אחרי חודשים של דחיות, וספקות רבים שהובעו לגבי היתכנותו של האירוע התקדימי, ראש הממשלה בנימין נתניהו התייצב אתמול (שלישי) בבית המשפט המחוזי בתל אביב והחל את עדותו כנאשם בתיקי האלפים.
בפתח דבריו אמר נתניהו: "קראתי חומרים לקראת המשפט ואני נדהם מגודל האבסורד. אוקיינוס של אבסורד, ואני רוצה לדבר על זה".
נגמר היום הראשון של עדות נתניהו: רה"מ שרטט את קו ההגנה, והכשיר את הקרקע לבקשות דחייה צפויות. התביעה בעיקר הקשיבה | @almog_tamar עם כל מה שקרה היום בביהמ"ש#חדשותהערב @AnnaPines_ pic.twitter.com/duWXNHb5cg
— כאן חדשות (@kann_news) December 10, 2024
לאחר מכן הבהיר כי הוא עדיין בטוח כי יוכל לנהל את המשפט כראש הממשלה, כפי שהתחייב בעבר: "אני מנהל מדינה ומוביל את מדינת ישראל במלחמה. חשבתי, ואני עדיין חושב, שאפשר לעשות את שני הדברים במקביל". בהתייחסו להפלת שלטון אסד בסוריה אמר: "לפני ימים אחדים הייתה כאן רעידת אדמה, והאירוע הזה מחייב הכנסת פתקים במהלך העדות. זה מחייב את תשומת הלב שלי, ואני חשבתי שהדבר הזה יוטב למצוא איזון בין צרכי המשפט, שאני מכיר בהם, לבין צרכי המדינה".
במהלך עדותו דחה ראש הממשלה על הסף את הטענות לטובות הנאה, או להנאה כלשהי שהוא מפיק במסגרת תפקידו, וסיפר כי הוא עובד 17-18 שעות ביום, אוכל על שולחן העבודה שלו, וכמעט שלא רואה את בני משפחתו. "יש מעט מאוד שעות פנאי, ספרי היסטוריה וכלכלה שאני קורא ולפעמים חוטא בסיגר שאני לא יכול לעשן ברציפות כי אני כל הזמן בפגישות. ואגב - אני שונא שמפניה. לא יכול לשתות את זה", סיפר.
לקראת שעות הצוהריים החלו שאלותיו של הסנגור עמית חדד לגעת באישום עצמו במסגרת תיק 4000 - תיק וואלה-בזק. ההגנה כללה, כצפוי, מתקפה על התקשורת: "נוצרה פה בהדרגה מפלגת תקשורת שמהנדסת את התודעה כדי לשנות את המציאות. זה משקף חלק ניכר מהעיתונאים. הם צד בסכסוך", אמר ראש הממשלה, ואף אישר כי פנה לאנשי עסקים בבקשה שייכנסו לעולם התקשורת הישראלי.
על היחסים עם בני הזוג אלוביץ', שנאשמים גם הם בתיק, סיפר: "הקשר לא היה הקשר ההדוק והחברי שתיארו. נוצרה ידידות, לא מעבר לכך. לא נפגשתי ביחידות עם שאול אלוביץ'".
הדיון היום היה חלק מהחקירה הראשית, שתימשך ככל הנראה עוד שבועות רבים, ובמסגרתה נשאל הנאשם שאלות על ידי סנגוריו. בשלב הבא יוכלו סנגוריהם של הנאשמים שאול ואיריס אלוביץ' ונוני מוזס לחקור את נתניהו גם הם. בסיומו של השלב השני יגיע השלב שבוודאי יהיה פחות נוח לנתניהו עצמו - שלב החקירה הנגדית על ידי הפרקליטות.
נתניהו על דוכן העדים: כך ייראה המשך המשפט@almog_tamar | #חדשותהערב pic.twitter.com/b5FteiVMBN
— כאן חדשות (@kann_news) December 10, 2024
אין דרך לדעת כמה זמן תארך החקירה הראשית, שכן על נתניהו כנאשם לא מוטלת החובה לגלות זאת מראש, כפי שאינו מוכרח לגלות מי יהיו העדים שלו וכמה מהם יופיעו. לפי הערכות יהיו עשרות עדי הגנה, ומכאן שגם אחרי שיסיים את עדותו יהיו חודשים של עדים מטעמו.
הפתקים שהגיעו, ואלה שעתידים להגיע
מבחינת נתניהו, לדיון היום היו שלוש מטרות:
- הצהרה כללית לציבור - שנוגעת לא רק למשפט - בזמן שיש קשב ציבורי בלעדי לדבריו
- הצגת העמדה הכללית לגבי האישומים בפני הציבור והשופטים: לא הייתה כוונה להטבות מיוחדות לאלוביץ', והפעולות לא ננקטו כדי לשלוט בנאמר על ראש הממשלה באתר וואלה, אלא לטובת הציבור ולטובת תקשורת מגוונת ומאוזנת
- להסביר ולהזכיר לשופטים שיהיו פתקים שיובאו אליו במהלך עדותו וגם אילוצים לאורך הדרך, במטרה להכשיר את הקרקע לבקשות עתידיות
במהלך הדיון היום התביעה רק הקשיבה, פרט להתנגדות אחת שהביעה, משום שזהו הזמן של ההגנה. לפי הערכות, תוכן הדיון היום היה יוצא דופן, ובדיון שייערך מחר כבר יעלו פרטים יותר מדויקים.
