מפונים נגד מתווה שכופה חזרה לביתם: "העיקר לייצר תמונת ניצחון"

מפונים נגד מתווה שכופה חזרה לביתם: "העיקר תמונת ניצחון"
כ-40 מפונים מקיבוץ מפלסים, ניר עם וארז הגישו עתירה לבג"ץ נגד מתווה המדינה ומנהלת תקומה
מחבר אסף פוזיילוב מחבר אסף פוזיילוב
עוטף עזה, קיבוץ בארי
צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

כ-40 מפונים מקיבוץ מפלסים, ניר עם וארז הגישו עתירה לבג"ץ נגד מתווה המדינה ומנהלת תקומה, שכופה עליהם לחזור לביתם. כך פורסם הבוקר (רביעי) בתוכנית "הבוקר הזה" בכאן רשת ב. "כל מה שרוצים זו תמונת ניצחון, לא מעניין אותם איך", שיתפה ליאת גיני ממפלסים, אחת ממגישות העתירה.

הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחר הערוץ הרשמי

בעוד פחות משבועיים אמור להסתיים האישור למלון עבור מאות משפחות מעוטף עזה, כאשר רובם לא יודעים היכן ילדיהם ילמדו. "המדינה מחזירה אותנו בפעם הראשונה בהיסטוריה תוך כדי מלחמה פעילה ותוך כדי טראומה מהטבח הגדול בהיסטוריה", שיתפה מיכל קריב ממפלסים. "אמרו לנו שדחו את המתווה כדי לנסחו באופן שלא תתאפשר עתירה לבג"ץ ואז היה לנו מעט מאוד זמן כדי להבין אותו".

לדבריה, המתווה הוצג לתושבי הקיבוצים לפני חמישה ימים, באמירה שהם צריכים לחתום עליו עד היום בלי שניתן להם זמן מספק לחשוב על כך. בנוסף, לדבריה, "מפלסים, ניר עם וארז היו צריכים להיות מוחרגים" משום שהם נמצאים קילומטר מהגבול. "אבל אנחנו נחשבים ירוקים על ידי המדינה ומחזירים אותנו כאילו הכול בסדר", אמרה.

"גם המתווה עצמו בעייתי", הוסיפה. "אין לו תשובות להרבה דברים. יד אחת נותנת שכר דירה מחוץ לקיבוץ ויד אחרת לוקחת את הטבות המס והשתתפות עצמית, ואין דאגה לצעירים מתחת לגיל 26 שלא מתפקדים".

ליאת גיני ממפלסים, אחת ממגישות העתירה, הוסיפה: "מנכ"ל תקומה היוצא משה אדרי ניסה להסביר שהמתווה כולל הכול. מה שהכי קומם אותנו זה שהוא אמר שהמתווה התעכב בשלושה שבועות, כי הם ניסחו את המתווה בהתייעצות עם משרד המשפטים". גיני חזרה על דבריה של מיכל, שטענה כי הסיבה האמיתית לעיכוב היא כדי שלא יהיה לתושבי הקיבוצים זמן לעתור לבג"ץ.

 

"המתווה הזה נועד כדי להחזיר אותנו הביתה. כל מה שרוצים זו תמונת ניצחון של תושבי עוטף חוזרים הביתה, לא מעניין אותם איך. בכפייה, בכוח. אין לנו איך להתמודד עם זה כלכלית".

ממנהלת תקומה נמסר בתגובה: "בהתאם להחלטת הממשלה, ב-15 באוגוסט עתיד להסתיים המענה המלונאי הניתן על ידי המדינה לתושבי יישובים שאין מניעה ביטחונית לחזרתם. בהמשך לצרכים ולבקשות שעלו ממשפחות שמרגישות שאינן מסוגלות לחזור וזקוקות לתקופה נוספת של ריפוי ושיקום מחוץ לחבל, גיבשה מנהלת תקומה עם משרד האוצר, משרד המשפטים וראשי הרשויות מתווה תמיכה ברשויות המקומיות, שנועד בין היתר לסייע בהשתתפות בשכר דירה, עד ה-30 ביוני 2025".

בנוסף, לשון תגובת המנהלה, "במתווה, המנהלת מאפשרת השתתפות בשכר דירה למשפחה ובהשתתפות עצמית מצומצמת. המתווה מאפשר לאותן משפחות להגיע לביתן בחבל במהלך התקופה ואף מעודד זאת בכדי לשמר את הקשר עם הקהילות ולסייע בשיבה הביתה. המתווה גובש וטוייב בשיתוף פעולה עם רשויות החבל והוטמעו במסגרתו דגשים שונים שעלו. כלל הפניות בקשר למתווה לרבות העתירה ייבחנו ויענו במישרין על ידי הגורמים הרלוונטיים, ככל שיהיה בכך צורך".

הפופולריים