מגיעים לעבודה חולים? מחקר חדש מראה שאתם לא לבד, ויש לכך השלכות

מגיעים לעבודה חולים? מחקר חדש מראה שאתם לא לבד
לתופעה הזאת יש שם - "נוכחנות", והיא רווחת בישראל יותר מבאירופה אך מעט פחות מבארה"ב. נשים נוטות לנהוג כך יותר מאשר גברים • עורך המחקר מזהיר: "נזק ההדבקה גדול מזה של ההיעדרויות"
מחבר נוב ראובני מחבר נוב ראובני
Getting your Trinity Audio player ready...
משרד, אילוסטרציה
משרד, אילוסטרציה צילום: AP

החורף כבר כאן, ואיתו גם מחלות החורף - ורבים מאיתנו מתמודדים עם השאלה: ללכת או לא ללכת לעבודה כשאנחנו חולים? מחקר חדש שמתפרסם היום (רביעי) מגלה את ההרגלים של רוב הישראלים, ומזהיר מפני ההשלכות. 

מי מאיתנו לא מצא את עצמו קם בבוקר קצת חולה, אבל החליט בכל זאת ללכת לעבודה כדי לא לעשות כאב ראש לבוס? לתופעה הזאת, מתברר, יש שם: "נוכחנות" - נוכחות של עובד במקום עבודתו בעת מחלה. במרכז טאוב החליטו לבדוק עד כמה רחבה התופעה הזאת, ומה ההשלכות שלה. הממצאים לא היו מאוד מפתיעים. 

61% מהישראלים דיווחו שהם הגיעו לעבודה חולים לפחות פעם אחת במהלך השנה. עוד נמצא, כי התופעה רווחת יותר בקרב נשים. מדובר בשיעורים גבוהים יותר מאלה שדווחו באירופה - שם רק 42% דיווחו שהגיעו חולים לעבודה. לעומת זאת - בארצות הברית המצב קצת יותר גרוע, שם מדובר על שניים מכל שלושה עובדים.

בחלק ממקומות העבודה תופעת הנוכחנות נרחבת יותר מבאחרים. בתחום החינוך, לא פחות מ-70% מהעובדים הגיעו חולים לעבודה על פי המחקר, זאת על אף המפגש עם תלמידים רבים ופוטנציאל ההדבקה הגבוה. 

"יש מחקרים שמצביעים על כך שלנוכחנות עלויות גבוהות יותר בהשוואה להיעדרויות". אמר חיים בלייך, עורך המחקר. "עובדים שמגיעים חולים למקום עבודתם עלולים להדביק עמיתים ובכך גובר סיכון להעברת מחלות במקומות העבודה ומחוצה להם. בצד הכלכלי, נוכחנות תורמת לירידה בפרודוקטיביות ובשגיאות ולעליה בעבירות בטיחות".

על כן, חשוב שבעתיד, מי שמתלבט אם להגיע לעבודה חולה, יקדיש יותר מחשבה להשלכות. "כיום אפשר להניח שיש יותר מודעות לכך שאנשים החולים במחלות מדבקות מסכנים בהדבקה את מי שבא איתם במגע, במיוחד אחרי מגפת הקורונה". הוסיף בלייך. "לכן יש צורך לקדם תרבות ארגונית המעודדת שמירה על בריאות העובדים, תוך קביעה ברורה שעובדים צריכים לקחת חופשת מחלה כאשר הם חולים במחלות מדבקות".

הפופולריים