בית המשפט המחוזי בחיפה דן היום (שלישי) בערעור שהגישה המחלקה לחקירות שוטרים על הכרעת הדין שזיכתה את השוטר שירה וגרם למותו של סלומון טקה ביוני 2019. הדיון נערך בהרכב של שלושה שופטים ובראשו - נשיא בית המשפט, רון שפירא. במסגרת הדיון, כל צד יציג טיעוניו.
> הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחרי הערוץ הרשמי
השופטים פתחו את הדיון בשאלה - מדוע יש כאן רשלנות שמגיעה לרף פלילי, כלומר אם אכן השוטר פעל ברשלנות, מדוע זו תיחשב כעבירה והביאו כדוגמה את הירי שבוצע על ידי חיילי צה"ל בחטופים שנמלטו משבי חמאס. התובע, עו"ד רונן יצחק, דחה את ההשוואה וציין כי במקרה זה, השוטר פעל בניגוד מוחלט לפקודה ולנוהל שמפרש אותה. התובע גם טען שלא ניתן לקבוע שהשוטר היה בסכנת חיים.
במהלך הדיון, הסנגור עורך הדין יאיר נדשי, טען שהטעות שעשה השוטר היא שהוא לא ירה למרכז גופו של סולומון טקה כדי להרוג אותו, מכיוון שהוא היה בסכנת חיים. לדבריו, טקה שהיה כמעט בן 20 באירוע היה מסומם ושיכור כמו גם חבריו הקטינים.
בבסיס הערעור שהגישה מח"ש ניצבות שתי טענות עיקריות: הראשונה היא כי בניגוד לקביעתו של בית משפט השלום, לשוטר לא קמה טענת ההגנה העצמית כיוון שלא עמד בפני סכנת חיים ממשית ומיידית.
השנייה היא, כי למרות שהשוטר היה מצוי בסכנה מסוימת נוכח העובדה כי נזרקו לעברו אבנים, שחלקן אף פגעו בו, משבחר לבצע "ירי אזהרה", הייתה לו חובה לעשות זאת על פי הקבוע בפקודות ובנהלי המשטרה הרלוונטיים באמצעות ירי לאוויר.
בערעור נטען כי "ירי האזהרה" שביצע השוטר לעבר אספלט, שהוא משטח קשיח שאינו סופח את הקליע, סמוך לרגליו של סלומון טקה והנערים, נעשה בניגוד לפקודות - ולכן היה רשלני וגרם למותו של טקה.
עוד נטען בערעור כי בעוד שבית משפט השלום סבר כי ישנו חסר בפקודות הירי בנוגע לאופן ביצוע "ירי אזהרה", הפרקליטות סבורה כי ההסדר הקבוע בפקודות ובנהלים הוא הסדר מלא ומקיף. בערעור נכתב כי בית המשפט יצר "הסדר חדש" והעניק בכך שיקול דעת רחב לאוחזי הנשק בכלל, לרבות שיקול דעת באשר לאופן ביצוע "ירי אזהרה" במקרה של סכנת חיים "וזאת בניגוד מוחלט לתכליתו של הנוהל והפקודה, שנועדו ליצור ודאות ואחידות שנועדו למזער למינימום את הסיכון הטמון בירי".
"הפרקליטות סבורה שיש בהכרעת הדין המזכה משום קביעת נורמה חדשה, שעלולה להעביר לשוטרי משטרת ישראל, אנשי כוחות הביטחון והציבור הרחב האוחז בנשק, מסר שגוי ומבלבל וטמון בה פוטנציאל ממשי-עתידי של סיכון חיי אדם על ידי נושאי נשק, המבקשים לעשות בו שימוש לשם ירי אזהרה בלבד", כך נכתב בערעור.
סניגורו של השוטר עו"ד יאיר נדשי: "אנחנו נטען כי מלכתחילה כתב האישום הזה נגד הקצין אסור שהיה מוגש כלל לבית המשפט , על אף שהשופט שזיכה נמנע מלומר זאת מפורשות אנו עומדים על כך שכתב האישום הזה מוטב שלא היה מוגש וכך גם נטען בערעור שהוגש".