שנת 2023 מגיעה לסיומה היום (ראשון) עם עלייה מבהילה במספר מעשי הרצח במגזר הערבי ובמגזר היהודי. השנה נרצחו 297 אנשים - מעל פי שניים מכמות הנרצחים בשנה שעברה (139). נתונים אלו מהווים עדות לכשלון המשטרה והשר לבטחון לאומי איתמר בן גביר, שהזניחו במשך השנה את העיסוק בסוגיה.
> הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחר הערוץ הרשמי
לפי נתוני כאן חדשות, ב-2023 נרצחו 237 ערבים בישראל, לעומת 108 בשנה הקודמת. אולם העלייה במעשי הרצח אינה נחלתה של החברה הערבית בלבד. לפי נתוני המשטרה, בשנה שמסתיימת היום נרצחו 45 יהודים, לעומת 35 בשנת 2022.
בכאן חדשות נחשף כי מספר חודשים לאחר שנכנס לתפקידו, ביטל בן גביר את תכנית "עוצרים את הדימום", התכנית לטיפול בפשיעה ובאלימות במגזר, שהופעלה על ידי ארגון הג'וינט. השר התייחס לכך בדיון במשרדו, וטען כי מדובר ב"ארגון שמאלני" וביטל את התוכנית.
עוד בנושא
בנוסף, תכנית "מסלול בטוח" למאבק במחוללי הפשיעה במגזר, שהוכיחה את עצמה עם ירידה במספר הקורבנות במהלך 2022, שבראשה עמד סגן השר הקודם, השתנתה על ידי השר הנוכחי. שיתוף הפעולה של התוכנית עם אישים בחברה הערבית הצטמצמה משמעותית, זאת בשל חוסר האמון שלהם בשר המכהן.
לפי נתוני המשטרה, בשנה החולפת היא תפסה 4,672 כלי נשק וחיקויי נשק לעומת 2,709 בשנה הקודמת. בנוסף, מתחילת 2023 סיכלה המשטרה 77 מעשי רצח מתוכננים, לעומת 67 בשנת 2022.
לפי בכיר במשטרה, הסיבה המרכזית לעלייה במספר מעשי הרצח במגזר השנה היא סכסוכים מדממים בין ארגוני פשיעה - שמתגברים, דווקא בגלל הלחץ שמפעילה המשטרה על משפחות הפשע. "אחרי שפירקנו כמה משפחות פשע נוצר מאבק על שטחי מחייה של ארגוני הפשיעה והכנופיות במגזר הערבי", אומר בכיר. "זו תוצאה של הלחץ, המעצרים, תפיסות האמל"ח והכניסה לכלא של ראשי ארגונים".
במקביל, בצל העלייה בביקוש לרישיונות נשק: מספר הבקשות למנוע מגברים לשאת נשק שילש את עצמו. כך עולה מנתונים שפרסם משרד הרווחה והביטחון החברתי. במלונות המפונים דיווחו על 13 אירועים של אלימות במשפחה לעובדים הסוציאלים המוצבים במלונות. הזינוק בביקוש לנשיאת נשק יכול להוות נתון מדאיג נוכח הפשיעה המשתוללת בישראל.