מחקר חדש הראה כי עובדים בישראל לחוצים יותר, שחוקים יותר וסובלים יותר מכאבים מאז תחילת המלחמה - והסיכון לתאונות עבודה עולה בהתאם. כך דווח היום (שלישי) בתוכנית הבוקר הזה עם אריה גולן בכאן רשת ב.
מחקר של יחידת המחקר במוסד לבטיחות ולגהות מעלה ממצאים שכדאי לשים אליהם לב: השתתפו בו כ-1,500 ישראלים עובדים. הם ענו על השאלון בקיץ 2023, לפני המלחמה, וענו עליו שוב בתקופה האחרונה אחרי חודשי מלחמה ארוכים. והנה כמה נורות אזהרה שעולות שם:
43% מהעובדים העידו שהם סובלים מסטרס וחרדה, לעומת 24% בלבד בקיץ שלפני המלחמה. 39% דיווחו על רמת שחיקה גבוהה מאוד, לעומת 25% לפני המלחמה.
ההשפעות השליליות שהולכות עם העובדים לעבודה מגיעות גם בצורה פיזית ממש, לא רק נפשית. הממצאים במחקר מראים שאחוזים גבוהים של עובדים דיווחו על כאבי שריר-שלד שפגעו בתפקוד שלהם. הזינוק הגדול ביותר היה בשיעור המדווחים על כאבי עורף וכתפיים - 41% מהעובדים דיווחו שהם סובלים מכאבים כאלה, לעומת 19% בלבד לפני המלחמה. כלומר מספרם הוכפל.
הממצאים האלה מעידים על שחיקה מוגברת, שאפשר כמובן להבין את הסיבות לה, אבל חשוב גם שמעסיקים ידעו להתנהל בהתאם. במוסד לבטיחות ולגהות אומרים שהשנה הקרובה מסתמנת כבעלת סיכונים מוגברים לבטיחותם של העובדים וממליצים למעסיקים לנהוג בהתאם.
ראש מחלקת המחקר במוסד לבטיחות ולגהות ד"ר לליב אגוזי: "כשאנשים נמצאים במצב כזה אנחנו יודעים שהם בסיכון מוגבר לעשות תאונות, לטעויות, לפאשלות, ביצועים פחות טובים". לפי ד"ר אגוזי, "סיכון לבריאות שלהם זה בטווח יותר ארוך, כמעסיקים זה לא אחריותנו, אבל אנחנו צריכים לקחת בחשבון ולשמור עליהם. בין אם זה לתת יותר מנוחה ולאפשר את המנוחות, לא להאיץ בהם ולהוסיף לגורמי הלחץ על ידי זה שנדחף אותם לעוד ועוד. להיפך, אנחנו צריכים להיות אלה שנווסת להם את הלחץ ולא נפעיל עליהם יותר לחץ".
ישנו נתון אחד דווקא מעודד ומאיר באור חיובי את מקומם של מקומות העבודה בחיינו בזמן המלחמה: 57% מהמשיבים ציינו שהעבודה שלהם תורמת או תורמת מאד להרגשתם הכללית, לעומת 13% בלבד שהעידו שהעבודה מקשה עליהם רגשית בזמן המלחמה.