מים זורמים - אחת לשבוע: המחדל על גבם של תושבי השכונה בירושלים

מים זורמים - אחת לשבוע: המחדל השוכנה בירושלים
תושבי כפר עקב מתלוננים זה זמן מה על בעיות חמורות באספקת המים וטוענים שמועברים מגורם לגורם ונותרים ללא מענה. מרשות המים נמסר: "ההחלטה בנוגע לכמויות המופנות לכפרים הללו - בידי חברת המים רמאללה"
מחבר ורד פלמן מחבר ורד פלמן
Getting your Trinity Audio player ready...
כפר עקב
כפר עקב צילום: גרשון אלינסון, פלאש 90

כמאה אלף תושבי כפר עקב שבמזרח ירושלים חווים כחודש וחצי בעיות קשות באספקת המים, עד כדי שהם מקבלים מים זורמים בסך הכול כיממה בשבוע.

הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחרי הערוץ הרשמי

מדובר באזור שנמצא בשטח המוניציפאלי של ירושלים ותושביה תושבים ישראלים אך מתגוררים מחוץ לגדר הביטחון ואספקת המים בו נעשת על ידי תאגיד המים של רמאללה. התושבים נערכים להגיש בג"ץ.

אחד התושבים סיפר על המצוקה הקשה: "אני עומד עם סטופר על הדלת של השירותים ואומר לבת שלי 'שלוש דקות יש לך ואת יוצאת'. אפילו באפריקה ובעזה יש מים. אנשים כל יום צועקים 'הצילו' וכל יום קונים מים שהם לא יודעים מה המקור שלהם: ספקי מים, גנבי מים וכל מיכל מים עולה 350 שקל".

התושבים פנו לרשויות השונות והועברו מאחת לשניה ובסופו של יום אל תאגיד המים הפלסטיני. אלא ששם מאשימים את חברת מקורות בהקטנת מכסות המים. לאחר פנייה לעיריית ירושלים ולתאגיד המים האזורי של ירושלים - תאגיד הגיחון, כדי לבדוק מדוע הם לא נותנים פתרונות מידיים, אך אלו טענו כי הדבר לא בסמכותם.

רמאללה

רמאללה

תגובת רשות המים: "האספקה בשכונת כפר עקב נעשית על ידי חברת המים רמאללה. האספקה היא מחיבורים שמשרתים גם צרכנים נוספים ברשות הפלסטינית, כאשר החלטה בנוגע לכמויות המופנות לכפרים הללו או לצרכנים אחרים היא בידי חברת המים רמאללה. רשות המים אישרה זה מכבר פיתוח של תשתיות להגדלת הכמות הכוללת המסופקת לאזור זה, והן צפויות להסתיים בשנת 2026".

"מדובר באזור שקיימת בו בניה לא מוסדרת בהיקפים נרחבים ובנסיבות כאלו, בהכרח נוצר פער ביכולת לספק את כמויות המים המתאימות לגידול הנמשך באוכלוסיה. בחוק קיים איסור לספק מים למבנים לא חוקיים, אך רשות המים ממשיכה במאמצים להגדלת הכמות הכללית שמוזרמת לאזור בהקדם האפשרי", כך סיכמו ברשות המים.

מעיריית ירושלים נמסר: "ראש העיר ירושלים, משה ליאון, הנחה את גורמי המקצוע להיכנס לעובי הקורה במטרה להגיע לפתרון שיסדיר את אספקת המים הקבועה לתושבי שכונת כפר עקב. זאת, על-אף שהנושא אינו נמצא תחת אחריותה של העירייה והדבר נובע מהתנהלות חסרת אחריות של הרשות הפלסטינית האחראית לאספקת המים בשכונה, על פי הסכמים מדיניים.ראש העיר פועל למציאת פתרון מקיף ומהיר כמו שפעל בעבר לפתרון בעיות הביוב והניקוז בכפר עקב".

מתאגיד הגיחון נמסר: "מפעל המים רמאללה הוא האמון על אספקת המים לכפר עקב בהתאם להסכמי המדינה עם הרש"פ. ההחלטה על שינוי בסדרי האספקה נתונה בידי ממשלת ישראל באמצעות רשות המים (ולא בידי תאגידי המים)".

הסדר המים מול הרשות הפלסטינית

ברקע נמצאת מצוקת המים שהחריפה השנה בשטחים ובפרט באזור רמאללה. הסכמי המים בין הרשות הפלסטינית לישראל סוכמו באוסלו, והיו אמורים להיות זמניים.

מאז ההסכם גדלה האוכלוסייה הפלסטינית אך כמויות המים שישראל מעבירה לפלסטינים נותרו כשהיו. כדי להשלים את החסר, הרשות הפלסטינית קונה כמות מים מסוימת מחברת מקורות כל השנה. לדוגמה, כמות המים הכוללת שצרכו הפלסטינים בשטחים הפלסטיניים ב-2020 עמדה על 239 מיליון קוב. 77.1 מתוכם נקנו מישראל.

כאמור בשבועות האחרונים גם תושבי שכונות ברמאללה, שמקבלים את המים מאותו תאגיד מים, מדווחים על מחסור חריף. גורם ביטחוני אמר לכאן חדשות: "אין שינוי במדיניות העברת המים לרשות הפלסטינית על פי הסכמי אוסלו, באזור רמאללה ספציפית יש תקלות בצינורות גם בצד הפלסטיני וגם בצד הישראלי, בצד הישראלי הן מטופלות. יש גם מקרים של פגיעה של ישראלים בצינורות של פלסטינים".

הפופולריים