37% מהנשים חוו פגיעה מינית ממטפל במערכת הבריאות, 22% מהן בחמש השנים האחרונות - כך עולה ממחקר של מכון ברוקדייל ביוזמת משרד הבריאות שפורסם היום (שני). המחקר כלל סקר אינטרנטי שלו השיבו 963 נשים בנות 21 ומעלה, ונערך מחודש ינואר ועד לחודש יוני בשנת 2023. ממצאי הסקר דומים לנתוני הפגיעות המיניות שאירעו מחוץ למערכת הבריאות, כך על פי הודעת המשרד.
הפגיעות הנפוצות ביותר על פי הסקר היו: מבטים, אמירות מקטינות ומחפיצות, בקשות להתפשט, נגיעות, הצעות מיניות, מעשים מגונים, אונס וביצוע מעשים מגונים בכפייה, וסחיטה באיומים.
התפלגות הפגיעות במערכת הבריאות
- 37% מהפגיעות בוצעו על ידי רופאים שאינם גניקולוגים
- 32% על ידי גניקולוגים
- 12% על ידי בעלי מקצועות בריאות אחרים
- 6% על ידי רופאי שיניים ובריאות השן
- 5% על ידי מטפלים מתחום הסיעוד
מרבית מהפגיעות התרחשו בקהילה, כאשר 50% מהפגיעות היו במרפאות קופות חולים, 28% במרפאות פרטיות ו-16% בבתי חולים. 14% מהמשיבות דיווחו כי נפגעו על ידי אותו המטפל יותר מפעם אחת ועד חמש פעמים ו-3% דיווחו כי נפגעו על ידי אותו מטפל יותר מחמש פעמים.
מהסקר עולה גם כי 52% מהנשים שנפגעו במערכת הבריאות לא היו מודעות לקיום גורם אחראי הממונה על מניעת הטרדה מינית במקום הפגיעה, ו-24% ציינו כי הן סבורות שאין גורם אחראי הממונה על הנושא. 7% בלבד מן הנשים שנפגעו השיבו כי הפגיעה דווחה לגורם רשמי כלשהו.
הסיבות לשיעור הדיווח הנמוך
- ספק שמעשיו של המטופל מהווים פגיעה מינית
- ספק שהמקרה חמור
- בושה
- חוסר אמון ביכולת של המערכת לטפל בעניין
- פחד מהגורם הפוגע או חשש שיימנע מהמתלוננת טיפול רפואי בעקבות התלונה
ממצאים דומים עלו גם מראיונות עומק שביצעו החוקרות עם הנפגעות ונשות מקצוע מהתחום. בעקבות הפגיעה, 28% מהנשים שהשיבו לסקר דיווחו על נזק נפשי או רגשי, 9% על נזק אישי או חברתי ו-4% על נזק גופני או רפואי.
בבחינת השפעות מתמשכות בקרב הנפגעות עלה כי 32% דיווחו שוויתרו על טיפול רפואי בעקבות הפגיעה, 19% דיווחו כי איבדו אמון ברופאים ובמטפלים ו-14% דיווחו כי הן נוקטות בעקבות הפגיעה בזהירות, חשדנות, מודעות יתר והצבת גבולות.
ממשרד הבריאות נמסר עם פרסום הדוח: "משרד הבריאות פועל רבות על מנת לטפל באופן עמוק ומקיף בתופעה של פגיעות והטרדות מיניות במערכת הבריאות כאשר מחקר זה הוא אחד מהכלים. בין הפעולות שנוקט המשרד כדי לטפל בתופעה, תחת מדיניות של אפס סובלנות - החמרה משמעותית בתקופה האחרונה בעונשים המוטלים על הפוגעים ובכלל זה הארכת משך זמן התליית הרישיון למקסימום הניתן במסגרת החוק עד כדי שלילת רישיונות, חשיפת פרטי אנשי הצוות הפוגעים לציבור ועוד".
עוד נמסר ממשרד הבריאות: "המשרד פועל לקידום חקיקה במטרה שיוענקו סמכויות למשרד הבריאות לטובת אכיפה וטיפול נוקשה כנגד כל בעל מקצוע רפואי הפוגע באדם אחר על רקע מיני. בנוסף, יבחנו הדרכים בכדי להעלות את מודעות הציבור כיצד ניתן להגיש תלונות ותבחן אפשרות להקמת 'קו חם' להגשת תלונות בנושא וצעדים נוספים".