תוצאות המחקר

משרתים בצבא בסיכון גבוה פי 2: עלייה בתסמיני פוסט טראומה

משרתים בצבא בסיכון גבוה פי 2: עלייה בתסמיני פוסט טראומה
לפי נתוני המחקר, כל חייל שמשרת בצה"ל, בין אם במילואים, בסדיר או בקבע, נמצא בסיכון ללקות בפוסט טראומה פי 2 ממי שלא משרת בצבא. גורם נוסף שמעלה את הסיכון לתסמיני טראומה - צפייה בתכנים לא מצונזרים ברשתות החברתיות
מחבר קטי דור מחבר קטי דור
חיילי צה"ל ברצועה
חיילי צה"ל ברצועה צילום: דובר צה"ל

מנתוני מחקר של המרכז הישראלי להתמכרויות עלה כי קיימת עלייה בתסמיני פוסט טראומה חמורים בכל רחבי הארץ ובכל הגילאים. לפי תוצאות המחקר שדווחו אמש (חמישי) בחדשות הערב בכאן 11, חיילים שמשרתים בצבא, בין אם במילואים, בסדיר או בקבע, הסיכון ללקות בפוסט טראומה הוא כמעט פי שתיים ממי שלא משרת בצה"ל.

הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחר הערוץ הרשמי

בתוך כך, 26% מאלה ששירתו בצבא דיווחו על תסמינים חריפים של פוסט טראומה, בעוד שגורם עיקרי להעלאה בסיכון להחרפה הוא צפייה בתכנים לא מצונזרים ברשתות החברתיות ובשיח שנאה. לפיכך, הסיכון של מי שצופה גבוה פי שלוש ממי שלא צורך תוכן ברשתות.

כמו כן, 28% מאלה שצפו בתכנים קשים ברשתות החברתיות סבלו מפוסט טראומה, לעומת 8.5% שלא נחשפו לתכנים הללו וסבלו מתסמיני טראומה. מהנתונים עלה כי מחצית מאלה שחוו טראומה השתמשו בחומרים ממכרים כמו אלכוהול, סמים ותרופות ממכרות. 

לפי פרופסור שאולי לב רן מהמרכז להתמכוריות ובריאות הנפש, כתבו החוקרים במחקר: "העלייה של הפוסט טראומה לא חולפת עם הזמן וגם לא השימוש בחומרים ממכרים בעקבותיה. על המערכת לדעת לאתר את המצבים האלו בשלבים מוקדמים ולטפל בזמן, כדי לאפשר החלמה טבעית מהחוויות הפוסט טראומטיות, לכן נדרשת תכנית לאומית שמשלבת את כל גורמי הרפואה והרווחה".

 

הפופולריים