירה שיריקה על נוצרים היא מנהג עתיק ואף משובח היא אומללה. ואהבה לרעך כמוך הוא כלל גדול בתורה והעיקרי שבה. במקום להיות אור לגויים, המעשים של קומץ קיצוני, משניאים את היהדות ואת העם היהודי, פוגעים בתדמית של ישראל ובתיירות. יש לגלות אפס סובלנות כלפי פגיעה בסמלי דת באשר הם".
שר החוץ אלי כהן גינה את המקרה: "תופעה מכוערת, אינה מייצגת את ערכי היהדות, אני קורא לכל אזרחי ישראל לכבד את המסורת והאמונה של כל הבאים בשערי ירושלים".
יו"ר עמותת "איחוד הארמנים בישראל", קריסטין מובססיאן, הגיבה ומסרה: "תמיד זה היה, והיו פניות למשטרה. יש הרבה תלונות". לדבריה, "לאחרונה זה הפך למצב קבוע. כל חג יהודי הנוצרים סובלים כשהם עוברים ברובע הארמני, כל הזמן יש יריקות. בעבר זה היה רק כלפי הכמרים ועכשיו זה מול התושבים. אתמול התפללו מול המנזר והמשיכו לדרכם. לא ידעתי שהתנצרו. כל הזמן מנסים להתגרות ולחצות עוד גבולות. לרוב הם שולחים קטינים, מתנחלים רדיקליים. הם מבינים שהמבוגרים יכולים להסתבך ושולחים ילדים".
הריאיון המלא עם יו"ר עמותת "איחוד הארמנים בישראל" | האזינו
מובססיאן המשיך והאשים: "זה החמיר מאז שבן גביר וחבריו נכנסו לעסק. הם מקבלים גיבוי לדעתי. כל עוד לא יהיו קריאות מהכנסת, המשטרה ועיריית ירושלים - זה ימשיך ויהיה הרבה יותר גרוע. כשפונים לעירייה הם אומרים 'כן, אנחנו יודעים ומטפלים'. אין יד חזקה שעוצרת את זה. במקרים כאלה באירופה, כל החדשות וחברי הכנסת ידברו על זה ויגידו שזו אנטישמיות".
בעקבות הדיווח על המקרה, רבים הגיבו בביקורת, וחלק - הגנו. ביניהם, אלישע ירד, דובר לשעבר של חברת הכנסת סון הר-מלך והחשוד במעורבות בהריגת פלסטיני בבוקרה, שפרסם ב-X (טוויטר) בתגובה:
הרב הראשי לישראל, ישראל לאו, גינה גם הוא את התופעה: "מבקש להבהיר, בחג סוכות היו מתפללים ומקריבים בבית המקדש לשלומם של 70 אומות העולם. נמשיך להתפלל לטובתם ולכבד את כל העמים הבאים לכבד את ירושלים. תופעות פסולות אלו ודאי שאין לייחס להן כל קשר להלכה היהודית".
שר האנרגיה ישראל כ"ץ הצטרף לשורת הגינוים כשכתב כי "במשך שנים רבות שלטו בירושלים משטרים שהתנכלו לזכויות התפילה של יהודים. כשחזרנו לארצנו נשבענו שאנחנו נאפשר את חופש הפולחן לכל הדתות. ירושלים היא בירת ישראל ומרכז העולם הדתי. אני בטוח שאלו שיורקים על סמלי דת נוצרים יעשו תשובה ויבינו שהם עושים מעשה חמור, שנוגד את חזון הנביאים, מלבין את פניהם של המאמינים ומזיק ליחסינו המדיניים עם העולם הנוצרי".
הסדין האדום של המפלגות החרדיות | המנגנון
ממשטרת ישראל נמסר: "מעשי היריקות היא תופעה פסולה ומכוערת הראויה לכל גנאי. ככל שמתבצעת יריקה לעבר אדם הרי שמדובר בעבירת תקיפה. יודגש כי כל דיווח או תלונה על תקיפות ומעשי אלימות המגיעים לידיעת המשטרה מטופלים בהתאם, ובשנה החולפת נעצרו חשודים בהקשר זה ואף הוגשו כתבי אישום במקרים המתאימים.
לצד פעילות מבצעית יזומה, גלויה וסמויה, המשטרה מקיימת קשר רציף עם ראשי הקהילות הנוצריות ואנשי הדת בעיר העתיקה ופועלת לטיפול בנושאים החשובים להם ופוגעים בשגרת חייהם"