משרד הרווחה והביטחון החברתי פרסם אתמול (רביעי) מתווה לקראת הילדים החטופים שישוחררו משבי חמאס. המתווה כולל נהלים החל מקליטתם של הילדים המשוחררים על ידי אנשי צבא, דרך הטיפול בהם על ידי גורמי הרפואה, ועד לבני המשפחה שילוו את הילדים בשיקום ובחזרה לשגרה. חיילים שיישאלו "איפה אימא?" או "איפה אבא?" וילוו את הילדים, יונחו לא לענות גם אם התשובה ידועה להם.
> מגיל 10 חודשים ועד 18: שמות 39 הילדים החטופים בעזה
> יותר ממאתיים אזרחים וחיילים: רשימת החטופים המלאה
> הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחרי הערוץ הרשמי
ההנחה היא כי בשעות הראשונות הילדים יהיו מלווים לצדם של אנשי צבא בלבד, ללא אנשי מקצוע ובני משפחה. במתווה מוצגת השאיפה לכך שאל כל ילד יצוות חייל שילווה אותו באופן אישי. החיילים הונחו להתייחס לילדים בעדינות מירבית - לא לגעת בהם ללא רשות, להשתמש בשמם הפרטי ככל האפשר ולכבד את רצונותיהם ככל הניתן.
חיילים הונחו לא לענות אם ילדים שואלים איפה הוריהם, גם אם התשובה ידועה להם ולשקף להם בצורה אמפטית שתיכף יקבלו מענה על כך: "חמוד, אני מצטער, אני לא יודע. התפקיד שלי הוא להביא אותך לישראל למקום בטוח, שם יחכו לך אנשים שאתה מכיר ויענו לך לכל השאלות".
לאחר העברת הילדים לישראל הונחו הגורמים להקפיד שלא להפריד בין הילדים ובין דמויות המוכרות להם, ולהשתדל להקיף אותם בפנים מוכרות. מנגד, הונחו להגביל את מספר המבקרים, כולל קרובי משפחה רחוקים. בנוסף הונחו לא לכפות עליהם התערבויות פולשניות ולנסות להיעזר בחפצים מוכרים ומשמעותיים עבור הילדים. בנוסף, אנשי המקצוע התבקשו לעשות בירור מקדים על הרקע המשפחתי והבריאותי של כל ילד. נאסר על כלל הגורמים להציג את הילדים בפני התקשורת ל-24 השעות הראשונות לפחות.
משרד הרווחה ימנה עובד סוציאלי שילווה כל ילד שישוחרר לאורך תקופה ארוכה. ההנחייה היא לאפשר לילדים לשהות במרחבים מוכרים ולבנות עבורם שגרה מוכרת ובטוחה עם דגש על תזונה, מנוחה, ופעילות גופנית. הנחייה נוספת היא לעודד את הילד לדבר בפתיחות על רגשותיו ועל כל הנושאים ולהביע את כל סוגי הרגשות.
עוד בנושא
גם משרד הבריאות פרסם מתווה של הנחיות לרופאים, בני משפחה וגורמי ביטחון שעתידים לטפל במשוחררים מהשבי. על פי ההנחייה, עד הגעתם של החטופים לבית החולים, יש להזין אותם במזון קל לעיכול כמו רסק תפוחים, פתי בר, ושתיית מים או תה. תינוקות בני שנה יקבלו הזנה באמצעות אבקת תמ"ל. ההנחיות מתייחסות לקטגוריות של גיל, כמות מסת שריר ושומן שאיבדו הילדים. בין היתר, הזהיר המשרד מפני תסמונת "ההזנה מחדש", שעלולה להיגרם עקב הזנה לא נכונה לאחר שהות ארוכה בתנאי תת תזונה ורעב ויכולה לגרום לסיבוכים ואף לסכנת חיים.
פרוטוקול לגבי הטיפול הרפואי הראשוני בבתי החולים, פורסם גם כן במשרד הבריאות. החטופים יטופלו במתחמים נפרדים וכל מטופל ילון בחדר פרטי ללא ביקורים, מלבד בני משפחה. המשוחררים יבדקו סמוך ככל הניתן לשעת קבלתם, בעדינות המתבקשת, ועל ידי רופאות ומטפלות במקרה ומדובר בנשים. בשל החשש לפגיעה מינית או עינויים בזמן השבי הפרוטוקול מנחה לבצע בירור עדין, להימנע מתשאול אגרסיבי ולפעול רק בהתאם להסכמתם של המטופלים.